Nem csak a hőségben csorog rólad a víz? Komolyabb oka is lehet

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Veled is előfordult már, hogy egy nem várt krízishelyzetben elöntötte a hónaljadat, az arcodat vagy éppen a tenyeredet az izzadtság? Egy-egy ilyen alkalom még nem jelent problémát, de ha rendszeresen jelen van az életedben, bizony megkeserítheti a mindennapokat.

A rendszeres izzadás megkeserítheti a mindennapjainkat
A rendszeres izzadás megkeserítheti a mindennapjainkat | spukkato
Fotó: Gettyimages.com

Az izzadás egy olyan élettani folyamat, ami fontos szerepet játszik a szervezet hőszabályozásában. Egyben rendkívül sokakat érintő és igen kellemetlen probléma, melyről dr. Solymosi Ágnessel, a Dermatrend Klinika bőrgyógyászával beszélgettünk.

TÖBB OK IS ÁLLHAT A HÁTTÉRBEN!

A verejtékmirigyek termelik az izzadságot, amellyel a szervezet természetes úton hűti magát. A fokozott izzadás, más néven hiperhidrózis egy olyan állapotra utal, amikor a verejték termelődése nem a szervezet hűtésére irányul, nem kell hozzá a testhőmérséklet emelkedése, akár nyugalomban, normál környezeti hőmérséklet esetén is bekövetkezik.

Az egyik legnagyobb tévhit, hogy sokan párhuzamot vonnak az izzadás és a tisztálkodás között. A fokozott izzadásnak két formája ismert, a primer és szekunder hiperhidrózis. A primer hiperhidrózis esetén a verejtékmirigyek túlműködéséről van szó. A tünet általában már serdülőkortól észlelhető. Leggyakoribb lokalizáció a hónalj, tenyér, talp és a homlok. Ritkán az egész testet érintő, úgynevezett generalizált formában jelentkezik.

A szekunder hiperhidrózis esetén a fokozott izzadás csak egy tünet, és a hátterében sokféle szervi eltérés húzódhat meg. Kialakulhat bizonyos daganatos betegségek vagy fertőzések esetén, társulhat hormonális változásokhoz, előfordulhat egyes gyógyszerek, például antidepresszánsok szedése mellett. Ilyenkor a kiváltó ok megszüntetésére, kezelésére kell törekedni. Bármilyen komolyabb tünet esetén mindenképp bízd magad a megfelelő szakemberre!

EZEK A KEZELÉSI MEGOLDÁSOK JAVÍTHATNAK A HELYZETEN!

  • Enyhe esetekben a jól szellőző pamutruházat, helyi izzadásgátló készítmények sokat javíthatnak a tüneten.
  • Kifejezett hiperhidrózis esetén a rendszeres iontoforézis-kezelések javíthatnak az izzadás mértékén. A tenyér és talp fokozott izzadása esetén alkalmazható. A végtagokat vízbe mártva alacsony feszültségű áramot juttatnak a bőrbe, befolyásolva ezzel a verejtékmirigyek működését. 
  • Az egyik leghatékonyabb és leggyorsabb megoldás az izzadás megszüntetésére a csak orvosok által végezhető botulinumtoxin-kezelés. A verejtékmirigyek működése idegi szabályozás alatt áll. A botulinumtoxin blokkolja az idegvégződés és a verejtékmirigy közötti ingerületátvitelt, ezáltal a verejtékezést. A kezelés sem a verejtékmirigyeket, sem a bőrben lévő idegeket nem károsítja. A hatása körülbelül nyolc-tíz hónapig tart. 
  • Ritkán, a konzervatív kezelésekre nem reagáló esetekben szóba jön a műtéti megoldás, mely során a verejtékmirigyeket beidegző, úgynevezett szimpatikus idegfonatokat roncsolják el. A számos lehetséges szövődmény miatt azonban ezeket a műtéteket már nagyon ritkán választják megoldásként. 

A cikk eredetileg a GLAMOUR magazin 2022-es július-augusztusi lapszámában jelent meg.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Az irodalomterápia és a pszichológia szerelemgyereke: ismerd meg az alkotáslélektant

glamour plusz ikon Az irodalomterápia és a pszichológia szerelemgyereke: ismerd meg az alkotáslélektant

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Egyszerű használat és ragyogó végeredmény - Ebben a hajfestékben biztosan nem fogsz csalódni (x)

Egyszerű használat és ragyogó végeredmény - Ebben a hajfestékben biztosan nem fogsz csalódni (x)

Ezekre a dolgokra figyelj oda, hogy a nyaralás gondtalan legyen! (x)

Ezekre a dolgokra figyelj oda, hogy a nyaralás gondtalan legyen! (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

Kimerültség, idegesség, feszültség - ha neked is ismerős, itt a megoldás (x)

Kimerültség, idegesség, feszültség - ha neked is ismerős, itt a megoldás (x)