Kell-e félned a vöröshúsoktól?

2015.november.5.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

(– A zsír márpedig nem hizlal! A tévében mondták! Akkor meg csak igaz, nem? – kel ki magából a kedves macskám.)
(– Cici, ahogyan te az összecsörrenő tányérok keltette ricsajtól menekülsz ki a világból, ugyanígy érzek én is, amikor ilyeneket hallok. Az egy dolog, hogy nem hizlal, de a zsír hatására oly módon változik meg a vér összetétele, hogy érelmeszesedésre, szívinfarktusra hajlamosítja az embert. Ha valaki arra biztatja a lakosságot, hogy bűntudat nélkül fogyasszon zsíros ételeket, annak talán utána kellene néznie a dolgoknak egy kicsit. És aztán még nem is beszéltem a vöröshúsokról és a rákról, ami akkora felháborodást váltott ki, hogy…)
(– Na, én erre már nem vagyok kíváncsi – fejezi be a vitát Cici, és azzal méltóságteljesen elvonul.)

Kell-e félned a vöröshúsoktól?
Fotó: RexFeatures/PuzzlePix

Óriási port kavart a WHO vöröshúsokkal kapcsolatos bejelentése, olyannyira, hogy a különböző szakszervezetek (akiknek létezéséről ilyenkor szerzek tudomást, és rendre elcsodálkozok azzal, hogy jéé ilyen is van) egyöntetűen keltek ki magukból. Amit viszont a WHO kimondott, nem egészen újkeletű dolog, csak most gyűlt össze elegendő számú és megfelelő megbízhatóságú vizsgálat.

A vöröshúsok a következő öt módon képesek vastagbéldaganatot okozni:

1. Amennyiben a húsokat füstöléssel tartósítják, akkor olyan égési termékeket tartalmaznak, amelyek közismerten rákkeltőek, és ugyanúgy előfordulnak például a dohányfüstben is.
2. Ha pedig nitrátokkal tartósítják őket, ezek a vegyszerek kölcsönhatásba lépnek a húst alkotó természetes összetevőkkel, és ebben az esetben is daganatkeltő anyagokká alakulnak át.
3. A húsban lezajló természetes reakciók eredményeképpen szintén megjelenhetnek ilyen hatású anyagok.
4. A vöröshús olyan vasat tartalmaz, amely fokozza a DNS-károsodást.
5. A húsokban lévő állati zsír önmagában is képes növelni a daganat kialakulásának valószínűségét.



Mielőtt bárki pánikba esne, már az előző bejegyzésemben is olvashattátok, hogy folyamatosan érnek minket daganatkeltő hatások akár eszünk vöröshúst, akár nem, másrészt a WHO nem azt mondta ki, hogy mindenki térjen át a vegetáriánus étrendre, hisz a vegyes diéta továbbra is a legegészségesebb mind közül. Ha meg a vastagbéldaganat miatt aggódnátok, akkor egyetek sok rostdús zöldséget és gyümölcsöt, mozogjatok rendszeresen, fogyasszatok mérsékelt mennyiségű alkoholt, ne dohányozzatok, és máris rengeteggel csökkentettétek a betegség kialakulásának kockázatát.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Palvin Barbara olyan mesebeli helyen járt, ahova mi is azonnal regjegyet váltanánk

Palvin Barbara olyan mesebeli helyen járt, ahova mi is azonnal regjegyet váltanánk

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője