Ezt a 7 dolgot kell tudnod, ha elhagyod a fogamzásgátló szedését

2021.január.9.

A fogamzásgátló tabletták szedése manapság is a legnépszerűbb védekezési módszer a várandósság megelőzésére. Természetesen bármilyen fogamzásgátló tabletta szedésének elkezdése előzetes nőgyógyászati vizsgálathoz kötött, és folyamatos kontroll vizsgálatokra is kell járni. Arról azonban már nem minden esetben tájékozódnak az érintettek, hogy milyen változásokra, mellékhatásokra számíthatnak, ha elhagyják a fogamzásgátló tabletta szedését. Íme, hét dolog, amit mindenképpen érdemes tudnod, ha te is épp a fogamzásgátló tabletta elhagyására készülsz.

1. Visszatérhetnek a pattanások

Ha kifejezetten a pattanások megszüntetése céljából kezdtél el fogamzásgátló tablettát szedni, akkor esélyes lehet, hogy a gyógyszer elhagyása után visszatérnek. Ne feledd azonban, hogy a legtöbb nő, talán te is, tizenéves korában kezdte el a tabletta szedését, amikor a bőr egyébként is hajlamos a pattanásokra. Így könnyen lehet, hogy évekkel később már semmiképpen nem fognak jelentkezni.

2. Növekszik a libidód

Az egyik leggyakoribb mellékhatása a fogamzásgátló tablettáknak a csökkenő libidó. Így tehát ha elhagyod a tablettát, az első egy hónapban észrevehetően megnőhet a libidód, szóval ne aggódj, pozitív változások is várhatnak rád.

3. Lehet, hogy csökkenni fog a testsúlyod

Gyakori jelenség az is, hogy fogamzásgátló tabletta szedésének elkezdése után, annak hatására sok nő testsúlya megnövekszik. Több tabletta ráadásul folyadék-visszatartást okoz a szervezetben, így szinte biztos, hogy könnyebbnek fogod magad érezni, ha már nem szeded a tablettát.

4. Újra, akár egyből termékeny leszel

Általános tévhit, hogy a tabletta elhagyása után sok időbe telik, mire újra termékeny leszel. Noha néhány esetben persze alakulhat így, de alapvetően már nagyon hamar időn belül ismét termékeny leszel, ezért ha nem terveztek babát a pároddal, akkor már a tabletta elhagyása utáni alkalommal is védekezzetek más módon. Ha viszont babát szeretnétek, akkor érdemes korán, a nőgyógyászoddal egyeztetve terhességi vitamin szedését elkezdened.

5. Fájdalmasabb és rendszertelenebb lehet a menstruációd

A tabletta szedésének elhagyása után valószínűleg erősebb lesz a menstruációd, és kissé felborulhat a megszokott érkezési periódusa is, mert a hormonszintednek újra meg kell találnia a megfelelő egyensúlyt. Nagyjából három hónap után az esetek többségében ezek a kellemetlenségek szerencsére megszűnnek. Arra viszont mindenképpen figyelj, hogy az esetleges panaszok mögött nemcsak a tabletta elhagyása, hanem más nőgyógyászati problémák is állhatnak, ezért mindenképpen rendszeresen járj továbbra is nőgyógyászati szűrővizsgálatokra.

6. Erősödhetnek a PMS tünetei

Ha hajlamos voltál a tabletta szedését megelőzően a PMS-re (premenstruációs szindróma), akkor lehet, hogy újra vagy most először, de jelentkezhetnek vagy felerősödhetnek a tünetei. A többi esethez hasonlón a PMS-es tüneteknél is lényeges pozitív változás várható három hónap elteltével.

7. Kisebbek lehetnek a melleid, és kissé fájni fognak

A tabletta elhagyása után sajnos valóban lehetséges, hogy kisebbek lesznek a melleid, sőt érzékenyebbek is, különösen akkor, ha a gyógyszer előtt is azok voltak. Ezek a tünetek legvalószínűbben a tabletta elhagyása után egy hónappal jelentkezhetnek.

Ez is érdekelhet

Napi recept: Csak úgy hozza magával az őszt ez az elképesztően finom sütőtökös pite

Napi recept: Csak úgy hozza magával az őszt ez az elképesztően finom sütőtökös pite

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: szerencsét ígér a mai nap sokunknak - szeptember 18. szombat

Napi horoszkóp: szerencsét ígér a mai nap sokunknak - szeptember 18. szombat

Divathírek

Megnyitott az Etele Plaza: íme minden, amit tudnod kell róla

Megnyitott az Etele Plaza: íme minden, amit tudnod kell róla