Kell-e félned a vöröshúsoktól?

2015. november 5.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

(– A zsír márpedig nem hizlal! A tévében mondták! Akkor meg csak igaz, nem? – kel ki magából a kedves macskám.)
(– Cici, ahogyan te az összecsörrenő tányérok keltette ricsajtól menekülsz ki a világból, ugyanígy érzek én is, amikor ilyeneket hallok. Az egy dolog, hogy nem hizlal, de a zsír hatására oly módon változik meg a vér összetétele, hogy érelmeszesedésre, szívinfarktusra hajlamosítja az embert. Ha valaki arra biztatja a lakosságot, hogy bűntudat nélkül fogyasszon zsíros ételeket, annak talán utána kellene néznie a dolgoknak egy kicsit. És aztán még nem is beszéltem a vöröshúsokról és a rákról, ami akkora felháborodást váltott ki, hogy…)
(– Na, én erre már nem vagyok kíváncsi – fejezi be a vitát Cici, és azzal méltóságteljesen elvonul.)

Kell-e félned a vöröshúsoktól?
Fotó: RexFeatures/PuzzlePix

Óriási port kavart a WHO vöröshúsokkal kapcsolatos bejelentése, olyannyira, hogy a különböző szakszervezetek (akiknek létezéséről ilyenkor szerzek tudomást, és rendre elcsodálkozok azzal, hogy jéé ilyen is van) egyöntetűen keltek ki magukból. Amit viszont a WHO kimondott, nem egészen újkeletű dolog, csak most gyűlt össze elegendő számú és megfelelő megbízhatóságú vizsgálat.

A vöröshúsok a következő öt módon képesek vastagbéldaganatot okozni:

1. Amennyiben a húsokat füstöléssel tartósítják, akkor olyan égési termékeket tartalmaznak, amelyek közismerten rákkeltőek, és ugyanúgy előfordulnak például a dohányfüstben is.
2. Ha pedig nitrátokkal tartósítják őket, ezek a vegyszerek kölcsönhatásba lépnek a húst alkotó természetes összetevőkkel, és ebben az esetben is daganatkeltő anyagokká alakulnak át.
3. A húsban lezajló természetes reakciók eredményeképpen szintén megjelenhetnek ilyen hatású anyagok.
4. A vöröshús olyan vasat tartalmaz, amely fokozza a DNS-károsodást.
5. A húsokban lévő állati zsír önmagában is képes növelni a daganat kialakulásának valószínűségét.



Mielőtt bárki pánikba esne, már az előző bejegyzésemben is olvashattátok, hogy folyamatosan érnek minket daganatkeltő hatások akár eszünk vöröshúst, akár nem, másrészt a WHO nem azt mondta ki, hogy mindenki térjen át a vegetáriánus étrendre, hisz a vegyes diéta továbbra is a legegészségesebb mind közül. Ha meg a vastagbéldaganat miatt aggódnátok, akkor egyetek sok rostdús zöldséget és gyümölcsöt, mozogjatok rendszeresen, fogyasszatok mérsékelt mennyiségű alkoholt, ne dohányozzatok, és máris rengeteggel csökkentettétek a betegség kialakulásának kockázatát.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

„Örököljük a generációs félelmeket, amik megmutatkoznak az arcon” - beszélgetés dr. Dalmy Julianna arc- és testelemzővel

glamour plusz ikon „Örököljük a generációs félelmeket, amik megmutatkoznak az arcon” - beszélgetés dr. Dalmy Julianna arc- és testelemzővel

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Strandkészülődés: tippek a tökéletes bikinivonalhoz (x)

Strandkészülődés: tippek a tökéletes bikinivonalhoz (x)

Most megmutatjuk, mi az a program, ami nélkül nincs „Girls' night” - Íme! (x)

Most megmutatjuk, mi az a program, ami nélkül nincs „Girls' night” - Íme! (x)

Problémás bőr volt, nincs: így hat az arcápolási rutin, ha rád van szabva (x)

Problémás bőr volt, nincs: így hat az arcápolási rutin, ha rád van szabva (x)

Téged is zavarnak a szemed alatti karikák? Íme 3 tipp, hogy többé ne kelljen aggódnod miattuk (x)

Téged is zavarnak a szemed alatti karikák? Íme 3 tipp, hogy többé ne kelljen aggódnod miattuk (x)