5 perc mellvizsgálat, amit minden nőnek el kell végeznie

2021.április.25.

Az évi rákszűrés alkalmával a nőgyógyásznak is el kell végeznie a mell tapintásos vizsgálatát. (Ha erre nem kerülne sor, nyugodtan figyelmeztesd rá az orvost!) Emellett azonban elengedhetetlenül fontos, hogy te magad is ellenőrizd melleid egészségét, így minden hónapban szánj öt percet arra, hogy akkurátusan végigtapintsd őket.

5 perc mellvizsgálat, amit minden nőnek el kell végeznie
Fotó: Gettyimages.com

Miért olyan fontos?

Hogy bármilyen elváltozást időben észlelhess. Mivel a mammográfiás szűrés csak 40 év felett ajánlott és kötelező (a fiatal mell szövetállományát tekintve ez alatt a kor alatt a mammográfia nem is alkalmazható olyan hatékonyan), ez alatt a kor alatt az otthoni ellenőrzés a legfontosabb, amit melleid egészségének érdekében tehetsz.

Sajnos a fejlett országokban egyre növekszik az melldaganatok száma, így évről évre lényegesebb, hogy figyelmet szentelj az ügynek. Különösen, hogy még a rosszindulatú daganatok is 99%-os túlélési eséllyel gyógyíthatók, ha idejében fölfedezik őket.

Milyen időközönként?

A mell önvizsgálata pubertás kortól kezdődően minden menstruációt követő héten javasolt. Célszerű közvetlenül a menstruáció után 2-3 nappal vizsgálgatni magad, hogy ne legyenek duzzadtak a tejmirigyek, ami megtévesztő, és persze fájdalmas is lehet. Ha eddig te még nem rendszeresítetted havi rutinodban ezt a fontos apróságot, itt az ideje, hogy e hónaptól elkezdd! Egy nőnek amúgy sem árt, ha jól ismeri a testét.

Mikor menj orvoshoz?

A tapintással érzékelt elváltozások felismerésének még nincs diagnosztikai értéke. Azonban egy hirtelen kialakult elváltozás, ütés esetén, illetve ha fájdalmat, váladékozást tapasztalsz, feltétlenül keresd fel a nőgyógyászodat!

Mikor vizsgáld a melled?

Közvetlenül a menstruáció előtt és a vérzés idején a mellek gyakran érzékenyek, kötegesebbek, ezért nehezen vizsgálhatóak, esetleg egy-egy köteg időszakos megduzzadása felesleges pánikot kelthet a nőkben, ezért inkább a menzesz utáni hét az ideális a vizsgálathoz. Szoptatás ideje alatt is nehezen értékelhető a mellek állapota a mirigyes átalakulás miatt.

Hogyan vizsgáld magad?

Az emlőt tipográfiailag 4 kvadránsra osztják fel. A legtöbb daganat a külső-felső negyedben fordul elő, ezért itt vizsgálódj a legtüzetesebben.

1. A vizsgálathoz vetkőzz le felül meztelenre.

2. Tedd síkossá a bőrödet.

3. Kezdd a vizsgálatot álló helyzetben tükör előtt. Nézd végig mindkét melled – lógó, csípőre tett, majd tarkóra emelt karokkal is – elölről és mindkét oldalról is. Látsz-e valami szokatlant? Amit figyelned kell: alakváltozás, bőrelváltozás, a mellbimbó elváltozásai.

4. Két kéz közé fogva, alulról-felülről tapintsd át a melleidet az alábbi módon: felső kezed ujjaival alsó kezednek nyomva tapintsd át az egyik mell állományát centiről-centire, majd az alsó kezeddel a felső kéznek nyomva ismételd meg ugyanezt. A másik melled is vizsgáld meg ugyanígy.

5. Ha ezzel megvagy, feküdj hanyatt! Tegyél egy párnát a jobb vállad alá, majd a jobb karod emeld a tarkód alá. A bal kezed mutató, középső és gyűrűs ujjával a melled a mellkasnak nyomva ismét vizsgáld át a teljes állományát.

A tapintást a következőképpen végezd:

- körkörösen

- függőlegesen

- kifelé irányuló mozdulatokkal.

Ezután cserélj tartást, és ugyanígy vizsgáld meg a bal melledet a jobb kezeddel!

6. Újra állj fel, és leeresztett karok mellett tapintsd át a hónaljárkot, nem érzel-e ott csomót.

7. Vedd két ujjad közé a mellbimbókat és nyomd meg annyira, hogy lásd, nem váladékozik-e.

Fontos: A vizsgálat terjedjen ki az egész mellre, a mell feletti, kulcscsontárok feletti területekre. Ne hagyd ki a hónalj területét sem!

Mire figyelj?

- Emlők aszimmetriája, mely korábban nem volt megfigyelhető

- Visszatérő emlőgyulladás

- Tapintható göb

- Már meglévő, ismert de jóindulatúnak vélt göb növekedése

- Hónalj vagy kulcscsont feletti árokban jelentkező nyirokcsomó

- A mellbimbó színének, alakjának elváltozása, szokatlan állása, elferdülése, behúzódása, spontán vagy nyomás hatására történő váladékozása is azt jelenti, hogy azonnal muszáj orvoshoz fordulni.

- Bőrelváltozás is jelezhet problémát: hámlás, bőrdudor, újonnan megjelent pigmentáció, behúzódás vagy "narancsbőr"-tünet az emlő bőrén – ilyenkor bőrgyógyász bevonása is szükségessé válhat.

Ez is érdekelhet

Vissza lehet szerezni az elveszett szerelmet?

Vissza lehet szerezni az elveszett szerelmet?

Divathírek

Meghan Markle szettjei egyre merészebbek New York-ban, mi pedig szóhoz sem jutunk tőle!

Meghan Markle szettjei egyre merészebbek New York-ban, mi pedig szóhoz sem jutunk tőle!

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: Most megtudhatod, kik az igazi barátaid - szeptember 26.

Napi horoszkóp: Most megtudhatod, kik az igazi barátaid - szeptember 26.