Ki lehet címlaplány? A paraméterek, hírnév vagy karizma dönt?

2022.április.23.

Évek óta a médiában dolgozom, ezért elég nagy rálátásom van a válaszra, most azonban egy utópisztikus világba repülnék, ahol kicsit kitágulnak a keretek. Nézzük csak, milyen címlaplány (vagy bárki, nemtől függetlenül) lehetne az, aki megszólítja a magazinok olvasóit, aki nem feltétlenül hírneve vagy bulvárértéke miatt válik ünnepelt címlapsztárrá.

Fotó: Csépányi Fanni
Fotó: Csépányi Fanni

Bevallom, az esetek többségében nem csak, hogy semmi bajom azokkal, akiket erre a “pozícióra” választanak a szerkesztőségek, hanem többségében örömmel bólintok, hogy “ez az!”. Ami igencsak üdvözítő, hogy egyre többször választanak olyan személyt, aki nem csak a mainstream médiában menő (azaz például egy nemzetközi szupersztár akinek most jön ki az új filmje a mozikban), hanem olyat is, akik valamiért érdekesek, izgalmasak, vagy épp hazánk értéket képviselő közszereplői. Kifejezetten imádom, ha magyar magazinok címoldalán magyarokat látok, hiszen számtalan tehetséges, okos, ügyes embert termel ki Magyarország kortól, nemtől függetlenül. Persze magazintól is függ, hogy kire nyitottak és kire nem, egy családokra specializálódott lap meglehet más modellt választ, mint egy női magazin és így tovább.

Fotó: Csépányi Fanni
Fotó: Csépányi Fanni

Ha pedig már említettem, hogy modell, álljunk meg itt egy szóra. Talán emlékeztek még arra az időszakra - ha nem, akkor mesélek róla -, amikor a magazinok címlapján többségében modellek szerepeltek. Nem feltétlenül Hollywood-i sztárok, vagy befutott zenészek, hanem modellek. Azért hozzátenném azt is, hogy ezek a modellek sztárstátuszban voltak - most is akad néhány ilyen szupersztár modell -, akiket nem csak a kifutókhoz vagy a katalógusokhoz, divatanyagokhoz alkalmaztak, hanem olyan szinten és színvonalon sütkéreztek akár a paparazzik előtt, akár a legmenőbb eseményeken, mint egy Oscar-díjas díva. Mint például a ’90-es évek híres, hírhedt modellcsokra, akiknek még csak a vezetéknevét sem kellett említeni - és megjegyezni -, hiszen mindenki tudta ki Cindy, Claudia, Linda, Naomi, Kate vagy Nadja és így tovább.

Fotó: Csépányi Fanni
Fotó: Csépányi Fanni

Ma Kendall, Bella Hadid is ebbe a státuszban tündököl , de ami az én nagy boldogságom, hogy Ashley is (ugye ő kerekded idomú), Winnie Harlow vitiligo modell (juj, egyébként annyira nem szeretem, amikor meg kell címkézni valakit, de tudom, így könnyebb a beazonosítás, illetve különlegesebb, nem “csak” klasszikus modell). Ebből kiindulva - hogy egykor főképp a modellek uralták a címlapokat is -, most pedig főképp a színészek, zenészek (és persze a modellek is), elképzelhető egy újabb innováció. Persze, mint ahogy azt a cikk elején is írtam, ez egyelőre utópia.

Fotó: Csépányi Fanni

Mégis - ezt a merengést “vajon mit hoz a jövő” meglovagolva a hazai body positive modellekkel készítettünk néhány címlapötletet, amelyet természetesen több témára felfűztünk. Mint például az ageless style, ami azt hirdeti, hogy nem csak a húszéveseké a világ (de az övéké is!), vagy például az új beach body szemlélet, ami nem kényszerít bele a nőket egy önbizalomromboló küzdelembe, hogy csak ilyen és olyan lehetsz, ha jön a nyár. (Ez utóbbihoz kapcsolódóan ugye nem kell mondanom, hogy senki sincs az egészség ellen, de itt az idő normalizálni, elfogadni, hogy nem csak egyféle szépség létezik). Miért ne lehetne modell egy teltebb idomú, egy vitilligós, egy magasabb, egy alacsonyabb, egy testi fogyatékkal rendelkező nő? Akikkel nők ezrei, tízezrei, milliói tudnak azonosulni.Talán egyszer ennek is eljön az ideje.

szerző: Kozma Rita

Kövesd Ritát az alábbi közösségimédia-oldalakon!

https://www.facebook.com/KozmaRitaplussize

https://www.instagram.com/kozma.rita/

https://www.tiktok.com/@kozma.rita.styling?lang=hu-HU

Ez is érdekelhet

12 tipp, hogy a hőségben is tudj aludni

12 tipp, hogy a hőségben is tudj aludni

GLAMOUR Horoszkóp

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Sztárhírek

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő