Fejfájás és gyógyszerek

2015.február.5.

(– Jaj, gazdi – sóhajt fel a macskám. – Nem kérhetnék egy kis fájdalomcsillapítót…)
(– Ugyan, Cici, mi a baj? Tán nem sokáig tartott a buli? – tör ki belőlem szemrehányóan, miután nem tudtam kialudni magam az este. – Hallottam, ahogy hajnalban betámolyogtál, mit betámolyogtál, szó szerint beestél az ajtón. Szégyen-gyalázat!)
(– Tudod, hogy mi a szégyen és gyalázat, kedves gazdi? Az, hogy te itthon ülsz, és úgy viselkedsz, mint valami zsémbes gardedám. Kérlek, ne üsd bele az orrodat mások életébe. Ehhez mit szólsz? Most pedig, hol van az a gyógyszer?)

Fejfájás és gyógyszerek
Fotó: RexFeatures/PuzzlePix

Miután elég gyakran szokott fájni a fejem, így pontosan tudom, hogy még egy ilyen viszonylag kismértékű fájdalom is mennyire meg tudja keseríteni az ember életét. Pontosan ezért tartok otthon fájdalomcsillapítót. Miután bevettem, csak meg kell várnom, hogy elmúljon a fájdalom, aztán indulhat/folytatódhat a nap.

A legismertebb fájdalomcsillapítók az úgynevezett nem szteroid fájdalomcsillapítók csoportjába tartoznak. Ezek többsége ibuprofent, paracetamolt, aminofenazont vagy aszpirint tartalmaznak. Bár ez négy különböző hatóanyag, lényegében mindegyik ugyanazt az egy enzimrendszert gátolja, amely különböző fájdalom-, gyulladás- és lázkeltő anyagok termelődéséért felelős. Pont a gyulladáscsökkentő és lázcsillapító hatásuk miatt szokták az ilyen készítményeket megfázásra is szedni. Érdemes tudni, hogy ezek a gyógyszerek nem pusztítják el a kórokozót, hanem csak a fertőzést kísérő kellemetlen tüneteket mérséklik. Ez persze csak szőrszálhasogatás a részemről, de orvosként ez szakmai ártalom.

Ha valaki sokáig és sok nem szteroid fájdalomcsillapítót szed, az különböző mellékhatásokra számíthat. A legfontosabb és leggyakoribb ezek közül a gyomorfekély. Az előbb említett enzimrendszer gátlásával ugyanis az olyan anyagok termelődése is csökken, amelyek megvédik a gyomorfalat a sav maró hatásától. Hogy mikor alakul ki a fekély, vagy hogy kialakul-e egyáltalán, az egyénfüggő. Ha valaki rendszertelenül táplálkozik, dohányzik, és mindemellett még stresszes életmódot is folytat, annak nyílván korábban fog megjelenni, hisz ezek a tényezők erősítik egymást.

Bevallom, viszonylag sokszor szoktam fájdalomcsillapítókhoz folyamodni, például amikor másnapos vagyok, ami elég gyakran megesik, de nem azért, mert ilyen részeges lennék, hanem mert már egy pohárka bortól is szörnyen tudom érezni magam a következő nap. Én a biztonság kedvéért váltogatni szoktam a készítményeket. Nem tudom, hogy ez mennyire véd az esetleges hosszú távú mellékhatásoktól, mindenesetre valamelyest megnyugtat.

Ez is érdekelhet

„Kis mell, pocak… Sosem volt tökéletes alakom, mégsem akarok változtatni a testemen"

„Kis mell, pocak… Sosem volt tökéletes alakom, mégsem akarok változtatni a testemen"

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói