Hányszor mész ki a vécére egy nap? Ezt árulja el az egészségedről

2021.május.3.

Mindazoknak az élete, akik az elmúlt egy évben otthonról kezdtek el dolgozni, sok tekintetben megváltozott. A home office szabadságának köszönhetően még a mosdóba járási szokások is megváltoztak, hiszen otthon senki nem néz rád szúrós szemmel, ha bármikor felállsz munka közben, és elintézed a folyóügyeidet, ahányszor csak szükségesnek érzed. Vannak viszont orvosok, akik szerint ez a húgyhólyagnak egyáltalán nem tesz jót. Hogy miért?

Hányszor mész ki a vécére egy nap? Ezt árulja el az egészségedről
Fotó: Gettyimages.com

Ha növeled a húgyhólyagod ürítésének gyakoriságát, ami home office alatt szinte biztos, hogy bekövetkezett, akkor automatikusan egyből elkezded hozzászoktatni ahhoz, hogy kevesebb vizeletet tartson meg. Ez azt is jelenti, hogy már kisebb mennyiségű vizelet esetén is ingert kezdesz érezni arra, hogy a mosdó felé vedd az irányt.

Azt viszont szem előtt kell tartani, hogy a korlátozások enyhülésével egyre több embernek kell ismét bejárnia a munkahelyére, ahol már koránt sem biztos, hogy mindenki bármikor kedvére kiszaladhat a mosdóba. Emiatt viszont ne aggódj, mert a folyamat, bár nem egyik pillanatról a másikra, de visszafordítható. Ha téged is érint ez a probléma, akkor miután elkezdted érezni a vizelési ingert, próbáld meg még 15 percig visszatartani, majd minden alkalommal számolj rá néhány percet.

A legtöbb ember, átlagosan napi két liter folyadék bevitelével 300-400 ml-t képes visszatartani, és nagyjából három óránként keresi fel a mosdót. A napi négy-tíz vizeletürítés normálisnak tekinthető, és az sem gond, ha éjjelente egyszer ki kell menned a mosdóba. Ha egészséges vagy, de mostanában sokkal gyakrabban vizelsz otthon, a visszatartás idejének fokozatos növelésével képes leszel tartani magad ehhez az időintervallumhoz. Kivétel persze az, ha éppen egy olyan vendéglátóhelyen vagy, ahol hosszú sorok kígyóznak a mosdónál, és ki tudja, mikor kerülnél sorra. Ebben az esetben jobb, ha minél előbb beállsz várakozni.

Ha véletlenül vizeletet ürítesz köhögés, nevetés vagy tüsszentés közben, akkor valószínűleg gyengék a húgyhólyagod helyén tartásáért felelős medencefenék izmaid. Ebben az esetben fontos az extra védelem, például egy, az átlagoshoz maximálisan hasonlító nedvszívó fehérnemű formájában, de magukat az érintett izmokat is ajánlott erősítened. Sok, kimondottan medencefenék izmokat erősítő gyakorlatot találhatsz, de ha ezek sem segítenek a probléma enyhülésében, akkor érdemes a háziorvosodhoz fordulnod.

Ez is érdekelhet

Get the Look: Készítsd el Matilda Djerf dús frizuráját könnyedén!

Get the Look: Készítsd el Matilda Djerf dús frizuráját könnyedén!

GLAMOUR Horoszkóp

A Nyilasoknak anyagi gondjaik lehetnek, a Bakok sikeresek lesznek vállalkozásukban - Napi horoszkóp: Május 17.

A Nyilasoknak anyagi gondjaik lehetnek, a Bakok sikeresek lesznek vállalkozásukban - Napi horoszkóp: Május 17.

Monitor

9 új könyv májusban, amit hiba lenne kihagynod

9 új könyv májusban, amit hiba lenne kihagynod