Ne feledd: ilyen gyakran ajánlott nőgyógyászhoz menned

2022. január 10.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Egy újabb napi elfoglaltság egy újabb ok arra, hogy halogasd azokat a fontos szűrővizsgálatokat, amelyeken igenis rendszeresen részt kellene venned - te is érezted már ezt? De minden olyan oknál, ami miatt csak eszedbe jut, hogy ne menj el egy kivizsgálásra, létezik jobb ok, hogy mégiscsak foglalj időpontot. Így van ez például a nőgyógyászati szűrővizsgálatok esetében is, amelyeket már csak a magad érdekében sem ajánlott elhanyagolnod.

Ne feledd: ilyen gyakran ajánlott nőgyógyászhoz menned
Fotó: ABC

Milyen gyakran ajánlott szűrővizsgálatra menned?

Ha egyáltalán semmilyen nőgyógyászati panaszod nincsen, akkor is a legtöbb orvos egyetért abban, hogy évente érdemes részt venned egy átfogó kivizsgáláson, ami gyakran a rákszűrést is magában foglalja. Ez függhet a korodtól és a kórtörténetedtől is, de az orvosod úgyis el fogja mondani, hogy pontosan milyen szűrővizsgálatokat ajánl neked. Ha minden korábbi eredményed jó, maximum a húszas éveid elején jársz, és soha nem volt még HPV-fertőzésed, akkor a rákszűrésre valószínűleg csak nagyjából háromévente lesz szükséged.

A rákszűrést legtöbbször 21 éves kortól ajánlják mindazoknak a nőknek, akiknek már volt szexuális aktusuk. Ha fogamzásgátlót szedsz, már úgyis tudod, hogy körülbelül háromhavonta receptért egyébként is fel kell keresned a nőgyógyászodat, így ebben az esetben szinte biztos, hogy jelezni fogja, ha eljött egy újabb szűrővizsgálat ideje. Érdemes kivizsgáltatni magad akkor is, ha időközben esetleg új partnered lesz, hiszen, ha ő nem volt mostanában szűrővizsgálaton, nem lehetsz biztos benne, nem hordoz-e valamilyen fertőzést úgy, hogy ő maga sincs tisztában vele.

Ha az ajánlott egy éven belül adódik bármilyen panaszod, mondjuk erősebben görcsöl a hasad, viszketést vagy égő érzést tapasztalsz a hüvelyednél, gyakran fájnak a melleid, esetleg rendszertelenné válik a menstruációd, akkor mindenképpen minél előbb fordulj orvoshoz. A nagyobb problémák általában elkerülhetőek, feltéve, ha időben orvoshoz fordulsz. Éppen ezért semmi értelme halogatnod: ha bármilyen panaszod van, amint lehet, tudd meg, mi okozza a gondot, és ezáltal sokkal jobb esélyeid vannak a gyors gyógyulásra, mintha várakoznál.

Mi a teendőd, ha hormonális fogamzásgátlót szeretnél felíratni?

Sokan csak akkor veszik rá magukat, hogy nőgyógyászhoz menjenek, ha hormonális fogamzásgátlóra van szükségük. Ez olyan szempontból talán előnyös is, hogy ezáltal olyanok is részt vesznek szűrővizsgálatokon, akik egyébként nem mennének nőgyógyászhoz. Tablettát vagy bármilyen más hormonális készítményt ugyanis csak legalább egy rutinvizsgálatot követően, majd később azt az ajánlások szerint megismételve ír fel az orvos. Ráadásul még mindig ezek az opciók a legbiztonságosabb fogamzásgátlók, ezért, ha szükségét érzed valamilyen hormonális fogamzásgátlónak, mindenképpen fordulj nőgyógyászhoz.

A hormonális fogamzásgátlókat manapság sok alapbetegség tüneteinek enyhítésére is használják, ezért erős menstruációs görcsök, krónikus kismedencei fájdalmak, mióma vagy endometriózis esetében is indokolt lehet, hogy felírja neked az orvos. Tehát ha valamelyik betegség tünetei igazak rád, lehet, hogy ilyen egyszerűen is csillapíthatóak, csak orvoshoz kell fordulnod.

Azt is mindig tarts szem előtt, hogy ahhoz, hogy egy bármilyen célból felírt hormonális fogamzásgátló olyan hatékony legyen, mint amilyennek lennie kell, mindig az utasításoknak megfelelően kell használnod. Azelőtt pedig, hogy valamilyen gyógyszert kapnál, beszélj minden olyan krónikus betegségről az orvosnak, ami a családodban korábban előfordult, hiszen ezeket figyelembe véve nagyobb eséllyel kaphatsz egy neked megfelelő készítményt.

Mire számíthatsz egy látogatás során?

Egy rutin ellenőrzés során az orvosod áttekinti az eddigi kórtörténetedet, és annak alapján eldönti, hogy milyen vizsgálatok indokoltak számodra. Ha még nincs bevált nőgyógyászod, fontos, hogy lehetőség szerint olyan szakembert válassz, akit szimpatikusnak találsz vagy pozitív véleményeket hallottál róla. Egy kivizsgálásra általában senki sem szívesen megy, sokan pedig idegesek is előtte, de ha megbízhatónak látod az orvost, akihez mész, máris leveszel egy terhet a válladról.

Ha már voltál nőgyógyásznál, de régebben, akkor se aggódj. Az egészséged a legfontosabb, és lehet, hogy az orvos olyan dolgokat észlel, amelyekről sejtésed sincs, de időben észlelve és kezelve semmilyen komoly problémád nem lehet belőlük. A koronavírus-járvány kezdete óta különösen sokan hanyagolták el a nőgyógyászati és egyéb szűrővizsgálatokat, ami, ha rád is igaz, ideje, hogy mindegyiket bepótold. Legyen szó bármilyen orvosról, a lényeg, hogy megbízhatónak találd, és amilyen területen csak ajánlott, menj el a szükséges szűrővizsgálatokra.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Emma Stone élete legmélyebb dekoltázsában tündököl a vörös szőnyegen

Emma Stone élete legmélyebb dekoltázsában tündököl a vörös szőnyegen

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Bomba alak még a strandszezon előtt? - Ezzel a módszerrel lehetséges! (x)

Bomba alak még a strandszezon előtt? - Ezzel a módszerrel lehetséges! (x)

Nincs még programod a hosszú hétvégére? - Mutatunk egyet! (x)

Nincs még programod a hosszú hétvégére? - Mutatunk egyet! (x)

Ezért kötődünk annyira ruhadarabjainkhoz (x)

Ezért kötődünk annyira ruhadarabjainkhoz (x)

Palackba zárt szenvedély, mely tutira fellobbantja a lángot köztetek (x)

Palackba zárt szenvedély, mely tutira fellobbantja a lángot köztetek (x)