Hogyan védekezzünk a szájüregi daganatok ellen?

2014.január.23.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A különböző szájüregi daganatok igen súlyos problémát jelentenek hazánkban, ezért is próbálják felhívni az emberek figyelmét a rendszeres fogorvos-látogatásra, a helyes szájápolási szokások kialakítására, a túlzott alkoholfogyasztás és a dohányzás veszélyeire.

Hogyan védekezzünk a szájüregi daganatok ellen?
Fotó: Thinkstock

Most pedig gyorsan legyünk is túl a számokon. Évente 2700 új férfiban és 900 új nőben ismerik fel a betegséget, illetve évente 1200 férfi és 300 nő hal bele. Összehasonlítva az Egyesült Királysággal és az Egyesült Államokkal, azt látjuk, hogy nálunk arányokban évente háromszor annyi új beteget regisztrálnak. Halálozás tekintetében még rosszabb a helyzet, mert vezetjük az európai listát, világviszonylatban pedig az ötödik helyet foglaljuk el.

Különösen a férfiakra jellemző ez a megbetegedés. Ez többnyire azzal magyarázható, hogy körükben sokkal elterjedtebb a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás. Másrészt ritkábban járnak orvoshoz, többek között fogorvoshoz is, és jellemzőbb rájuk a halogató, "majd elmúlik" magatartás.

(– Nicsak, ki beszél – vág a szavamba a neveletlen macskám. – Emlékszem, ahogyan te is halasztgattad a fogorvost, te kis farizeus.)
(– Az régen volt – védekezem. – Idén lesz kemény második éve, hogy félévente járok fogorvoshoz. Még a dohányzással is felhagytam. Nagyjából.)
(– No és az alkohollal?)
(– Cici, én sohasem mondtam, hogy mintaéletet élek. Másrészt legalább így van még hova fejlődni.)


Hogy mit lehet tenni a betegség megelőzése érdekében? Először is a dohányzást kell abbahagyni, különösen akkor, ha ezzel egyidejűleg alkoholfogyasztás is párosul, mert a füstben lévő mérgező anyagok feloldódnak az alkoholban, ezáltal fel is dúsulnak, így sokkal magasabb koncentrációban érintkeznek a szájüreggel.

Ugyanennyire fontos a megfelelő szájápolási szokások kialakítása is. Itt a fogmosáson túl, a rendszeres fogorvos-látogatást kell megemlíteni. Az ajánlások szerint évente legalább kétszer kellene fogorvoshoz fordulni. Ilyenkor többek között fehér, esetleg kipirosodott foltokat keresnek különösen a szájüreg hátsó részén.

Emellett nem szabad megfeledkezni a HPV-ről sem, amely szintén hozzájárulhat a betegség kialakulásához. Bár az eredmények a HPV-oltás szájüregi daganatokat csökkentő hatásáról még nem egyértelműek, egyre többen ajánlják mind nőknek, mind pedig férfiaknak.

Annak ellenére, hogy viszonylag könnyű felismerni a szájüregi daganatokat, gyógyhajlamuk nem a legjobb, ezért sem lehet eléggé hangsúlyozni a megelőzés fontosságát.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Újabb részletek derültek ki Katalin hercegné rákkezeléséről

Újabb részletek derültek ki Katalin hercegné rákkezeléséről

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője