Húgyúti fertőzések: ezeknek a tévhiteknek ne dőlj be!

2021.június.18.

A húgyúti fertőzések az egyik leggyakoribb egészségügyi problémának számítanak, mégis sokszor felismeretlenül vagy kezeletlenül maradnak. Ha valaha is érezted már azt, hogy erős vizelési ingered van, majd mégsem tudtál pisilni, valószínűleg már te is átestél valamelyik változatán. Na de hogyan alakulnak ki, miként ismerheted fel biztosan, és mit tehetsz, hogy megszüntesd a problémát?

Húgyúti fertőzések: ezeknek a tévhiteknek ne dőlj be!
Fotó: Gettyimages.com

A húgyúti fertőzéseket többnyire baktériumok, elsősorban bélbaktériumok okozzák. Olyan kellemetlen és fájdalmas tüneteket okoznak, mint az égető érzés pisiléskor, a fokozott vizelési inger anélkül, hogy valóban kellene pisilned, a véres vagy zavaros vizelet, de kismedencei fájdalom is felléphet. Az már pedig csak a kellemetlen ráadás, hogy a szexuális együttléteket is fájdalmassá teszi.

A jó hír az, hogy ha diagnosztizálják a húgyúti fertőzéseket, könnyen kezelhetőek. Ami már kevésbé biztató, hogy még mindig sok a tévhit és a félretájékoztatás, amik következtében sokan egyszerűen figyelmen kívül hagyják, hogy húgyúti fertőzésük van. Az egyik leggyakoribb tévhit, hogy a húgyúti fertőzések csak a nőket érinthetik. Bár igaz, hogy magasabb arányban a nők kapják el, de ennek az oka csupán az, hogy a férfiak húgycsöve hosszabb, mint a nőknek, ami megnehezíti a baktériumok átjutását a húgyhólyagba, de attól még megtörténhet.

Fontos, hogy a hüvely külseje rendszeresen finoman meg legyen mosva vízzel, az viszont szintén tévhit, hogy bármilyen szappan vagy törlőkendő kellene hozzá. Bármilyen termék, amelyről azt hirdetik, hogy frissen érezheted magad tőled odalent, sokkal inkább felboríthatja a természetes pH-egyensúlyodat, hajlamosabbá téve a fertőzésekre, minthogy valóban hasznosak lennének.

Sokan tévesen azt gondolják, hogy mivel a fertőzések a húgycső környékén helyezkednek el, nagyrészt szexuális úton terjednek. Bár valóban előfordulhat, hogy a közösülés során baktériumok kerülnek a húgycsőbe, de sokkal valószínűbb, hogy a tartós dehidratáltság, a vizelet túl sokáig való visszatartása, vagy a cukorbetegség váltja ki. Mindezek által pedig igaz, hogy a húgyúti fertőzések kortól és szexuális aktivitástól függetlenül bárkit érintenek.

Ha a húgyúti fertőzések gyógyításáról van szó, talán te is hallottál már arról, hogy sokan az áfonyalé fogyasztását javasolják a tünetek enyhítésére. Bár jó lenne megbizonyosodni erről, valójában semmilyen tudományos kutatás nem talált összefüggést az áfonyalé fogyasztása és a húgyúti fertőzések megszűnése között. Egyesek szerint viszont az áfonyalé megnehezíti a baktériumok megtapadását a húgyhólyagon, sőt a vizeletet is savasabbá teszi, ami segít megakadályozni a fertőzést. A lényeg az, hogy bár garancia nincsen rá, egy esélyt érdemes lehet neki adni, különösen akkor, ha kedveled az áfonya ízét.

Végül pedig gyakran felmerül az a tévhit, hogy akinek húgyúti fertőzése van, az biztosan nem figyel eléggé a higiéniájára. Ez már csak azért sem igaz, mert a hüvely túlzottan gyakori és erős tisztítása is kiválthat húgyúti fertőzést, ha a különböző szappanok és tusfürdők megölik a hüvelyben lévő jótékony baktériumokat. A legjobb higiénia gyakorlása érdekében nincs mást teendőd, csak tisztálkodj rendszeresen, és a WC-papírt elölről hátra történő mozdulatokkal használd, hogy kiküszöböld a végbél területén lévő baktériumok húgycsőbe kerülését.

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: A Kosok ma konfliktusokba keveredhetnek, az Oroszlánt pedig szétszedik - December 7.

Napi horoszkóp: A Kosok ma konfliktusokba keveredhetnek, az Oroszlánt pedig szétszedik - December 7.

GLAMOUR Horoszkóp

Heti horoszkóp: ne tűrd el, hogy visszaéljenek a bizalmaddal - december 6-12.

Heti horoszkóp: ne tűrd el, hogy visszaéljenek a bizalmaddal - december 6-12.

5 előjáték, ami szuperintenzív orgazmushoz vezet

5 előjáték, ami szuperintenzív orgazmushoz vezet