Intim higiénia: Miért kényes kérdés?

2021.augusztus.16.

A menstruáció egy természetes folyamat, mely a világ népességének (legalább) felénél minden hónapban megismétlődik. A probléma természetesen nem maga a ciklus, hanem az a tabu, amit a menstruációval összekötnek, ami tudás- és információhiányhoz vezet, valamint a biztonságos (mérgező anyagoktól mentes), gazdaságos és az újrahasználható termékekhez való hozzáférhetőséget korlátozza. Hogy miért is fontos erről a témáról beszélni, és hogyan lehet hulladékos lábnyomunkat csökkenteni ezen a téren, azt a következőkben megtudhatjuk.

Intim higiénia: Miért kényes kérdés?
Fotó: Getty Images

Manapság az egész világon eladott intim higiéniai termékek többsége egyszeri felhasználású termék: beleértve a menstruációs betéteket, tisztasági betéteket és tamponokat, melyek súlyos környezeti, gazdasági, egészségügyi és szociális hatásokhoz vezetnek a gyártástól kezdve egészen a termékek hulladékká válásáig.

Az ezen termékekhez hozzáadott mesterséges illatanyagok körülbelül 3900 különféle vegyszerrel készülnek, közülük némelyek rákkeltőek, idegméreg hatásúak, mások hormonális zavarokat, allergiát okozhatnak és befolyásolják a szaporító szervrendszer működését is. Az egyszer használatos termékekben található vegyszerek módosíthatják a használó egyén PH egyensúlyát is.

Számos hagyományos egyszer használatos intim higiéniai termék (betétek és tamponok) és a csomagolásuk is tartalmaz műanyagot és más mesterséges anyagokat, mint a műselyem, ragasztóanyagok és mérgező vegyszerek, melyek környezetszennyező hatásúak, mindemellett endokrin zavarokat okozó anyagokként is ismertek, sok betegséget okozva, ilyenek például a szívbetegségek, meddőség vagy a rák.

Ahhoz, hogy jelentősen csökkenteni tudjuk az egyszer használatos műanyagtermékeket és lépéseket tegyünk a hulladékmentes élet felé, a menstruációval kapcsolatos szokásainkon is változtatnunk kell. Szerencsére az utóbbi években egyre népszerűbbek hazánkban is az újrahasználható, káros anyagoktól mentes megoldások, amik nem utolsósorban hosszútávon a pénztárcánkat is kímélik. Az újrahasználható intim higiéniai termékek használata 5kg/fő nem hasznosítható hulladék éves megtakarítását, vagy az eldobható intim higiéniai termékek által keletkezett hulladék 99%-kal való csökkenését eredményezi. Gyakorlatilag, ha a nők legalább 20%-a menstruációs kelyhet választaná az egyszer használatos termékek bármelyike helyett, a keletkezett hulladék mennyisége közel évi 100 000 tonnával csökkenne.

De örömmel tapasztaljuk, hogy egyre szélesebb körben elterjedt az intimkelyhek használata a tamponok helyett, illetve az egészségügyi betéteket kiváltó mosható betétekbe és menstruációs fehérneműkbe való befektetés is szemmel látható módon csökkenti az utánunk maradó és lebomlásra képtelen hulladékot. Természetesen nem könnyű az átállás, hiszen ahányféle nő, annyi féle ciklus van. A hulladékmentes menstruációs eszközök használata nem kényelmetlenebb és nem macerásabb, mint az eldobható társaiké, de persze minden kezdet nehéz, így ezt is meg kell szokni, ki kell tapasztalni. Összességében tehát azt tanácsoljuk, a legszimpatikusabb eszközt próbáld ki először, a vásárlás előtt pedig járd körbe minél jobban a témát.

Látogass el a Humusz Szövetség honlapjára (www.humusz.hu) vagy közösségi média felületeire (Facebook, Instagram).

Ez is érdekelhet

A legfinomabb barhesz, amit valaha kóstoltál - Készítsd el az ünnepekre

A legfinomabb barhesz, amit valaha kóstoltál - Készítsd el az ünnepekre

Szépséghírek

Ezt látnod kell: Billie Eilish barnára festette a haját!

Ezt látnod kell: Billie Eilish barnára festette a haját!

Divathírek

3 trükk a réteges öltözködéshez, amit Diana hercegné mindig bevetett

3 trükk a réteges öltözködéshez, amit Diana hercegné mindig bevetett