Ezeket az edzésformákat érdemes választanod az életkorodnak megfelelően

2020.október.6.

Kétség kívül rendszeres testmozgásra akárhány éves is vagy, szükség van. Ha már van egy bevett, hatékony edzésformád, akkor te is tudod, hogy sokkal energikusabbá tudja tenni a mindennapjaidat, és az általános egészségedre is jó hatással van. Ha azonban még nem találtad meg a számodra legideálisabb mozgásformát, amit rendszeresen és szívesen is végeznél, akkor nézd meg, hogy az életkorod alapján mit ajánlott kipróbálnod.

Ezeket az edzésformákat érdemes választanod az életkorodnak megfelelően
Fotó: Rexfeatures

20-as évek: bármi jöhet

A 20-as éveid sok szempontból a legszebbek lehetnek az életedben, ami igaz a fizikai erőnlétedre is. Ezekben az években jársz a csúcson, ekkor vagy képes a legerősebb és a leggyorsabb lenni, ha pedig sportsérülés érne, akkor is gyorsabban tudsz felépülni, mint mondjuk 10-20 évvel később. Hetente legalább 150 percet ajánlott aktív mozgásra fordítanod, és az sem árt, hogy ha ezen felül pár naponta erősítő edzést is végzel. Fontold meg a futást, a biciklizést vagy az ökölvívást, de extrémebb sportokat is bátran próbálj ki!

30-as évek: hangsúly a nyújtáson

A 30-as éveidben természetes módon is növekedhetnek az életedben a stresszes tényezők, ezért fontos, hogy olyan módon mozgasd át az egész testedet, hogy azzal közben relaxálni is tudj. Érdemes jógáznod vagy pilatesezned, hiszen amellett, hogy segíthetnek kiegyensúlyozottabbá tenni a hangulatodat, hozzájárulhatnak a szív – és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.

40-es, 50-es évek: irány az izomerősítés

A 40-es, 50-es éveidben a hormonok működése és a tested izomtömege is változásokon megy keresztül. Fitten tartani viszont legalább annyira fontos magad, mint korábban, különösen azért, mert ezekben az években például már nagyobb a kockázata a szív – és érrendszeri betegségek kialakulásának, különösen akkor, ha nem mozogsz rendszeresen. A legjobb, ha elsősorban az izmaidat próbálod meg erősíteni. Jó kezdet lehet heti 2-3 alkalommal 20 percet súlyzózni és tornázni, de ha bevállalós vagy, akkor a kettlebell edzést is érdemes kipróbálnod.

60-as évek: tarts fenn az egyensúlyt

A 60-as éveidben összpontosíts az egyensúly fenntartására; őrizd meg az erőd és a rugalmasságod, hogy funkcionálisan aktív maradhass. Az izmaid megtartása érdekében gyakrabban kell edzened, mint 10-20 évvel korábban. Fontos, hogy elsősorban az egyensúlyt és a rugalmasságot elősegítő testmozgásokra helyezd a hangsúlyt, például a táncra, a pilatesre, a jógára vagy az úszásra.

Túl a 70-en: alacsony intenzitású edzések az ízületeid egészségéért

Túl a 70-en sem kell lemondanod a testmozgásról. Ha az egészségi állapotod engedi, akkor dolgozz azon, hogy szinten tarts az ízületeid állapotát és az egyensúlyodat, mondjuk egy egészen izgalmas mozgásformával a tai chi-vel. Amellett hogy rendkívül egészségtudatos sport, a testi békéd mellett a lelkedet is támogatja, és segít felébreszteni a benned lévő energiákat. Ha valamilyen egyszerűbb mozgásra vágysz, akkor az is remek, hogy ha minden nap megteszel egy nagyobb sétát egy közeli parkban. A lényeg, hogy ha nincs egészségügyi okod a mozgás kerülésére, akkor 70 éves korod után se mondj le arról, hogy fitten tarts a testedet.

Ez is érdekelhet

Tervezd meg a 2022-es évedet!

Tervezd meg a 2022-es évedet!

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: ne reménykedj békés hétvégében, ha ezt teszed - november 27. szombat

Napi horoszkóp: ne reménykedj békés hétvégében, ha ezt teszed - november 27. szombat

Sztárhírek

Ezért viseli II. Erzsébet királynő ilyen gyakran ezt nagyon feltűnő színt

Ezért viseli II. Erzsébet királynő ilyen gyakran ezt nagyon feltűnő színt