Tényleg hatásosak a menstruáció eltolását ígérő praktikák? – Dr. Benkovics Júlia nőgyógyászt kérdeztük

2021.október.17.

Valószínűleg szinte mindannyiunkkal előfordult már, hogy az egyik hónapban pont a legrosszabb héten jött meg a menstruációja. Egy nyaralás, egy randi, vagy épp egy hosszabb utazás, mind-mind olyan események, amik esetében legszívesebben átugranánk azokat a napokat, vagy legalább eltolnánk egy-két nappal későbbre, esetleg előbbre.

 Tényleg hatásosak a menstruáció eltolását ígérő praktikák?
Tényleg hatásosak a menstruáció eltolását ígérő praktikák?
Fotó: Gettyimages.com

Ilyenkor, ha az ember lánya nagyon kétségbeesett, akkor egy-két baráti jó tanács után az internethez fordul, ahol számtalan házi praktikát találhat a menzesz eltolására, illetve a vele járó görcsök enyhítésére is. De vajon tényleg segít a C-vitamin későbbre tolni a menstruációnkat, és egy-két pohár vörös bortól valóban előbb megjön? Ezekről, és még sok más, a világhálón keringő tippekről kérdeztem dr. Benkovics Júliát, aki segített eligazodni e témával kapcsolatban kialakult tévhitek között.

Amikor jól jönne, ha pár napot késne vagy előbb megjönne a menstruációnk

A citromos víz, C-vitamin, paradicsomevés fogyasztását ajánlják legtöbbször; garantálva, hogy néhány nappal későbbre tolhatjuk velük a menzeszünket. S ezek az első olyan praktikák is, amikre a doktornő már az első pillanatban rácáfolt. Mint kiderült, sajnos kár is ezekkel próbálkoznunk, semmilyen tudományos alapjuk nincsen. Ezek csupán a nőgyógyászattal kapcsolatos városi legendák, amik véletlen egybeesések során jöhettek létre, így hát egyáltalán nem ajánlott a C-vitamin, citromos víz vagy épp a paradicsomevés ígért „varázsában” megbíznunk.

Viszont, ha a menstruációnk sürgetéséről van szó, akkor már egy hajszálnyival más a helyzet, bár ezek a trükkök sem csodatevőek. Amennyiben fizikai behatásokról beszélünk, mint például a sport, a szex, akkor talán egy, másfél napot nyerhetünk magunknak, ha pont abban az időszakban jönne meg. Ezt azzal lehet magyarázni, hogy a fizikai behatások segítik a nyálkahártya leválását a méh faláról. Esetleg, hogyha felcsillant a szemedben egy kis reménysugár, miszerint egy kis mozgással megmentheted az előre betervezett nyaralásod, vagy egy randit, akkor azért jó ha észben tartod, hogy a fizikai behatásokra sem érdemes biztosan alapozni. A sport és a szex havi ciklusra gyakorolt hatása is csupán egy észrevétel. Ezzel szemben, bármi ami étel vagy ital, mint például a rozmaring tea, vörösbor, már egyáltalán nem működnek; továbbá ugyanez igaz a meleg vizes fürdőre is.

Abban az esetben, ha fogamzásgátlót szedsz, igazából nagyon könnyű dolgod van, hiszen csak tovább szeded a gyógyszert, és biztosan késni fog menstruációd, emellett kifejezett kockázata sincsen. Csupán annyi rizikó lehet benne, hogy a következő hónapban lehet, hogy a menstruációd előtt pár nappal pecsételő vérzést tapasztalhatsz; vagy ha hajlamos vagy rá, akkor erősebb mellfájdalmat fogsz érezni, de egészségügyi veszélye nincsen.

Mi a helyzet a gyógynövényekkel?

Cickafark, pásztortáska, erdei málnalevél, réti palástfű, citromfű; számtalan gyógynövény, amik görcsoldást, ciklusszabályozást, vérzéscsillapítást ígérnek. Ezek a gyógynövények beválhatnak göcsoldóként, az viszont nagyon fontos, hogyha bármilyen ciklusrendszertelenséget tapasztalsz, akkor először a nőgyógyászodat keresd fel. Mint megtudtam, ilyenkor ők is javasolnak gyógynövényeket, ilyen például a poloskavész, de mindenképp a nőgyógyásszal való konzultáció legyen az első lépés.

Hideg víz, sok mozgás, orgazmus – tényleg elmulasztják a görcsöket?

Ezek azok a praktikák, amikre a legnagyobb esély van, hogy használnak. Az, hogy neked a hideg vagy a meleg víz segít a görcsoldásban, teljesen egyedi. A sport menstruációs görcsökre gyakorolt hatását pedig már régóta ismerik, illetve a nők 80 százalékánál működik is, tehát érdemes lehet kipróbálnod. Ez egy teljesen valid dolog, hiszen a mozgás során endorfin termelődik, ami fájdalomcsillapító. Az orgazmus pedig a sporthoz hasonlóan nagyon jó a menstruációs görcsökre. Ennek a titka abban rejlik, hogy az orgazmus méhösszehúzódásokat okoz, másrészt pedig rengeteg adrenalin, endorfin, oxitocin szabadul fel a szervezetünkben orgazmus során, amik egyértelműen fájdalomcsillapítók.

Kiegyensúlyozott lelkiállapot, vagy teljes káosz – ez se mindegy

Valószínűleg már te is megtapasztaltad azt, hogyha kifejezetten stresszes hetek álltak mögötted, akkor a menstruációd eltolódott. Az, hogy a stressz hatással van a menzeszünkre egyáltalán nem városi legenda, hiszen a havi ciklusunk egy olyan folyamat, ami az agyalapi mirigyünkből, valamint az agyunk egyik központi magvából irányítódik, vagyis ami az agyunkra hat, az hat a menstruációnkra is. Tehát egyáltalán nem meglepő, hogyha egy igazán stresszes időszakban hamarabb; de sokkal gyakoribb, hogy később, vagy egyáltalán nem jön meg.

Összességében, ha mégis próbálkoznál az interneten megtalálható házi praktikákkal, akkor azok nem árthatnak az egészségednek; csak többségük hatásában nem érdemes megbízni.

Szerző: Bakó Bettina

Ez is érdekelhet

Ezek a legviccesebb fotók a királyi család tagjairól

Ezek a legviccesebb fotók a királyi család tagjairól

Tedd & Ne tedd

Rihanna kristályos kismama szettje a legbrutálabb dolog, amit ma látni fogsz

Rihanna kristályos kismama szettje a legbrutálabb dolog, amit ma látni fogsz

Sztárhírek

Lady Szomjas a címlapon, Lakatos Levente új regénysorozatának első részével megjelent a júniusi GLAMOUR

Lady Szomjas a címlapon, Lakatos Levente új regénysorozatának első részével megjelent a júniusi GLAMOUR