Kísérleti nyúl, aki dizájner drogot fogyaszt

2013.július.25.

(Ahogy bezárom a lakásom ajtaját, furcsa csend fogad, pedig ekkortájt Cici elő szokott somfordálni rejtekéből, hogy kajáért kuncsorogjon, de most még sincs sehol. Hiába szólongatom, hiába hívogatom. Benézek a hálószobába, de ott sincs. Nagyon rosszat sejtek, valami nincs rendben, ebben egyre inkább biztos vagyok. A nappaliba lépve egy elnyújtott sóhajt hallok a konyhából. A konyhaajtó résnyire nyitva, így óvatosan belököm, és kikerekedik a szemem a rémülettől.)

Kísérleti nyúl, aki dizájner drogot fogyaszt
Fotó: Thinkstock

A designer drogok elárasztották a kábítószerpiacot. Túlzás nélkül elmondható, hogy néhány év leforgása alatt megszázszorozódott a számuk. 2005-ben 14-et tartottak számon, de mára már meghaladják a háromszázat. Míg a régi, klasszikus kábítószerek hatásai/mellékhatásai jól ismertek, az új anyagok legnagyobb veszélye, hogy szinte semmit sem tudunk róluk, és sokszor nem várt, igen kellemetlen (nem egyszer halálos) következményekkel járnak.

A designer/dizájner drogok tulajdonképpen olyan anyagok, amelyek arra hivatottak, hogy a már ismert kábítószerek hatásait utánozzák. Mára már valamennyi "klasszikus" kábítószer hatását képesek mímelni, a marihuánától kezdve egészen a heroinig. Bár a designer drogok Európában és Észak-Amerikában a legnépszerűbbek, származási helyük Ázsia azon területei, ahol nagyon fejlett a gyógyszeripar. Népszerűségük abból származik, hogy sokukat legálisan, akár interneten keresztül is meg lehet rendelni.

Azonban óva kell inteni mindenkit, hogy designer drogokat fogyasszon. Nem egyszer lehet hallani olyan esetekről, hogy például egy adott anyagtól felszívódik a bőr és izom, és felszínre kerül a csont. Sokszor görcsrohamok, extrém magas testhőmérséklet vagy pánikroham, súlyos szorongás alakulhat ki, nem is beszélve a gyártásukban bekerülő mindenféle vegyszer hosszú távú hatásairól.

A jogi szabályozás jó ideig nem tudott lépést tartani az új anyagok számával. Ha betiltottak egyet, azt a gyártók kijátszották azzal, hogy átszervezték a molekulát, tettek rá egy plusz csoportot vagy elvettek egyet. Mostanra már az elv megváltozott, az új szemlélet értelmében az alapmolekulát tiltják be, tehát azt a részt, amely a hatásért felelős, így valamennyire kiküszöbölhető és kordában tartható ez az őrült növekedés.

A designer drogok sokkal veszélyesebbek, mint a klasszikus kábítószerek, amelyek kezdenek egyre inkább kiszorulni. Miután nincsenek hatásukra vonatkozó tapasztalatok, így a fogyasztók maguk a kísérleti nyulak. Ha meg valami nem úgy sül el, ahogy várjuk, nincs felelősségre vonás, sőt a szer sokszor a piacon is megmarad.

(Cici eszméletlenül fekszik a csempén. Több tíz felbontott jutalomfalat hever szerteszéjjel, mindegyik üres. Megrázom Cicit, mire kinyitja a szemét, és alig hallhatóan suttog valamit, de olyan gyengén, hogy nem hallom, így közelebb hajolok. Cici most összeszedi maradék erejét, és elismétli szavait: – Hát engem is utolért a hírességek végzete.)

Ez is érdekelhet

Vissza lehet szerezni az elveszett szerelmet?

Vissza lehet szerezni az elveszett szerelmet?

Divathírek

Meghan Markle szettjei egyre merészebbek New York-ban, mi pedig szóhoz sem jutunk tőle!

Meghan Markle szettjei egyre merészebbek New York-ban, mi pedig szóhoz sem jutunk tőle!

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: Most megtudhatod, kik az igazi barátaid - szeptember 26.

Napi horoszkóp: Most megtudhatod, kik az igazi barátaid - szeptember 26.