Ezt árulja el a szád állapota az egészségedről

2021.április.28.

A túl sok kávéfogyasztástól a nem megfelelő fogkrém használatáig a fogorvosok sok problémát képesek megállapítani már szimplán abból is, hogy egy pillantást vetnek a szánk belsejére. Nincs ez másként akkor sem, ha mi magunk nézelődünk a tükörben: a nyelvünk, a fogunk és az ínyünk számunkra is sok információt elárul a szánk egészségéről, és talán éppen ezért félünk sokan fogorvoshoz fordulni. Pedig vannak olyan intő jelek, amiket ha te is tapasztalsz, mielőbb érdemes fogorvoshoz menned.

Ezt árulja el a szád állapota az egészségedről
Fotó: Getty images/Glamour
1. Foltos, elszíneződött fogak

A foltos, elszíneződött fogak általában arról árulkodnak, ha dohányzol, vagy túl sok kávét, teát, esetleg vörösbort fogyasztasz. Önmagában egyik sem okoz problémát, esztétikailag viszont nem szép látvány, ezért ha téged is érint, akkor érdemes megfontolnod egy fogfehérítő kezelést, és megszabadulnod attól a rossz szokástól, ami kiváltotta.

2. Csorba fogak

A csorba fogak utalhatnak arra, hogy a fogaid lyukasak és gyengék, vagy arra, hogy gyakran csikorgatod őket. Utóbbi leginkább észrevétlenül, alvás közben történik, és gyakran a stressz váltja ki. Bármelyik is az oka, vizsgáltasd ki, hiszen mindkét problémától könnyen megszabadulhatsz.

3. Fogszuvasodás

Ha sok cukros ételt és alkoholt fogyasztasz, akkor károsodhat a fogzománcod, ami fogszuvasodást eredményez. Ebben az esetben minél előbb keresd fel a fogorvosod, mivel a fogszuvasodás első szakaszában egy néhány perces fluoridos kezeléssel még visszafordítható a folyamat. Ha viszont a fogszuvasodás már mélyebbre hatolt a fogzománcnál, akkor tömésre, gyökérkezelésre, súlyos esetben pedig foghúzásra is szükség lehet.

4. Rossz lehelet és vérzés

A rossz lehelet és az íny vérzése az ínybetegség klasszikus jele, amit a rossz étkezési és életmódbeli szokások, valamint a nem elegendő fogmosás okoz. Ha gyakran tapasztalod azt, hogy a fogínyed duzzadt és fáj, akkor amint lehet, mindenképpen kezeltesd, mivel ez az állapot nemcsak hogy nem fog javulni magától, hanem hosszú távon a fogaid elvesztését is eredményezheti.

5. Szájfekélyek

A szájfekélyek számos problémát jelezhetnek: utalhatnak a B12-vitamin hiányára, vashiányra, hormonális változásokra például a terhesség alatt, ételintoleranciára, allergiára vagy általában stresszes életmódra. Bármi is legyen az okuk, ha három héten belül nem múlnak el, keresd fel a háziorvosod vagy a fogorvosod, hogy utánajárjon a probléma forrásának, és a mielőbbi gyógyulásodat is elősegítse.

6. Nehezen nyitva tartott száj

Ha nehézséget okoz nyitva tartani a szádat, akkor szinte biztos, hogy éppen most nőnek ki a bölcsességfogaid. Jellemzően ez tizenéves korban vagy a húszas évek elején történik meg, de bizonyos esetekben előfordulhat, hogy csak később bukkannak elő. Ha szépen és problémamentesen előbújnak, akkor neked sincs különösebb teendőd velük, ha viszont fájdalmat okoznak, akkor haladéktalanul fordulj a fogorvosodhoz.

Ez is érdekelhet

Sosem találod ki, mennyi időbe telt leforgatni a Bridgerton 2. évadának intim jeleneteit

Sosem találod ki, mennyi időbe telt leforgatni a Bridgerton 2. évadának intim jeleneteit

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói