Ezek a terhesség első jelei

2022.május.9.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Vannak, akik már az elejétől érzik a tüneteket, de vannak olyanok is, akik csak később, és akár sokkal kevésbé felismerhetően érzik a változást, mint mások.

Ezek a terhesség első jelei
Fotó: Gettyimages.com

Ezért is nehéz kifejezetten egy sablonra ráhúzni, hogy ezek volnának a terhesség jelei, ugyanis nem mindenkire lesz igaz. Ettől függetlenül vannak olyan jelek, amik a legtöbb terhességnél előfordulnak és általában már az elején. Ezeket szedtük most össze:

A várandósság első jelei:

  • Késik a menstruáció vagy teljesen kimarad

Az egyik leggyakoribb és legegyértelműbb jele a várandósságnak, hogy késik vagy teljesen kimarad a menstruáció. Legtöbbször ez az első jel is és a többi tünet csak később jelentkezik. Akiknek viszont alapból szabálytalan a menstruációja, azoknak az a jel néha nem egyértelmű, hiszen ez számukra már megszokott. Ezért is érdemes vezetni menstruációs naplót, akár applikáció segítségével, így hosszú távon azért nyomon követhető esetleg egy mintázat.

  • Súlygyarapodás, fokozott étvágy

Szintén akár már az első hétben fellépő tünet, ami az egész várandósságon keresztül kitarthat. Nagyon gyakori az is, hogy teljesen megváltozik az ízlés és más ételeket kíván a kismama, mint korábban.

  • Hangulatingadozások

Az első trimeszterben a leggyakoribb a hormonváltozások miatt, de egyéb stressz faktorok is kiválthatják. Ez is kevésbé egyértelmű jel, hiszen sokan például a PMS idején is érezhetnek hasonlót.

  • Fokozott vizelési inger

A 6. és 8. hét környékén jelentkezhet, hogy erősebb vizelési inger van, mint máskor. Amint viszont ez kellemetlen, akár égető érzéssé válik mindenképp keresd fel nőgyógyászod.

  • Fejfájás

A hormonváltozások sok esetben akár fejfájásként is jelentkezhet. De vannak, akinél émelygést, szédülést, vagy akár ájulást is okozhat.

  • Derékfájás, hátfájás

Ez általában már a várandósság későbbi szakaszához szokták kötni, de előfordulhat, hogy már az elején jelentkezik valamilyen szintű hát- vagy derékfájdalom.

  • Fájó, duzzadó mellek

Már az első héten is megjelenhet ez a tünet, ami szintén akár a menstruációs tünettel is összekeverhető. Ez jelentkezhet, mint fájdalom, érzékenység, diszkomfort érzés, bizsergő érzés, mellnagyobbodás. Illetve az is előfordulhat, hogy a mellbimbók sötétebbé válnak, bár ez leggyakrabban fokozatosan történik a várandósság ideje alatt.

  • Fáradékonyság

Bár sok másik tényező is kiválthatja, de mégis vannak olyan nők, akiknek ez szintén a terhesség jeleként jelentkezik.

  • Hányinger, reggeli rosszullétek

Mint mindegyik tünet ez is eltérhet minden nőnél, főleg a rosszullétnek ideje és gyakorisága. Sokaknál reggel jelentkezik, de ez nincs kőbe vésve. Ami viszont gyakori, hogy ezek a tünetek a 2. és 8. hét között jelentkeznek és a 13-14. hét körül pedig enyhülnek vagy teljesen elmúlnak. Ezeket a rosszulléteket akár bizonyos szagok is kiválthatják, ugyanis ilyenkor általában a várandós nők szaglása is érzékenyebb.

Érdemes mindig követni a menstruációnkat, illetve figyelmet fordítani az ilyen és ehhez hasonló tünetekre. Ha tervezett a várandósság, ha nem az, biztos, hogy mindenki sok egyéb változást is átél a terhessége alatt. Fontos odafigyelni magunkra, és a tünetekre is, a magunk illetve a babánk egészsége miatt is.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez lenne rá a bizonyíték, hogy Katalin hercegné jobban van?

Ez lenne rá a bizonyíték, hogy Katalin hercegné jobban van?

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője