Hogyan mondjam el neki, hogy nemi betegségem van?

2021.augusztus.27.

A valószínűleg később is jelentkező vagy jelenleg is fertőző nemi betegségünkről új partnerünkkel beszélni kínos, ugyanakkor muszáj. Segítünk abban, hogyan kezdj bele.

Hogyan mondjam el neki, hogy nemi betegségem van?
Fotó: Getty images/Glamour

Ha bármely korábbi nemi úton szerzett fertőzésünk jelenlegi partnerünket is érintheti, akkor nem titkolhatjuk el előle, hiszen érinti. Megkérdeztük Dr. Hevesi Krisztina szexuálpszichológust, mi az egészséges hozzáállás ilyenkor.

Időzítsünk megfelelően!

„Először is, lássuk, honnan ered ez a kiemelkedő berzenkedés az intim tájak fertőzöttségével szemben: régen testi sértésnek számított, ha valaki szexuális úton terjedő betegségét a partnerének átadta. Az akár halállal is végződő szifilisz esetében könnyedén belátható a riadalom a betegség tüneteinek észlelésekor. Napjainkban azonban, az orvostudomány fejlődésének köszönhetően korántsem erről van szó – a stigma viszont megmaradt. Szerencsére, együtt élni a problémával ma kicsit sem azonos az üknagymamáink korában cipelt következményekkel.” A HIV fertőzöttséggel is hasonló a helyzet, egészen mást jelent ez már, mint a '80-as években mind a vele való együttélés, mind a mások megfertőződését illetően. Ha tehát szexuális úton terjedő betegségünk érinti azt, akivel szexuális kapcsolatot szeretnénk létesíteni, mindenképpen beszélnünk kell vele erről.

„Semmi szín alatt ne utólag lepjük meg őt a bejelentéssel – pláne úgy, hogy már átadtuk a nemkívánt vendéget –, hanem érezze még előtte, hogy döntési helyzetben van, fel tud készülni a megfelelő védekezéssel (óvszer, Dental Dam, a HPV esetén védőoltás stb.), esetleg várakozással. De azért persze a társkeresőn se ez legyen az első, bemutatkozó mondatunk” - javasolja Krisztina.

Legyünk kíméletesek!

Fontos a megfogalmazás milyensége, a kommunikációs taktika, hogy a másik ne rohanjon el azonnal, amint meghallja a történetünket. Vajon itt is, mint számos más élethelyzetben, segíthet, ha kissé viccesre vesszük? „A burkolt, humoros megfogalmazás félreértésre adhat okot, amitől a partner később félrevezetve érezheti magát. Részemről inkább az időzítést hangsúlyoznám: mindenképpen halasszuk későbbre a testiséget, hiszen, ha igazán szerelmesek vagyunk, sok mindenen felülemelkedünk, ami az elején még esetleg elriasztana. Természetesen teljesen más kaliber egy visszatérő felfázás vagy hüvelygomba, mint mondjuk a HPV, illetve a HIV fertőzöttség. A súlyozás alapvetően meghatározza, hogy mennyire vegyük komolyra a formát.” Betegségünk kapcsán véletlenül se ejtsünk szót olyan körülményről, ami nemhogy érdektelen, de bántó is lehet. „Azt, hogy honnan kaptuk a nem várt ajándékot, nem kívánatos hosszasan ecsetelni – sőt, még csak megemlíteni sem előnyös, amennyiben egy-két konkrét személyre gyanakszunk. Az exeket, kalandokat mi választottuk, a szidással, szapulással csak magunkat minősítjük.” - hívja fel a figyelmet a szakértő. Azonban akad olyan, aki egyszerűen képtelen rászánni magát, hogy beszéljen párjának ezekről a dolgokról. Neki Krisztina azt tanácsolja, hogy mutasson meg vagy olvasson fel leírást a betegségről azzal, hogy a másik tudott-e erről. Majd meg is kérdezheti, hogy összejönne-e ilyen lánnyal vagy fiúval, akinek ez a problémája. Végül kedves mosollyal hozzáteheti: „És ha rólam lenne szó?”

Szöveg: Kiss Annamária

A cikk eredetileg a GLAMOUR magazin 2020. szeptemberi számában jelent meg.

Ez is érdekelhet

Karakteres formák, látványos színek: megérkezett a Furla új kollekciója

Karakteres formák, látványos színek: megérkezett a Furla új kollekciója

G-Életstílus

Alvás előtti meditáció - Működik?

Alvás előtti meditáció - Működik?

G-Test

Férfiak, akik a mellrák elleni küzdelem aktivistái

Férfiak, akik a mellrák elleni küzdelem aktivistái