Ezek a nyári cipők komolyan árthatnak a lábadnak

2019.június.24.

Tudjuk, mit hordtál a nyáron! Legalábbis a szakorvos tudni fogja, amikor szeptemberben azzal látogatod meg, hogy fáj a talpad, a csípőd vagy a térded. Ha szeretnéd megelőzni a kellemetlen tüneteket, akkor érdemes kerülnöd a túl lapos, kemény talpú papucsokat, szandálokat.

Jó, ha figyelsz arra is, hogy a könnyebb, szellősebb cipőket, lábbeliket váltogasd olyan cipőkkel, amelyek már beváltak, kényelmesek és van bennük valamilyen belső boltívtámogatás. Dr. Hegedűs Zsolt, a Duna Medical Center ortopéd szakorvosa elmondja, milyen veszélyek leselkednek a lábfejünkre nyáron.

Saru, vietnámi és egyéb papucsok


Ha a cipőnek nincs lábboltozata, rögzítés vagy fűző, könnyen csúszkálhat bennük a láb előre-hátra és oldalirányba is. Az is veszélyes lehet, ha nincs olyan anyag a sarkon, amely a rázkódást vagy ütést elnyelné, tompítaná. Ez túl sok súrlódáshoz, megterheléshez vezethet a saroknál, az Achilles-ínnál, a lábujjaknál és a lábközépcsont fejeinél. Így gyakran bőrhólyagok, bőrkeményedések és tyúkszemek is kialakulhatnak.

Dobd fel az öltözéked természet inspirálta kiegészítőkkel!

Dobd fel az öltözéked természet inspirálta kiegészítőkkel!

Ha túl lapos a talpa…

Nagyon gyakori az ún. sarokcsont fájdalom (plantaris fasciitis) kialakulása a lapos talpú cipők viselését követően a nyári időszak után. A sarok talpi részétől a lábujjakig futó kötőszövetes lemez védi a felette levő fontos anatómiai képleteket, idegeket, ínakat, ereket, a feladata például futáskor tompítani az ütődést. Ha ez sérül, az komoly problémákhoz vezethet. A betegségre jellemző gyulladás nagyon kellemetlen, minden egyes lépésnél fájdalmat tud okozni a talpon, a sarok területén. Az érintettek felénél sarkantyú is kialakult, ezt pedig már csak szakorvos tudja kezelni.

Fotó: giphy

Váltogassuk a lábbeliket nyáron is!


Nem ritka, hogy térd vagy csípőízületi panaszok alakulnak ki pár hetes vagy hónapos flip-flop papucs vagy más lapos cipő viselését követően. Gyakori, hogy a szeptemberi rendelésen sok beteg jelenik meg ismeretlen eredetű talpi panaszok miatt, amelyek hátterében a nyári lábbeli viselet a felelős. Akiknek a lábboltozatuk rendben van, nincs lesüllyedve, nincs lúdtalpuk, azok bátran viselhetnek ilyen jellegű cipőket. De még náluk sem javasolt hosszú ideig, illetve hosszú távra használni azokat, mivel a fenti problémák náluk is jelentkezhetnek, ha hirtelen váltanak cipőt.

Mégis mit hordjunk nyáron?


Dr. Hegedűs Zsolt szerint hordhatunk sarut és papucsot is, ha a sarkuk 2 és 7 cm között van. A 7 cm feletti sarok már nagyon megbontja a test egyensúlyát és a még nem-teherviselő ízületekre is nagy terhelést irányít. Férfiaknak is hasonló lábbelik viselése javasolt, lehet az flip-flop, szandál vagy éppen saru. Érdemes olyan papucsot, szandált viselni, melynek a talpa nem túl vékony és közben megfelelően hajlik is. Ne érezzük, ha egy kavicsra rálépünk, de közben a láb harmonikus mozgását biztosítsa a talp rugalmassága.

Fotó: giphy

Ezek most a legmenőbb tornacipők: így viseld őket a hétköznapokon

Ezek most a legmenőbb tornacipők: így viseld őket a hétköznapokon

Cipő nélkül nyáron


Egyenetlen felületen mezítláb is lehet sétálni, de sokak számára az kényelmetlen lehet. Még egy szép tengeri séta a homokban is megterhelő lehet a bokaízületeknek, ha nem szoktunk hozzá, és van már valamilyen enyhe fokú kopás vagy gyulladás az ízületekben. Ha nem esik jól a mezítlábas séta, akkor nem feltétlenül kell erőltetni. Ha megpróbáljuk, akkor pedig nem kell túlzásba esni, szép fokozatosan lehet edzeni, trenírozni a lábunkat, a talpi izmokat, de tény és való, hogy jelentős javulást csak hosszúideig tartó, kitartó lábtornával érhetünk el főleg fiatalabb korban.

Fotó: giphy

Mikor forduljunk orvoshoz?
Ha megtörtént a baj, és szakorvoshoz kell fordulnunk, számos különféle láb rekonstrukciós műtét elérhető, akár egynapos sebészeti ellátás keretén belül.

"Ezeket nem esztétikai okok miatt végezzük, hanem akkor, amikor a betegnek már enyhébb vagy súlyosabb panaszai vannak, életminőségében zavarja, befolyásolja a lábdeformitása, akár a boka vagy a láb középső területén vagy az előlábnál, ujjaknál" teszi hozzá Dr. Hegedűs Zsolt.

Ezt kellene kérdezned az orvosodtól, ha állandóan fáradtnak érzed magadat

Ezt kellene kérdezned az orvosodtól, ha állandóan fáradtnak érzed magadat

Ez is érdekelhet

6 tipp, hogy a hideg hónapokban is megőrizd a testi-lelki egészségedet

6 tipp, hogy a hideg hónapokban is megőrizd a testi-lelki egészségedet

GLAMOUR Horoszkóp

Hajlamos lehetsz álmodozásba menekülni a valóság elől - Napi horoszkóp: szeptember 20.

Hajlamos lehetsz álmodozásba menekülni a valóság elől - Napi horoszkóp: szeptember 20.

GLAMOUR Horoszkóp

Ez a luxusmárka passzol hozzád a csillagjegyed alapján

Ez a luxusmárka passzol hozzád a csillagjegyed alapján