Ezért fontos, hogy minden nap ugyanakkor vedd be a fogamzásgátlót

2020.augusztus.30.

Ha te is szedsz fogamzásgátló tablettát, akkor tudod, hogy beállíthatsz akárhány ébresztő jelzést vagy emlékeztetőt, minden nap ugyanabban az időpontban bevenni a gyógyszert bizony nem egyszerű.

Ezért fontos, hogy minden nap ugyanakkor vedd be a fogamzásgátlót
Fotó: Rexfeatures

Vannak bizonyos időkorlátok, amiket mindenképpen be kell tartanod – ez a fogamzásgátló tabletta típusától is függ -. de igazán biztonságban csak akkor érezheted magad, ha tényleg mindig ugyanabban az időpontban veszed be a gyógyszert.

De hogy miért?

Először is, a fogamzásgátló tabletták alapvetően két fő kategóriába sorolhatók: kombinált fogamzásgátló tabletták, amik ösztrogént és progeszteront tartalmaznak, illetve mini tabletták, amik csak progeszteront tartalmaznak. A fogamzásgátló tablettákban aktív hormonok találhatóak, amik ha a szokásos ütemezésnél később kerülnek a szervezetbe, emelkedik a nem kívánt terhesség kockázata.
Mindkét típusú fogamzásgátló tabletta esetében van egy meghatározott időtartam, amin belül be kell venni a gyógyszert, másként nemcsak hogy nem lesz hatékony a védekezés, hanem még enyhe, közepes, de akár erős menstruációs vérzés is jelentkezhet.

A mini tablettákban található progeszteron rövidebb ideig marad a szervezetben, mint a kombinált tablettában lévő progeszteron-ösztrogén ötvözet, így ha ilyen tablettát szedsz, még fontosabb, hogy a lehető legalaposabban ügyelj a bevétel időpontjára. Ha már több mint három órával eltértél az előző napi időponttól, akkor a legjobb, ha a rá következő két napban más fogamzásgátlási módszert is használsz a pároddal, például óvszert.
A kombinált fogamzásgátló tabletta szokásosnál több órával eltérő szedése nem okoz azonnali gondot, de ettől még nem szabad rendszert csinálni a késlekedésből. Amikor csak lehet, vedd be ugyanakkor a tablettát, mint előző nap. Azt se feledd, hogy többféle módon védekezni minden esetben még nagyobb biztonságot nyújt, ezért érdemes folyamatosan tabletta mellett még egy védekezési módot is használnod a pároddal.

Miért nem tudott Indiában közel 1 millió nő abortuszra menni a vesztegzár idején?

Miért nem tudott Indiában közel 1 millió nő abortuszra menni a vesztegzár idején?

A jó hír az, hogy az legalább nem számít, hogy reggel, délután vagy este veszed-e be a tablettát. Ugyanolyan hatékony lesz, a lényeg csakis az, hogy egységes ütemterv szerint szedd. Ha viszont azt tapasztalod, hogy gyakran felejted el a szükséges időpontban bevenni a gyógyszert, vagy véletlenül már többször is kikapcsoltad az emlékeztetődet, akkor érdemes konzultálnod a nőgyógyászoddal egy másféle, hosszabb ideig ható fogamzásgátló módszerről, például a spirálról vagy az injekciós fogamzásgátlásról.

Ez is érdekelhet

Így békülhetsz ki a legkönnyebben egyes csillagjegyekkel

Így békülhetsz ki a legkönnyebben egyes csillagjegyekkel

GLAMOUR Horoszkóp

Ma kerüld a drámázást - Egymondatos horoszkóp: május 18. kedd

Ma kerüld a drámázást - Egymondatos horoszkóp: május 18. kedd

Monitor

9 új könyv májusban, amit hiba lenne kihagynod

9 új könyv májusban, amit hiba lenne kihagynod