Megfontolt döntés negyvenévesen gyereket vállalni?

2022. március 2.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Semmi különleges nincs ma már abban, ha valaki előbb a karrierjére koncentrál, és a családalapítást későbbre hagyja. Akik bevállalják, gondolkodásukban, megjelenésükben is fittebbek kortársaiknál.

Megfontolt döntés negyvenévesen gyereket vállalni?
Fotó: Shutterstock

Megváltoztak a gyerekvállalási trendek az elmúlt évtizedekben, egyre kevésbé csodálkozunk rá arra, ha egy nő negyvenéves kora felett szül. Mára a korábbi tévhitekkel ellentétben nem kell elsietni a dolgokat, de nem is kell feltétlenül lemondani a szülővé válásról. A hetvenes évek elején a gyerekek hetven százaléka született harminc éven aluli anyáktól, mára ez az arány megfordult, a világon körülbelül minden ötödik nő később, 35 éves kora után vállal gyereket. A jelenség oka sokrétű, de leginkább a tudatosság, az anyagi biztonság, a stabil egzisztencia megteremtése és a karrierépítés áll a későbbre halasztott családalapítás hátterében.

Társadalmi nyomás, egészségügyi rizikó

Felelősségteljes, megfontolt döntés negyvenévesen gyereket vállalni? A kutatások szerint a kései gyerekvállalásnak inkább társadalmi, mint egészségügyi hátulütői vannak. Többeket zavar, hogy nagyszülőnek nézik őket az iskola előtt, míg mások a párjuk családalapítás iránti ambivelanciája miatt halasztanak, vagy később döntenek úgy, hogy inkább egyedülálló anyaként állnak helyt. Optimistán áll a helyzethez egy New York-i termékenységi klinika professzora, dr. James Grifo, aki szerint bár a terhesség az egyik legrizikósabb állapot a nők életében, mégis kicsi az esélye a komplikációknak. Páciensei átlagéletkora 39 év, a többség sikeresen világra tudja hozni gyermekét, nem kell a kora miatt lemondania a gyerekvállalás öröméről.

A szakértő úgy véli, hogy inkább az ideális lelkiállapot fontosabb a sikeres gyerekvállalás szempontjából, mintsem az anya „megfelelő” életkora. A megváltozott igényeket ugyanakkor szerencsére az orvostudomány is sikeresebben és egyre kreatívabban képes kiszolgálni. A lombikprogram mellett a petefészek-funkciók javításával, hormonális kezelésekkel is jelentősen növelhető a teherbeesés esélye. Többek között ennek tudható be, hogy az olyan hírességek sem siették el a dolgokat, mint például Gwen Stefani, Nicole Kidman vagy Gryllus Dorka. A pszichológiai tanulmányok azt mutatják, hogy az emberek ritkán gondolnak előre negatív élethelyzetekre, és kitartóbbak, ha kockázatvállalásról van szó. Még ha tudják is, hogy egy adott kor felett nagyobb az olyan kromoszomális, fejlődési rendellenesség, mint az autizmus vagy a Down-szindróma kialakulásának rizikója. Sajnos nem mindig adatik meg a komplikációmentes anyaság, jóval gyakoribb az egészségügyi rendellenesség idősebb kori babavállalásnál, mint például a terhességi magas vérnyomás, diabétesz, koraszülés, méhlepényproblémák, vetélés és a halvaszülés. Szerencsére azonban a tudomány fejlődésének köszönhetően léteznek olyan diagnosztikai- és szűrővizsgálatok, amelyek elvégzésével akár 97 százalékos pontossággal kiszűrhetőek a betegségek. A kockázattal járó fájdalmas beavatkozások helyett például már az anya véréből is kimutatható a magzat kromoszómaállománya. Az amerikai rákkutató intézet hormonális és reproduktív epidemiológiai részlegének korábbi vezetője, dr. Louise Brinton szerint minél idősebb korban születik az első gyerekünk, annál nagyobb a mellrák kockázata, mivel az életkor előrehaladtával sejtjeink változnak, a szülés utáni hormonális változások elősegíthetik a rák kialakulását, ezért a középkorú anyáknak fokozottan ajánlott a rendszeres mammográfiai vizsgálaton való részvétel.

A „késői” gyerek fitten tart

A brit Netmums kutatásának figyelemreméltó eredménye szerint 3151 megkérdezett nő közül a 35 éven felüli anyák 53 százaléka esetében derült ki, hogy ugyanannyi idő alatt estek teherbe, mint fiatalabb korukban, több mint húsz százalékuk pedig azt állította, hogy 35 év felett gyorsabban estek teherbe, mint korábban. A termékenységi ráta 1947 óta először magasabb a negyven felettiek körében, mint a húsz év alattiaknál. Az Egyesült Államok egészségügyi hatóságának adatai alapján 1982 óta minden évben három százalékkal nő a negyvenes éveik elején járó nők születési arányszáma, míg a negyven alatti nőknél ez az arány évek óta csökken. A hetvenes években százból egy anya volt 35 év feletti az első gyermeke születésekor, most ez az arány hétből egy nő. Érdekes biológiai adat, hogy a negyven felett szülő nők nagyobb eséllyel adnak kislánynak életet, mivel a fiúmagzatok sérülékenyebbek, ezért a lányoknak nagyobb esélyük van a megmaradásra. A tudományos eredmények és személyes tapasztalatok összevetése valóban nem könnyű a gyerekvállalással kapcsolatban, a rendelkezésre álló adatok viszont a legtöbb esetben azt igazolják, hogy az X generációs szülők gyerekei általában jobban teljesítenek: gyorsabban kezdenek el beszélni, jobban tanulnak, nagyobb eséllyel mennek egyetemre, egészségesebbek és jobbak a szociális képességeik. A theguardian.com által közölt egyetemi felmérés rámutat, hogy akik természetes úton esnek teherbe negyvenéves koruk felett, azok négyszer nagyobb eséllyel élik meg a százéves kort, mint kortársaik, mivel a meghosszabbodott termékenység gyakran együtt jár a hosszú élet génjével. A későn szülő nők gondolkodásukban és megjelenésükben is fittebbek és nyitottabbak. Tisztában vannak a legújabb divat- vagy étkezési trendekkel, technológiai újdonságokkal, filmekkel, szlengekkel, szórakozási lehetőséggel kapcsolatban is. Emellett jobban tudják élvezni az anyaságot, határozottabbak és nyugodtabbak, aminek legfőbb oka, hogy már van karrierjük, nem a gyerek által szeretnék megvalósítani önmagukat.

Megfelelő időzítés

„Hét hónapja szültem az első babámat. Akkor estem teherbe, mikor elhatároztam, hogy a karrierem helyett inkább magamra koncentrálok. Mindig is akartam gyereket, bár a harmincas éveim közepén kicsit elbizonytalanodtam, stabil kapcsolatban sem voltam senkivel. Mikor megismertem a jelenlegi páromat, tudtam, hogy családot szeretnék alapítani. Több mint egy évet próbálkoztunk, mire végre megfogant. Olvastam egy ötvenes éveiben járó állapotos nőről szóló cikket, aki a biológiai és kronológiai életkorról beszélt. Azt állította, hogy ha fiatalabbnak nézünk ki a korunknál, fiatalabbnak is érezzük magunkat. Ez sokat jelentett számomra, pozitív voltam, és bevált. Sosem aggódtam amiatt, hogy később lesz gyerekem. Mivel elmúltam negyven, tanácsadásra kellett járnom, de az orvosok sem aggódtak. A szülést pozitív élményként éltem meg, gyakoroltam a hipnoszülést, ami segített ellazulni. A saját tapasztalataimra összpontosítottam, nem akartam, hogy mások történetei befolyásoljanak. A gyerekvállalás teljesen megváltoztatott. Jelenleg minden a lányom körül forog. Jól érzem magam a bőrömben és a testemmel is elégedett vagyok” – mondta el tapasztalatait a 43 éves Nóra. A középkorú nők akár egy vagyont is hajlandóak elkölteni évente a különféle szülészeti központokban és termékenységi specialistáknál. Az erre épülő iparág óriási nyomást gyakorol rájuk. A valóság azonban az, hogy termékenyebbek vagyunk, mint hinnénk. Sokan gondolkodnak negatívan az idősebb anyákról, a fiatal nők körében azonban egyre általánosabbá válik az idősebb kori anyaság gondolata. Azt mondják, hogy az élet negyvenen túl kezdődik, de egyre több új élet is kezdődik negyvenen túl.

Szerző: Adamek Alma

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez a gyógynövény lenne a tökéletes alvás titka? Kipróbáltuk!

glamour plusz ikon Ez a gyógynövény lenne a tökéletes alvás titka? Kipróbáltuk!

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Ha ezt a terméket választod, nem kell többet a sötét karikák miatt aggódnod (x)

Ha ezt a terméket választod, nem kell többet a sötét karikák miatt aggódnod (x)

Túl sok inger ér egyszerre, és nem tudsz szünetet tartani? – Így vedd kezedbe az irányítást a szakértők szerint (x)

Túl sok inger ér egyszerre, és nem tudsz szünetet tartani? – Így vedd kezedbe az irányítást a szakértők szerint (x)

Mutatjuk az idei nyár legtrendibb ruháit és kiegészítőit! (x)

Mutatjuk az idei nyár legtrendibb ruháit és kiegészítőit! (x)

Ez a 3 lépés választ el a ránctalan bőrtől - Arcápolási tippek, nemcsak nőknek (x)

Ez a 3 lépés választ el a ránctalan bőrtől - Arcápolási tippek, nemcsak nőknek (x)