18+

Felnőtt tartalom

Elmúltál már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található!

Megszakítás, naptár, tabletta, gumi? - Mennyire biztonságos a védekezésed?

2013.október.3.

(Szegény Cicit évekkel ezelőtt sterilizáltuk. Olyan szép, hogy attól tartottunk, Budapest valamennyi kandúrja a kegyeit fogja lesni. Hozzáteszem, döntésünkben az is közrejátszott, hogy nem akartunk további Cici-klónokkal szaporítani háziállataink számát, bőven elég nekünk egy terrorista.)

Megszakítás, naptár, tabletta, gumi? - Mennyire biztonságos a védekezésed?
Fotó: Thinstock

Komolyra fordítva a szót, Magyarországon évente 36 000 abortuszra kerül sor, amely viszonylag magasnak számít Európa-szerte. Szemléltetésképpen érdemes megjegyezi, hogy ez az érték messze elmarad az ötvenes években tapasztalt magyar csúcstól, amikor is a terhességmegszakítások száma elérte a 200 000-et.

Annak ellenére, hogy a fogamzásgátlásra alkalmas eljárások tárháza igen sokszínű, az tapasztalható, hogy sokan vagy egyáltalán nem védekeznek, vagy olyan bizonytalan módot választanak, mint a megszakításos közösülés vagy a naptármódszer. A megszakításos közösülés ott hibázik, hogy a fiú előváladékában már az orgazmus bekövetkezte előtt is jelen lehetnek spermiumok, a naptármódszer pedig ott, hogy ha a lány ciklusa valamilyen oknál fogva zavart szenved, a petesejt kiszabadulásának ideje is módosulhat.

A fogamzásgátlásra alkalmas eljárásokat a Pearl-index segítségével szokták jellemezni. A Pearl-index egy képlettel kiszámolható érték. Lényegében azt adja meg, hogy száz nő közül hány esne teherbe, ha tizenkét hónapon keresztül ugyanazt a fogamzásgátló módszert vennék igénybe. Tehát ha az értéke 65, akkor azt jelenti, hogy a 100 nő közül 65-en esnének teherbe az adott módszerrel egy év alatt.

Ha semmilyen fogamzásgátlást sem használunk, a Pearl-index 85. Tehát látjátok, hogy ez sem százszázalékos. A megszakításos módszer 35-ös értékével lényegesen alacsonyabb, de még így is magasnak számít. A naptármódszer esetében 14 és 40 között mozog a résztvevők precizitásától és a fogamzással kapcsolatos ismeretek mélységétől függően. Óvszer használata esetén a Pearl-indexet 3-ra teszik. Óvszernél különösen figyelni kell a szavatosságra és a felhelyezés megfelelő módjára. A fogamzásgátlók szedése jelentik a legnagyobb biztonságot, Pearl-indexük 0,1-0,5.

Ha már korán kezdünk szexuális életet élni, mindenféleképpen érdemes gondoskodni a fogamzásgátlásról. A fogamzásgátlók szedése biztonságos és kényelmes, azonban nem mindenki viseli el az esetleges mellékhatásokat. Az ilyen személyek számos egyéb lehetőség közül választhatnak, de legegyszerűbb eszköz talán az óvszer (megjegyzem, az óvszer bárki olyannak ajánlható, aki futókalandokba bonyolódik, hisz számos nemi betegség ellen is véd). Ha meg a fiú közli veletek, hogy nem akar óvszert húzni, akkor küldjétek el melegebb éghajlatra. Neki könnyű, nem ő fog teherbe esni.

Ez is érdekelhet

Tudtad, hogy az egész lakást megszépítheted a 2022-es GLAMOUR-napok kedvezményeivel?

Tudtad, hogy az egész lakást megszépítheted a 2022-es GLAMOUR-napok kedvezményeivel?

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói