Fáradt vagy? Nem lehet, hogy vashiányod van?

2014.szeptember.25.

(– Gyűlölöm a spenótot – förmed rám Cici, a kedvenc macskám, mikor megszagoltatok vele egy levelet. – Remélem, nem gondoltad komolyan, hogy ezzel szúrod ki a szemem, mikor a spájzban ott vár rám a lazacos ételkülönlegesség!)
( Hogy valóban lazac van-e a macskakajában, azt nem tudom, mindenesetre nem fogom szóvá tenni, így is olyan szeszélyesen váltogatja ízlését. Amit az egyik nap még boldogan felfal, azt a következő nap mély undorral veszi szemügyre. De gondolom, a legtöbb macskatulajdonos pontosan tudja, miről is beszélek.)

Fáradt vagy? Nem lehet, hogy vashiányod van?
Fotó: RexFeatures/PuzzlePix

A vashiányos vérszegénység a legelterjedtebb hiánybetegség mind közül, amely túlnyomóan nőket érint. Vasszükségletünket a legegyszerűbben hús fogyasztásával tudjuk fedezni, hisz a húst felépítő rostokban pontosan ugyanolyan vas található, ami a vérsejtek oxigénszállításához is kell. A vashiányos vérszegénység kialakulása nem vészesen gyors folyamat, hisz a szervezet bővelkedik vasban, így a tünetek – sápadtság, fáradékonyság, általános gyengeség, levertség – is csak akkor jelentkeznek, amikor a raktárak kifogytak. A táplálkozással az a minimum, hogy fedezzük a naponta felhasznált vasmennyiséget.

Az igaz, hogy a vegetáriánus étrend – amennyiben megfelelően végzik – a legegészségesebb mind közül, de ennél a diétánál is felmerülnek bizonyos aggályok. Például, hogy a vegetáriánusoknál problémásabb a megfelelő vasbevitel biztosítása, hisz ők értelemszerűen nem fogyasztanak húst. :) Számos zöldség, így a spenót is tartalmaz vasat, de annak szerkezete kicsit más, mint az állati eredetű, ezért lényegesen kisebb hányadban szívódik fel. A helyzet azonban még ennél is egy kicsit bonyolultabb, mert a spenót eleve tartalmaz egy olyan anyagot, az oxálsavat, ami egyenesen gátolja a vas felszívódását.

A helyzet nem reménytelen, mert ahogy vannak olyan tényezők, amik megnehezítik a vas felszívódását, úgy bőven találunk olyanokat is, amelyek elősegítik. Erre tökéletes példa a C-vitamin. C-vitamin jelenlétében a növényi eredetű vas sokkal hatékonyabban szívódik fel. Miután általában a vegetáriánusoknál a megfelelő C-vitamin-bevitel biztosított, így a vasfelszívódás is eredményesebben megy végbe.

Mint látható, a vegetáriánus étrenddel is simán biztosítható a megfelelő vasbevitel, csak oda kell figyelni néhány dologra. Ebbe nem lehet csak úgy belevágni, mert akkor több kárt érünk el vele, mint hasznot. Mielőtt átváltanátok, érdemes alaposabban utána olvasni a dolgoknak.

Ez is érdekelhet

Romantikus első találkozások filmekben, melyek mindig megdobbantják a szívünket

Romantikus első találkozások filmekben, melyek mindig megdobbantják a szívünket

G-Életstílus

DIY karácsonyi ajándékötletek, amikkel biztosan örömet szerzel!

DIY karácsonyi ajándékötletek, amikkel biztosan örömet szerzel!

G-Szex

10 szexpóz, ami garantáltan kielégít

10 szexpóz, ami garantáltan kielégít