Ha 36 évesen klimaxolok, akkor már ne is érezzem magam teljes értékű nőnek?

2021.július.10.

Klimax? Hol van az még! – legyintett Rita barátnőm, amikor egy belvárosi kávézóban arról kezdtem beszélni neki, hogy mi, harmincasok sem vagyunk teljesen védtelenek a változókorral szemben. Egy év múlva egy vérvétel derített fényt arra, hogy Ritának túl alacsony a hormonszintje, a petefészke pedig, ha nem is teljesen, de kimerült. Megállapították nála a korai klimaxot, és a diagnózis teljesen összetörte.

Harminc és harmincöt év közötti nők körében 250 nőből egynél fordul elő a korai klimax
Harminc és harmincöt év közötti nők körében 250 nőből egynél fordul elő a korai klimax
Fotó: Getty Images

Összetörte, hiszen harminchat évesen, számos kudarcba fulladt randi után végre megtalálta azt a férfit, akivel le szeretné élni az életét. Pár hónap után összeházasodtak, és úgy döntöttek, gyermeket szeretnének. Egy évnyi sikertelen próbálkozás után fordult Rita először orvoshoz, ekkor derült ki, hogy korai változókorba lépett. Az én vállamon sírta ki magát és már hangosan zokogott, mire eljutott a mondandójában oda, hogy neki befellegzett, már sosem lehet gyereke, nem ér nőként semmit, és biztos szőrösödni fog az arca a klimax miatti hormonváltozástól. Röpke negyed óra alatt befalta a mogyorókrémem felét, és csak hosszas vigasztalás után nyugodott meg. Mint azt megtudtam tőle, számos tünete volt, amiről így utólag már tudja, hogy a változókor jelei voltak, de harmincöt-harminchat éves korában eszébe sem jutott arra gondolni, hogy például azért vannak hőhullámai és erőteljes hangulatingadozásai, mert klimaxol. Erre utalt az is, hogy hiába edzett heti rendszerességgel, és hiába mondott le a cukros ételekről, mégis nagyon nehezen tudott fogyni. Később a férje is megnyugtatta, hogy az ő szemében Rita semmivel sem kevesebb, mint mikor megismerkedtek, és biztatta, hogy ne adják fel a teherbeesés reményét. Jelenleg mesterséges beavatkozással próbálkoznak, és mindketten nagyon bizakodóak.

A korai klimax harminc és harmincöt év közötti nők körében 250 nőből egynél fordul elő

Ha a klimaxról beszélünk, akkor általában ötven körüli nőkre gondolunk, előfordulhat azonban, hogy a menopauza előbb, akár a harmincas években köszönt be, amikor normál esetben még javában tartana a fogamzóképesség. A tünetek nagyon hasonlítanak az ötven év körül megjelenő igazi klimaxhoz. A páciens hőhullámra, szorongásra, alvászavarra, heves szívdobogásra panaszkodik, de az is gyakori, hogy megváltozik a haj minősége, elmarad a menstruáció, hüvelyszárazság lép fel, vagy fájdalmassá válik a szexuális együttlét. Ilyenkor megváltozik a hormontermelés: csökken a progeszteron, majd az ösztrogén szintje” – mondja dr. Bajnok Éva endokrinológus szakorvos, és hozzáteszi, hogy ha a felmenők között előfordult már korai klimax, akkor nagyobb az esély a kialakulására, de autoimmun pajzsmirigyzavarok és a dohányzás is okozhatják a problémát, utóbbinak antiösztrogén hatása van.

Rossz hír, hogy a klimax hajlamosít a hízásra. Az ösztrogén a csípő és emlő tájékra szereti pakolni a túlsúlyt, és attól fogva, hogy valakinek az ösztrogén hiányzik a szervezetéből és a tesztoszteron kerül túlsúlyba, az illető elkezd a férfiakhoz hasonlóan zsírt tárolni, vagyis hastájékra hízni. Ilyenkor érdemes egy kicsit komolyabban venni a diétát, többet mozogni és türelmesebbnek lenni a testünkkel.

