Hogyan javíthat egy férfi a hímivarsejtjei minőségén és mennyiségén? A termékenység nem csak a nők ügye!

2021.június.22.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A férfimeddőségről és annak kezeléséről már egyre többet olvashatunk. Arról azonban még keveset, hogyan javíthat az a férfi hímisvarsejtjei minőségén és mennyiségén, aki orvosi értelemben nem küzd termékenységi problémákkal.

Hogyan javíthat egy férfi a hímivarsejtjei minőségén és mennyiségén? A termékenység nem csak a nők ügye!
Fotó: Gettyimages.com

A férfiak termékenysége napjainkban egyre jobban központba kerülő kérdés. A férfi meddőség egy jó része viszonylag könnyen orvosolható, a termékenység helyreállítható, és az egészséges férfiak is javíthatnak termékenységi mutatóikon. Hogy megértsük, pontosan hogyan is zajlik a spermaképzés, és mi mit is tehetünk azért, hogy ezt támogassuk, egy kicsit a dolgok mélyére kell nézni.

Miben áll?

A férfiak termékenysége alapvetően két összetevőből épül fel. Az egyik a spermiumok mennyisége, a másik pedig a minősége. Az első adat az évek folyamán megváltozott. Az eredeti ajánlások alapján a WHO 60 millió/ml legkisebb értékben határozta meg azt a mennyiséget, ami elegendő a természetes megtermékenyítéshez. Ez sajnos lecsökkent negyven, majd 2010-ben tizenöt millióra. Vagyis egy átlagos, egészséges férfinak ma jóval kevesebb spermája van, mint volt néhány évtizeddel ezelőtt. Ez elkeserítő adat. Tudjuk, a megtermékenyítéshez egyetlen spermium is elegendő, de az alapvetően kevesebb sejt jelentősen csökkenti az esélyeket. Ha ehhez még azt is hozzávesszük, hogy a nők középidei megtermékenyülési valószínűsége hónapról hónapra körülbelül 25%, akkor láthatjuk, hogy a családalapítási tervekre erősen rányomja bélyegét a spermaszám csökkenése.

Mozgás és étkezés

Mint a legtöbb probléma esetében, a spermaszám és -minőség javítása érdekében is elsődleges az életmódváltás. A mozgás rendszeressé tétele, a káros szokások elhagyása vagy drasztikus csökkentése, és a sokkal több nyers zöldség és gyümölcs fogyasztása javíthat a spermiumok minőségén és mennyiségén. Csakhogy nem véletlen, hogy a hölgyeknek várandósvitamint javasolnak, ha babát terveznek, vagy már terhesek, hiszen ilyen esetben a szervezet olyan kihívásokkal kerül szembe, melyeknek tápanyagigényét sokszor képtelen az étkezésekből fedezni az ember. Ez a probléma a férfiak családtervezésére is igaz. A tápanyaghiány sajnos akkor is jelentkezhet, ha odafigyelünk az étkezéseinkre, és rendszeresen mozgunk. Ennek oka az, hogy az élelmiszerek vitamin-, nyomelem- és ásványi anyag tartalma is drasztikusan csökkent az utóbbi ötven évben, köszönhetően a tömegtermelésnek, a vegyszerezésnek, és tartósítási eljárásoknak.

Tápanyaghiány és pótlás

A tápanyaghiány gyakran mindaddig rejtve marad, amíg egy betegségben ki nem csúcsosodik. A szervezet elsődleges feladata az élet fenntartása, vagyis minden olyan funkció, mely nem közvetlenül ezt szolgálja, másodlagos. A termékenység is ide tartozik. Vagyis abban az esetben, ha a szervezet nem jut megfelelő mennyiségben tápanyaghoz, olyan funkciókat hagy leromlani, amiktől az egyén élete nem kerül veszélybe. Ezek a funkciók viszont már nem működnek jól, és helyrehozataluk sem megy egyik napról a másikra, különösen, ha a tápanyaghiány a funkciózavarok mellett betegségeket is kivált. A pótláshoz szerencsére rendelkezésre állnak kifejezetten férfiaknak kifejlesztett készítmények, melyeknél fontos szempont, hogy a bennük található anyagok biológiailag aktív, szerves kötéssel legyenek jelen. Ha ugyanis a szervezet szervetlen kötéssel találkozik (mint például a karbonátok), akkor azokat először biológiailag aktívvá kell alakítania, ami meglehetősen energiaigényes, a folyamat során pedig az anyag nagy része elvész. A már eleve biológiailag aktív forma (például a citrátok és glükonátok) lehetővé teszi, hogy a szervezet az adott anyagot akár 80%-kal jobban legyen képes hasznosítani. Mindemellett az is fontos, hogy a vitaminokat, nyomelemeket és ásványi anyagokat ne egyesével vigyük a szervezetbe, azok ugyanis gyakran segítik egymás felszívódását (mint a cink és a réz, a C-vitamin és a vas, vagy a D-vitamin és a kalcium esetében), így együtt sokkal nagyobb arányban képesek hasznosulni.

Spermatogenezis

Fontos leszögezni, hogy eredmény még akkor sem várható másnapra, vagy egy héten belül, ha ráakadunk a legkiválóbb férfivitaminra.

Csak kevesen tudják, hogy a férfiak spermaképzése nem állandó, hanem ciklikus. Egy ciklus, azaz a spermatogenezis hetvennégy napból áll. A folyamat során az őssejtekből kialakulnak az önálló mozgásra és megtermékenyítésre képes spermiumok, más nével spermatozoonok. A megfelelő tápanyagokkal megtámogatott szervezet a spermatogenezis során megkezdi azoknak a spermatozoonoknak az előállítását, melyeknek örökítő anyaga lényegesen kisebb százalékban hibás, emellett természetesen az összspermiumszám is megnő. Mindkettő kiemelten fontos, hiszen utóbbi növeli a megtermékenyítés valószínűségét, míg előbbi a nyugodtabb babavárást segíti. A sperma minőségbeli javítása ugyanis jelentősen csökkenti a genetikai betegségek kialakulásának valószínűségét, illetve erősen hozzájárul a vetélések és koraszülések számának csökkenéséhez is.

Szöveg: Ratkó Tünde

A cikk eredetileg a GLAMOUR magazin 2019. májusi MAMI mellékletében jelent meg.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: Az Ikrek húzza meg a határait, a Skorpió anyagi elismerésre számíthat - április 19.

Napi horoszkóp: Az Ikrek húzza meg a határait, a Skorpió anyagi elismerésre számíthat - április 19.

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője