Meddig terjed az Ebola?

2014.augusztus.21.

(– Épp most olvastam, kedves gazdám, hogy az Ebola elképzelhetően a Marsról érkezett – magyarázza Cici, a kedvenc macskám. – Ha ez így van, akkor ez az egész járvány akár az űrlények támadásának is felfogható. A legtöbb sci-fiben az idegen életformák rendszerint bonyolult szervezetek formájában jelennek meg. Lehetnek agresszívak vagy barátságosak, de értelmes lények. És tessék, itt egy egészen másik példa.)
(– Cici, hogy az Ebola a Marsról jött-e, azt nem tudom – felelem –, mindenesetre ma nagyon filozofálgató hangulatodban vagy.)

Meddig terjed az Ebola?
Fotó: RexFeatures/PuzzlePix

Az Ebola-járvány mostanra már ijesztő mértéket öltött, a halálos áldozatok száma már rég túllépte az ezret, azonban pánikra még sincsen ok, mert viszonylag kicsi a valószínűsége, hogy Európára is átterjed.

A járvány Afrikából indult, és ebben szerepet játszhatott az ottani törzsek temetkezési szokásai, hisz a rituálékhoz hozzátartozik, hogy az ellátogató rokonok és barátok végigcsókolják az elhalálozott testét. Ábrázolva a járványt az látszik, hogy egy adott személy megfertőződését rendszerint egy temetkezésre való látogatás előzte meg. A fertőzött illető elhalálozásával pedig egy újabb temetésre került sor, ami további megfertőzöttekhez vezetett. Az Ebola a különböző testnedvekkel terjed, és feltételezi a nagyon szoros emberi érintkezést. Nálunk Európában elsősorban az orvosi személyzet veszélyeztetett, azonban ők sem igazán, mert a fejlett higiénés előírások és modern orvosi eszközök/berendezések nagyfokú védelmet nyújtanak.

Az Ebola-vírus úgynevezett vérzéses lázat okoz, amit kezdetben nagyon nehéz felismerni, mert első tünete rendszerint a láz, esetleg hasi panaszok. Ezek alapján nehéz megmondani, hogy Ebolával, esetleg egy banális influenzával vagy ételfertőzéssel állunk szemben. Járványügyi szempontból pontosan emiatt nagyon veszélyes. A tipikus vérzéses tünetek csak később jelentkeznek, ez lehet bélvérzés, bőrvérzés vagy akármi egyéb. Konkrét kezelés nincsen rá, marad az életben tartó/támogató terápia.

A járvány megfékezését nagyban hátráltatja, hogy nehéz szembe menni a törzsi hagyományokkal. A másik probléma sajnos az afrikai törzsek bizalmatlansága a modern orvoslással szemben. A harmadik akadály pedig a nem kielégítő egészségügyi ellátás, ami miatt a betegeket sokszor otthon gondozzák, rossz körülmények között, így az ápoló családtagok is ki vannak téve a megfertőződés veszélyének. Hogy mi lesz ennek a vége, azt nehéz megmondani, a világjárvány azonban még messze van.

Ez is érdekelhet

Ezt a három dolgot csinálja Selena Gomez amikor rossz napja van

Ezt a három dolgot csinálja Selena Gomez amikor rossz napja van

G-Életstílus

DIY karácsonyi ajándékötletek, amikkel biztosan örömet szerzel!

DIY karácsonyi ajándékötletek, amikkel biztosan örömet szerzel!

G-Szex

10 szexpóz, ami garantáltan kielégít

10 szexpóz, ami garantáltan kielégít