Kerülget az ájulás? Jöhet a Cici-koktél!

2015.július.30.

(Már meg sem lepődök azon, hogy a nappaliba lépve egy kis koktélos standba botlok, ahogy azon sem, hogy Cici a pultra helyez egy elég gyanúsan kinéző löttyöt, és arra kér, hogy kóstoljam meg. Bele is kortyolok, de ilyen rosszat én még életemben nem ittam.)
(– Mi a fene ez, Cici!?)
(– Semmi, vagyis szeretnék egy új koktélt kitalálni, amit majd magamról nevezhetek el, de eddig nemigen jártam sikerrel…)
(– Hát, valóban nem… De várj csak, én ismerek egy koktélt, aminek nincs még neve…)
(– Tényleg? És… és finom? – kérdezi a macskám reménykedve.)
(– Jaj, Cici, bízhatsz bennem, nincs ennél finomabb koktél a világon, várd csak ki a végét.)
Akár egy liter víz egy óra alatt
Akár egy liter víz egy óra alatt
Fotó: RexFeatures/PuzzlePix

A múlt hetekben tapasztalt rekkenő hőség igencsak megterheli a szervezetet. Ilyenkor mindenki izzad, ennek mértéke pedig elérheti az 1 liter/óra mennyiséget is, ami nem semmi. Ráadásul ezzel együtt rengeteg ásványi anyagot is veszítünk, amitől a lehető legkülönfélébb tünetek alakulnak ki. Ha nem figyelünk oda, akár súlyos bajunk is eshet, ugyanis a hőguta halálos kimenetelű is lehet. De mielőtt elvenném a kedveteket a strandolástól, mutatok nektek egy ínycsiklandó koktélt, illetve annak egy egyszerűsített változatát, amivel segíteni tudtok azokon, akik elájulnak ebben a nagy melegben, vagy ne adj isten, izomgörcseik alakulnak ki.

A hő okozta ájulást ugyanúgy kell kezelni, mint egy sima ájulást. Vagyis fektessük le az illetőt, lehetőleg árnyékban, emeljük fel a lábait, legyezzük és így tovább. Amikor az illető magához tér, célszerű megitatni, de nem feltétlenül vízzel. Ilyenkor jön a képbe a Cici-koktél (természetesen nem ez a hivatalos neve).

Cici-koktél hozzávalói:
Fél teáskanál szódabikarbóna
Fél teáskanál só
1 liter víz
(Opcionális: kandírozott citromhéj, tormás koktélcseresznye, díszítéshez: ernyő)Súlyosabb esetben a nagy mennyiségű izzadás hatására akár izomgörcsök is jelentkezhetnek. Ez általában akkor alakul ki, amikor a folyadékveszteségünket kizárólag vízzel pótoljuk. Egyébként, ha rendesen táplálkozunk, akkor ez ritkán következik be, de hát a kánikulában kinek van kedve enni? Ilyenkor az egyszerűsített Cici-koktélt kell elkészíteni, vagyis 1-2 csapott teáskanál sót kell elkeverni 1 liter hideg vízben.

Ha olyan helyzetbe kerülnétek, hogy szükségetek lenne a Cici-koktél valamelyik változatára, kapjátok elő a mobilt, és amennyiben van még rajta adatforgalom, pötyögjétek be a "Cici-koktél" kifejezést a keresőbe, és máris a rendelkezésetekre fog állni a recept. Onnantól kezdve pedig egy pár pillanat alatt képesek lesztek segíteni a bajba jutottakon.

Ez is érdekelhet

Dőlnek a szextabuk: „Megtörtént velem az elképzelhetetlen”

Dőlnek a szextabuk: „Megtörtént velem az elképzelhetetlen”

G-Életstílus

8 dolog, amit csak azután értesz meg, ha már összetört a szíved

8 dolog, amit csak azután értesz meg, ha már összetört a szíved

Monitor

21 megható fotó Erzsébet királynőről és fiáról, III. Károly királyról

21 megható fotó Erzsébet királynőről és fiáról, III. Károly királyról