Menstruációs zavarok és a hormonok

2014.november.7.

(– Atyaég, gazdi! – kiált fel a macskám. – Azt hiszem, valami baj van velem?)
(– Valóban? – kérdezem gyanakodva.)
(– Igen, azt hiszem. Beteg vagyok. Fáradt. Másrészt hőhullámaim vannak! Rettentő hőhullámaim!
(– Nem is tudom, Cici. Mondjuk az sokat segítene, ha egész egyszerűen leszállnál a radiátorról. Elképzelhetően ettől még a tüneteid is enyhülnének.)
(Ciciről tudni kell, hogy a hideg beköszöntével minden alkalmat megragad, hogy a tűzforró radiátorra feküdjön, ahonnan csak akkor száll le, ha már végképp nem bírja a meleget. Ilyenkor persze rosszul van, percekig tiszta kába és csak nagyokat pislog.)A policisztás ovárium szindróma egy olyan betegség, amit a női szervezetben jelentkező magas férfi nemi hormonok szintje okoz. A nevét onnan kapta, hogy az egyik jellemző tünete a petefészkekben található ciszták, amik a meg nem repedt tüszőkből keletkeznek. A betegség a fogamzóképes korú nők tizedét is érintheti, így ezzel az egyik leggyakoribb hormonális zavar ebben az időszakban.

A női szervezetben alapesetben is találunk férfi nemi hormonokat, amivel önmagában nincs is semmi baj. A probléma ott kezdődik, mikor ezek szintje valamilyen okból megemelkedik. A tünetek nagyon szerteágazóak lehetnek, a férfias jellegű szőrnövekedéstől kezdve a pattanásos bőrön és elhízáson át egészen a cukorbetegségszerű állapotig. Azonban mégsem ezek azok a tünetek, amik először kerülnek felismerésre, hanem a menstruációs zavarok, ritkább esetben pedig a meddőség. A nők általában emiatt keresik fel az orvost, aki a hormonszint vizsgálata és ultrahang segítségével állítja fel a diagnózist.

Sajnos ezt a betegséget nem lehet gyógyítani, csak a tüneteit kezelni. A megfelelő készítményekkel a hormonháztartás rendezhető, még tüszőérés és tüszőrepedés is elérhető, tehát a meddőség akár meg is szűnhet. Érdekes módon számos eredmény azt mutatja, hogy a fogyás önmagában is képes megszüntetni a tüneteket, így a gyógyszeres terápia mellett életmód-változtatás is szükséges.

Mint írtam, ez egy viszonylag gyakori betegség, azonban óvva intenék bárkit attól, hogy pusztán a menstruációs zavarok alapján diagnosztizálja a betegséget önmagán, hisz a vérzészavarok hátterében milliónyi ok lehet, a banálistól kezdve egészen a súlyosig. Amennyiben viszont rendszertelen vagy kis mennyiségű vérzést tapasztalnátok, mindenféleképpen forduljatok orvoshoz. Célszerű feltérképezni, hogy mi állhat ennek hátterében, ha másért nem, akkor önmagatok megnyugtatásáért.

Ez is érdekelhet

"Nem hiszed el, mi történt velem az ágyban!" - Elképesztő olvasói történetek

"Nem hiszed el, mi történt velem az ágyban!" - Elképesztő olvasói történetek

G-Életstílus

8 dolog, amit csak azután értesz meg, ha már összetört a szíved

8 dolog, amit csak azután értesz meg, ha már összetört a szíved

Monitor

21 megható fotó Erzsébet királynőről és fiáról, III. Károly királyról

21 megható fotó Erzsébet királynőről és fiáról, III. Károly királyról