Félelmekkel, szabadon - ne félj félni!

2016.március.23.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Sokszor mondom, hogy aki fél, az fél marad.

Hiszem, hogy így van, hiszen a félelmeink lekötnek, láncba vernek, gátolnak minket boldogságunk megélésében, céljaink elérésében, az életünk bármely területéről is legyen szó, párkapcsolat, munka, a hőn áhított alak vagy akár önismereti problémák leküzdése, a félelmeink mindig a leggyengébb pontjainkon támadnak.

De mégis, hol vannak hozzánk képest ők? Megtehetik mindezt velünk? Elgondolkodtál már azon, hogy miért nem érezzük magunkat biztonságban a félelmeink nélkül? Miért hagyjuk magunkat ebben az állapotban élni és létezni? És vajon valóságos ez? Tényleg kell tartanunk azon dolgok bekövetkeztétől melyek rettegésünk tárgyát képzik? Belegondoltál már abba, hogy mennyivel könnyedebb, szabadabb életet élhetnénk félelmeink uralma nélkül?

Íme 3 tanács, mely segítségedre lehet, hogy más szemszögből tekints rájuk:


1. Figyeld meg félelmeid!

Vedd magadban sorra félelmeidet és válaszd ki azt az egyet mely jelenléte jelenleg a legelviselhetetlenebb, legzavaróbb számodra, majd írd le.

Ne köntörfalazz, fogalmazz egyértelműen. Ha ezzel kész vagy, írd le azt is mik zavarnak benne. Milyen következményekkel fog járni, ha bekövetkezik az amitől félsz? Figyeld, hogyan változol, miközben ezt a gyakorlatot végzed. Légy teljes figyelemmel önmagadra! Milyen érzések lettek úrrá rajtad? Zavart lettél, csapongó vagy inkább bezártál és frusztrálva érzed magad? Bármi is jön, írj le mindent. Vedd sorra a felmerülő érzeteket, érzéseket. Ha ellenállást tapasztalsz, jó úton vagyunk, de fontos, hogy csak akkor fejezd be a gyakorlatot, ha úgy gondolod minden apró érzésed papírra vetetted. Most nézz rá a listádra és vedd észre, hogy minden, mely a félelmeid magját képezi, benned van. Félelmed tárgya, - legyen az számodra bármilyen monumentális dolog is – önmagában nem rendelkezik energiával, így se nem jó, se nem rossz. Mindennel te ruházod fel. Mi dönti el, hogy hogyan fog a későbbiekben téged, ezáltal az életedet befolyásolni? Te magad. És pontosan azokkal az érzésekkel, melyek ott virítanak előtted a lapon. Ezért vallom azt, hogy a félelmek sokszor olyan ajándékok, melyek álruhát viselnek. Segítségükkel léphetünk egyet (vagy inkább ezret) a tudatosság célja felé az önismereti társasjátékban. Persze, tudom, ez egyáltalán nem könnyű, de gondolj bele, ha az lenne, hol nyújtana fejlődést számodra?

Dönts úgy, hogy a mostani pillanattól te is így teszel, hálát mondasz félelmeid jelenlétéért, kíváncsian állsz elébük, vajon mire szeretnének tanítani téged, és hozzáállásod tudatos megváltoztatásával már nem táplálod őket számodra hátráltató érzelmekkel, energiákkal. Engedd meg, hogy segítsenek, engedd az irántuk viseltetett ellenállás helyére a szabadság, a harmónia, a lelkesedés és a bátorság energiáit áramolni! Ne feledd, hozzáállásoddal te irányítasz! Minden színtelen, csakis te döntöd el, hogyan színezed ki magad körül a látott, érzékelt dolgokat. Tudd, hogy minden szín a rendelkezésedre áll, hiszen ezzel az ajándékkal érkeztél erre a világra.

2. Légy jelen!
Most gondolj bele, kérlek, a dolog melyet először feljegyeztél a lapra, megfogható? Itt van most veled ebben a pillanatban? Vagy inkább csak elképzeled és kivetíted a jövőbe? A félelmeink általában egy jövőben bekövetkez(het)ő történésről szólnak, tehát a jelenünkben semmi keresnivalójuk és helyük sincs! A legtöbben azért tartják magukat a félelmeik világában, mert a múlt feletti bánkódásban valamint a jövőtől való rettegésben képtelenek megtapasztalni, befogadni azt az örömöt, melyet a jelen kínál. Amikor csak rád tör a sötét aggodalom, csak csukd le a szemed, vegyél egy mély levegőt és lásd félelmeid tárgyát úgy, mint egy lufit. Te töltötted meg levegővel az aggódásoddal, de a te kezedben van a tű is, mellyel bármikor kipukkaszthatod. Ez a tű pedig nem más, mint a jelen pillanat valósága. Ha belegondolsz kicsit, rá fogsz jönni, hogy itt és most, ebben a pillanatban semmi sem fenyeget téged. Minden félelmed magja a vagy a múltadban, vagy csírája az (általad elképzelt) jövőben keresendő. És mivel a múlt csak emlék, a jövő pedig még illúzió, végy ismét most egy nagy levegőt és kifújásával engedd tudatosítani magadban, hogy csakis a jelen számít, a jelenben pedig teljes biztonságban vagy. Használhatod ezt a gyakorlatot akkor is mikor hirtelen rád tör a félsz. Csak csukd be a szemed és lélegezz mélyen párat, melyet teljes és tökéletes figyelemmel kísérj. Érezd, ahogy az orrodon keresztül szívod be a levegőt, figyeld, hogy emelkedik és süllyed mellkasod. Menj bele minél részletesebben az érzékelésbe, ne engedd elkalandozni figyelmed, ezzel segítesz elmédnek a jelen pillanat biztonságos valóságában maradni.

3. Változz!
Félelmeinket sokszor az egónk teremti és használja arra fel, hogy a komfort zónánkban tartson minket.

Az ego számára minden ellenségnek tekintendő, mely a korlátlan szabadsághoz, határtalan megélésekhez vezet(ne) bennünket. Ez nem meglepő, hiszen ahol a szabadság kezdődik, ott számára takarodó fújtatik, hiszen nincsen már szerepe, nincs feladata, egyszóval nincs létjogosultsága.

Ebben most érdemesebb az apróbb, jelentéktelenebb aggodalmaiddal kezdeni. Ezek azok a bizonyos "nemszeretem" dolgok, amiket tulajdonságaidként magadra égetve hordasz. Ha lustának vallod magad, tipikus hétalvó vagy, válts, kelj fel hajnalban, és menj ki megnézni a napfelkeltét. Ha megszoktad, hogy mindent társasággal csinálsz, most válts, és ülj be egyedül a moziba. Ha örökmozgó vagy, válts, dönts úgy, hogy kiveszel egy "pizsinapot", amit az ágyadban töltesz lustálkodva, olvasva, filmezve. Bármilyenek is legyenek berögzült szokásaid, kavard fel az állóvizet és tedd próbára magad. Ezekkel a kis trükkökkel érezhetően lágyulni fognak személyiséged jellemzőinek vélt határvonalak, velük együtt pedig félelmeid intenzitásai is.

+1: Csak lazán!
Félelmeink táplálása sokszor túl sok energiát vesz el belőlünk attól, hogy azt vágyaink megteremtésére használhassuk.

Teljesen rendben vagy, hogy foglalkozol velük, beismered, megismered őket, szembenézel velük. De fontos, hogy ne ess át a ló túlsó oldalára, ne engedd, hogy jogtalanul birtokolják teremtő erődet! Gyakran előfordul, hogy pont azzal az energiával tartjuk őket életünkben, mellyel irántuk viseltetünk. Amikor félsz, nem tudsz vágyni szívedből, hiszen ahol félelem van, ott feltétel nélküli szeretet nincs, e kettő nem létezhet egy időben. Dönts tehát úgy, hogy nem tulajdonítasz nekik túl nagy jelentőséget. Tisztázod magadban helyüket, de nem ragadsz bennük. Kezdj új dolgokba, keresd meg, mi nyújthat számodra örömöt, és fektess abba energiát! Válassz új hobbit, törj ki a megszokásokból, mosolyogtasd meg magad, élvezd, amit csinálsz és azt, ahogyan csinálod! Hidd el, egyetlen apró lépés dominóként indítja be a folyamatokat, ne akard előre látni a hogyant, ne próbáld megfejteni az útját, csupán cselekedj! Van valami, melynek kipróbálásával már régóta kacérkodsz? Hajrá, itt az idő! Vedd a kezedbe érzelmeid irányítását és dönts úgy, hogy mostantól az öröm iránti vágy fog vezérelni! A szeretet pedig olyan magas frekvencián rezeg, hogy segítségével akkor is félelmeid elengedésén fogsz "dolgozni", mikor ennek egyáltalán nem vagy tudatában.

Az írás eredetileg itt jelent meg: http://bendybeu.com/felelmekkel-szabadon-ne-felj-felni/

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

5 egyszerű szokás, ami segít, hogy tovább élj

5 egyszerű szokás, ami segít, hogy tovább élj

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője