Ha ezeket tapasztalod, érdemes nőgyógyászt váltanod

2021.július.1.

A szabad orvosválasztás lehetővé teszi, hogy te magad döntsd el, ki legyen az a szakember, akihez terhesgondozásra jársz. Ez pedig arra is feljogosít, hogy akár a várandósság közben - vagy éppen a végén orvost válts, ha nem vagy vele megelégedve. Csörgő Ágnes, az EMMA Egyesület önkéntes koordinátora és szakmai tanácsadója elmondja, mikor érdemes elgondolkodnod azon, hogy valaki más gondjaira bízd magad és magzatodat.

Ha ezeket tapasztalod, érdemes nőgyógyászt váltanod
Fotó: Fotó: Gettyimages.com

A várandósság egy viszonylag hosszú folyamat, sokan választanak annak figyelembevételévvel, hogy orvosuk a szülésnél is jelen legyen. Ahol több intézmény közül is lehet választani, ott fontos szempont lehet, hogy mennyire szimpatikus az orvos, mennyire veszi figyelembe a nő által fontosnak tartott szempontokat, vagy éppen mennyire kapsz alapos tájékoztatást a vizsgálatok és a vizitek során. Sajnos azonban az ország nagy részén a helyi adottságok miatt (egyetlen kórház van), vagy éppen azért, mert nincs a családnak anyagi lehetősége rá, a választás csak idea marad. Tapasztalatunk szerint egyáltalán nem ritka, hogy egy várandós édesanyában felmerül, hogy orvost váltana. Mivel a szülés egy fontos, rövid és hosszú távon is meghatározó élménye a női életnek, ezért mindenki azt szeretné, ha várakozásai teljesülnének, ő is, és megszülető gyermeke is testben és lélekben egészségesen térnének haza a kórházból. Ahhoz, hogy minden a legnagyobb rendben legyen, fontos, hogy előrelátó légy és ha bármilyen kellemetlenség ér, ne félj egy másik szakembert felkeresni.

Ha az alábbi szituációkban találod magad, feltétlenül gondolkozz el az orvosváltáson!

1. Megalázó, tiszteletlen bánásmód – türelmetlenség, sürgetés, felcsattanás, olyan elvárások a nő felé, aminek az nem tud megfelelni. – gyakori, hogy az orvos úgy viselkedik, mintha a nőnek mindent már eleve tudnia kellene, paternizáló bánásmód, megszólítás, például

-aranyom, aranyoskám, anyuka

-majd megtudja, majd meglátja

-ezt se tudja

-akkor kellett volna gondolkodni, amikor megcsinálták ezt a gyereket

Az ilyen kommunikáció elfogadhatatlan.

Persze van, aki szereti, ha irányítják, ha határozottak vele, de olyan is van, aki kifejezetten érzékeny rá, ha nem tekintik egyenrangúnak. Egy biztos: a a szülés, a vajúdás akkor halad a leginkább természetes módon, ha a nő biztonságban érzi magát és figyelmet, megértést, elfogadást kap.

Ha valaki retteg az orvosától, vagy rossz érzései vannak a közelében, akkor nagy valószínűséggel nehezebben fogja tudni átadni magát annak az intim, bensőséges helyzetnek, ami a szüléssel jár.Ez pedig nagyobb eséllyel vezet nehézségekhez a vajúdás természetes folyamatában is.

Ne feledd, jogod van a tiszteletteljes bánásmódhoz.

2. Egymásnak ellentmondó információkat ad

Lehet, hogy csak fáradt és túlterhelt, ezért nem emlékszik, hogy korábban mit mondott, de az is lehet, hogy bizonytalan, vagy nem ad elegendő információt, így amit hallasz, az ellentmondásos lehet. Ne gondold, hogy ha valamiről nem beszéltek, akkor az majd biztosan úgy lesz, ahogyan te szeretnéd, vagy ahogyan az orvos a legjobbnak látja. Egy szülési terv (ami a nevével ellentétesen nem pontos terv, hanem inkább tervezgetés) , amiben leírod az elképzeléseidet, kérdéseidet jó apropója a beszélgetésnek, tájékozódásnak. Egy olyan orvos, aki ettől elzárkózik, nem érti, hogy a szülés miért fontos a nőnek, soha nem jó választás. Akárhogyan is döntesz, jogod van hozzá, hogy teljes, kimerítő és számodra érthető nyelven megfogalmazott információt kapj.

3. Elfoglalt, késik, várakoztat

A legjobb szándék mellett is előfordulhat, hogy nem jutsz be időben a megbeszélt időpontra, vagy hogy valami sürgős dolog miatt mást hívnak be előtted. Ugyanakkor érdemes figyelembe venni, hogy egy túlterhelt orvosnál inkább előfordulhat, hogy nem fog odaérni, amikor szükséged lesz rá. Gyakori visszajelzés a nőktől, hogy nagyon rosszul élik meg, ha választott segítői mégsem állnak rendelkezésre a megfelelő pillanatban.

Az EMMA Egyesület szülővé válás útján kínál támogatást és közösséget azoknak, akik tanácsra, segítségre szorulnak. Olvass még többet a jogaidról az emmaegyesulet.hu oldalon.

Szöveg: Csörgő Ágnes

A cikk eredetileg a GLAMOUR magazin 2020. májusi lapszámának MAMI mellékletében jelent meg.

Ez is érdekelhet

György herceg szívmelengető mérföldkőhöz ért

György herceg szívmelengető mérföldkőhöz ért

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói