Menstruációs zavarok és a hormonok

2014.november.7.

(– Atyaég, gazdi! – kiált fel a macskám. – Azt hiszem, valami baj van velem?)
(– Valóban? – kérdezem gyanakodva.)
(– Igen, azt hiszem. Beteg vagyok. Fáradt. Másrészt hőhullámaim vannak! Rettentő hőhullámaim!
(– Nem is tudom, Cici. Mondjuk az sokat segítene, ha egész egyszerűen leszállnál a radiátorról. Elképzelhetően ettől még a tüneteid is enyhülnének.)
(Ciciről tudni kell, hogy a hideg beköszöntével minden alkalmat megragad, hogy a tűzforró radiátorra feküdjön, ahonnan csak akkor száll le, ha már végképp nem bírja a meleget. Ilyenkor persze rosszul van, percekig tiszta kába és csak nagyokat pislog.)A policisztás ovárium szindróma egy olyan betegség, amit a női szervezetben jelentkező magas férfi nemi hormonok szintje okoz. A nevét onnan kapta, hogy az egyik jellemző tünete a petefészkekben található ciszták, amik a meg nem repedt tüszőkből keletkeznek. A betegség a fogamzóképes korú nők tizedét is érintheti, így ezzel az egyik leggyakoribb hormonális zavar ebben az időszakban.

A női szervezetben alapesetben is találunk férfi nemi hormonokat, amivel önmagában nincs is semmi baj. A probléma ott kezdődik, mikor ezek szintje valamilyen okból megemelkedik. A tünetek nagyon szerteágazóak lehetnek, a férfias jellegű szőrnövekedéstől kezdve a pattanásos bőrön és elhízáson át egészen a cukorbetegségszerű állapotig. Azonban mégsem ezek azok a tünetek, amik először kerülnek felismerésre, hanem a menstruációs zavarok, ritkább esetben pedig a meddőség. A nők általában emiatt keresik fel az orvost, aki a hormonszint vizsgálata és ultrahang segítségével állítja fel a diagnózist.

Sajnos ezt a betegséget nem lehet gyógyítani, csak a tüneteit kezelni. A megfelelő készítményekkel a hormonháztartás rendezhető, még tüszőérés és tüszőrepedés is elérhető, tehát a meddőség akár meg is szűnhet. Érdekes módon számos eredmény azt mutatja, hogy a fogyás önmagában is képes megszüntetni a tüneteket, így a gyógyszeres terápia mellett életmód-változtatás is szükséges.

Mint írtam, ez egy viszonylag gyakori betegség, azonban óvva intenék bárkit attól, hogy pusztán a menstruációs zavarok alapján diagnosztizálja a betegséget önmagán, hisz a vérzészavarok hátterében milliónyi ok lehet, a banálistól kezdve egészen a súlyosig. Amennyiben viszont rendszertelen vagy kis mennyiségű vérzést tapasztalnátok, mindenféleképpen forduljatok orvoshoz. Célszerű feltérképezni, hogy mi állhat ennek hátterében, ha másért nem, akkor önmagatok megnyugtatásáért.

Ez is érdekelhet

Molnár Szilágyi Szilvi: „Ez a szülési élményem talán olyan lesz, amilyennek megálmodtam”

Molnár Szilágyi Szilvi: „Ez a szülési élményem talán olyan lesz, amilyennek megálmodtam”

Tedd & Ne tedd

Kate Middleton, a szépséges kalapos hercegné

Kate Middleton, a szépséges kalapos hercegné

GLAMOUR Horoszkóp

Ez a sztár a lelki társad a horoszkópod szerint

Ez a sztár a lelki társad a horoszkópod szerint