Ki hazudik az oltásokról?

2015.szeptember.24.

(Cici teljesen kikel magából, miután megnézett egy videót a youtube-on. – Én ezt a Taylor Swiftet és Lisa Kudrow-t kinyírom. Mi az, hogy büdös macska? Hogy van képük hozzá? Büdös!? Én tényleg büdös lennék, gazdi? Mondd meg nyugodtan!)
(– Áh, dehogy vagy. Hozzád képest még egy rózsa is elbújhat – hazudom arcátlanul, de mi mást tehetnék? Mondjam meg neki, hogy amikor néha az alomba piszkít, az bizony nem valami illatos?)
(– Na jól van – feleli Cici valamennyivel higgadtabban. – Azt hittem, hogy te is bedőltél ennek a hazugságnak.)

Ki hazudik az oltásokról?
Fotó: RexFeatures/PuzzlePix

Ha már hazugságoknál tartunk, hadd meséljek el egy történetet az oltásokról és Andrew Wakefieldről, akinek látszólag sikerült bebizonyítania, hogy az egyik oltás autizmust okoz. Természetesen az oltásellenes szervezetek éljenezve fogadták a felfedezést. Akkor még senki sem sejtette, hogy ennek milyen súlyos következményei lesznek.

A média ugyanis rögtön felkapta a hírt, és jól ráijesztett az emberekre, aminek az lett az eredménye, hogy azokban az országokban, ahol vissza lehetett utasítani az oltást, ott olyan mértékben csökkent az oltottak aránya, hogy több járvány tört ki, és több ezer ember betegedett meg. Ezek között sajnálatos módon akadtak olyan esetek is, amelyek maradandó károsodással, sőt halállal végződtek. Arról nem is beszélve, hogy a kezelési költségek több tíz millió dollárra rúgtak. Mindez egy ostoba cikk miatt.

Ugyanis utólag kiderült, hogy Andrew Wakefield machinált az adatokkal. Ez kevésbé finomkodóan annyit tesz, hogy szándékosan rosszul értelmezte az eredményeket, vagyis hazudott. Hiába zárták ki ezután az orvosi kamarából, hiába vonták vissza a cikkét, ez nem gyógyította meg azokat, akiknek maradandó károsodása alakult ki, ahogy a holtakat sem támasztotta fel. Másrészt ez a cikk olyan mély nyomot hagyott az emberekben, hogy rengetegen azóta is azt hiszik, hogy az oltások autizmust okoznak.

Biztos vagyok benne, hogy sokakat ez a bejegyzés sem győzött meg, és továbbra is úgy fogják gondolni, hogy az oltások az ördögtől valóak. Akik ezen a véleményen vannak, azokon nem lehet segíteni, de szerencsére nálunk nem lehet megtagadni az oltást meggyőződés alapján, csakis ha annak orvosi indoka van, így egyelőre nem kell attól tartani, hogy ismét fellángolnak azok a betegségek, amik manapság már olyan ritkák.

Ez is érdekelhet

"Nem hiszed el, mi történt velem az ágyban!" - Elképesztő olvasói történetek

"Nem hiszed el, mi történt velem az ágyban!" - Elképesztő olvasói történetek

G-Életstílus

8 dolog, amit csak azután értesz meg, ha már összetört a szíved

8 dolog, amit csak azután értesz meg, ha már összetört a szíved

Monitor

21 megható fotó Erzsébet királynőről és fiáról, III. Károly királyról

21 megható fotó Erzsébet királynőről és fiáról, III. Károly királyról