Kezdődik a B oldal? Tényleg nem vagyok már teljes értékű nő?

Ha egy fiatal hölgynél korai menopauzát állapít meg az orvos, természetes, ha először megijed és megviseli a dolog. A pácienseimnek én mindig azt szoktam javasolni, hogy nézzék a dolog pozitív oldalát: nem menstruálnak, nem kell védekezni szexuális együttlét során, és a változókort nem gyászfolyamatként, sokkal inkább egy új egyensúlyi állapot kialakulásaként érdemes felfogni” – véli az endokrinológus, és kifejezetten hangsúlyozza, hogy attól még nem kell rögtön menopauzára gondolni, ha valakinél rendszertelen a menstruációs ciklus és túl sok, vagy éppen túl kevés a vérzés. Egy költözés, egy új kapcsolat, vagy munkahely is befolyásolhatja a ciklust, de persze mindenképp ki kell vizsgálni egyéb okokat is, például, hogy az illetőnek van-e pajzsmirigy betegsége. Az sem ok a gyanúra, ha valaki túl fiatalon, például tizenegy évesen kezdett menstruálni, a klimax beköszönte ugyanis nem ettől függ, legalábbis nincs erre vonatkozó adat a szakirodalomban.

A COVID-19 elleni vakcinák valóban felboríthatják a menstruációs ciklust?

Ez nem igaz, ahogy az sem, hogy a védőoltás meddővé tehet. Inkább akkor borult fel sok nőnek a hormonháztartása, amikor a vírus elkezdett hazánkba is begyűrűzni, és amikor még nem volt oltóanyag. Volt, akinek attól zavarodott össze a ciklusa, hogy otthon kellett maradni, hogy nem mozgott annyit, mint korábban, hogy stresszelt, vagy épp ellenkezője: megnyugodott. Sokan fordultak hozzám tavaly, de a ciklus rendszerint magától helyreállt mindenkinél. Az igaz, hogy a vakcinák ritka esetben ronthatnak autoimmun folyamatot, de ez tényleg nagyon ritka, és az ettől való félelem miatt nem beadatni az oltást butaság lenne.

Életmóddal kitolható, lassítható a folyamat

Szerencsére számos olyan növény és gyógynövény van, amely hatásos lehet a változókor tüneteinek enyhítésében. Köztük például a fitoösztrogéneket, azaz a női nemi hormonhoz hasonló hatást kiváltani képes összetevőket tartalmazó növények, mint a szója, a lenmag és a vörös lóhere. A halak és a friss hüvelyesek (például a borsó vagy bab) fogyasztása pedig akár késleltetheti is a menopauza elérkezésének idejét.

Végleg le kell mondani a gyermekáldásról?

A szakorvos szerint vannak olyan esetei a korai menopauzának, amikor még van kapacitás a petefészekben. Ilyenkor 10-15 százalék az esély a teherbeesésre, de megerősítő vizsgálatokat kell végezni: többször vesznek vért az illetőtől, és újra ellenőrzik a hormonpanelt is. Indokolt esetben egy időre hormonpótlást javasolnak, például felírhat az orvos ösztrogéntartalmú fogamzásgátlót, tapaszt, vagy ajánlhat fitoösztrogént is.

Amennyiben az érintett gyermeket szeretne, úgy nagyon fontos, hogy a fent említett tényezők esetén mihamarabb vizsgáltassa ki magát, mivel a klimax hosszú éveket ölel fel, és, ha már az elején kiderül a probléma, úgy van esély a teherbeesésre” – biztat az endokrinológus.

Jónás Ágnes

Ez is érdekelhet

A pénisz is öregszik, méghozzá így

A pénisz is öregszik, méghozzá így

Tedd & Ne tedd

Emma Watson gyönyörű fehér csipkeruhában támogatja a bántalmazott nőket

Emma Watson gyönyörű fehér csipkeruhában támogatja a bántalmazott nőket

Tedd & Ne tedd

Ez ám a meglepetés! Blake Lively negyedik gyermekével várandós

Ez ám a meglepetés! Blake Lively negyedik gyermekével várandós