Ingerlékenység, kimerültség - 5 év kellett a diagnózishoz: inzulinrezisztencia

2021.július.1.

Az inzulinrezisztencia modern világunk egyik leggyakoribb problémája közé tartozik, mely alapvetően a cukoranyagcsere betegsége, vagyis a cukorbetegség irányába zakatoló kisvonat.

Ingerlékenység, kimerültség - 5 év kellett a diagnózishoz: inzulinrezisztencia
Fotó: Shutterstock

Gyakori azok körében, ahol a szülők vagy nagyszülők esetében volt kettes típusú cukorbetegség, de ez természetesen nem egyenlő azzal, hogy az IR mindenképpen kialakul, viszont a stressz, a rendszertelen táplálkozás és mozgásszegény élet sokban hozzájárul. A problémát elsősorban hölgyeknél diagnosztizálják és a legtöbb esetben tünetmentes. Sokszor párosul egyéb betegségekkel mint például pajzsmirigy problémák és rengeteg esetben a meddőség okait felfedő tények közé esik. Az én esetemben a cukros ételek elfogyasztása utáni tünetekre lettem figyelmes. A hirtelen jött ingerlékenység és az ezt követő kimerültség - ha hasonlítanom kell valamihez, akkor olyan volt mintha folyton másnapos lennék, pedig egy korty alkoholt sem fogyasztottam. Ezen túl az izzadás, a rendszeres remegés (melyet mások is észrevettek), valamint a szédülés életem részévé váltak. Egyes velejáró tüneteket képes voltam gyorsan helyrebillenteni, míg másokat csak szimplán el akartam volna felejteni, de persze ez nem így működött.

A segítségkérés és az évekig tartó vizsgálatok sora következett - a legkellemetlenebbtől az elviselhetőig. Sok sikertelen keresési eredményen és konzultáción túl ma már nem is értem miért nem ezzel az 1 vizsgálattal indult az egész történet vagy, hogy miért kellett ennyi kellemetlen részen is átlapoznom magam!? Természetesen a jelenlegi orvosomnak már csomó vizsgálati eredménye volt és meglátta azt, amit eddig elkerültünk, kizártunk - az 5 pontos cukorterheléses vizsgálatot.

5 év volt mire teljesen egyértelmű eredményeket láttam arról, hogy mi is az én problémám, ezt követően pedig még 2 év volt mire képes voltam teljesen megtanulni mit ne egyek, majd átfordítani és beállítani a mit ehetek ütemmé, elkerülve sok-sok élelmiszert, tartósítószert és fűszert. A legjobb felfogás akkor született meg, amikor éreztem tiszta lappal kell indulnom, be kell építenem a sportolást az életembe és megszeretni azokat az ételeket, amelyeket megehetek.

Elkezdtem újra főzni, kíváncsian tekinteni az előtte nem ízlelt zöldségekre és felfedezni azokat. Minden egybevéve egy sokkal egyszerűbb, lerövidített folyamattá alakult bennem, melynek köszönhetően egy sokkal tudatosabb vásárlóvá is változtam.

Ma már tudom, hogy ha valamit megkívánok, annak létezik az IR változata is. Ezek nyilván nem a minden sarkon található éttermekben rendelhető ételek, de szerencsére Budapesten sokkal nagyobb teret kaptak már ezek a konyhák is. Ami még sokat lendített a dolgon és kaposzkodó volt, hogy pár évvel később még visszamentem egy szakértőhöz, aki leporolta az egész felépített étrendem és segített beleépíteni még pár új, addig nem használt élelmiszert. Egy teljesen új perspektívába helyezte a gondolkodásomat az ételekkel kapcsolatosan és megszerettem a gondolatot, hogy én ilyen vagyok.

Cikk: Kristína Sárkányová

Ez is érdekelhet

A retrográd Merkúr visszatért - így boldogulhatsz a kozmikus káoszban

A retrográd Merkúr visszatért - így boldogulhatsz a kozmikus káoszban

Divathírek

Vélemény: Jogosan viselhette Kim Kardashian Marilyn Monroe ruháját a Met gálán?

Vélemény: Jogosan viselhette Kim Kardashian Marilyn Monroe ruháját a Met gálán?

G-Életstílus

Szerelemféltés, avagy így romanticizálja az erőszakot a kultúránk

Szerelemféltés, avagy így romanticizálja az erőszakot a kultúránk