Mentális betegség a szelfizés?

Ha végiggörgetjük az Instagram- és Facebook-oldalunkat, garantált, hogy 2 másodpercenként belefutunk egy szelfibe, és ez ennél már csak rosszabb lesz: a statisztikák szerint folyamatosan növekedik az önfotózás trendje. Azonban miről is van itt szó pontosan? Miért posztolunk magunkról állandóan, és mit várunk ezektől?

Mentális betegség a szelfizés?
Fotó: Instagram

Az utóbbi időben a pszichológusok figyelmét is felkeltette a trend, és kifejezetten káros, beteges jelenségnek tartják a szelfizést. Aki rendszeresen önfotókat gyárt, az a saját kinézete megszállottja, és folyamatos visszaigazolást keres. Egy pszichológus azt is elárulta, hogy a testképzavarral és önértékelési gondokkal küzdő páciensei estében háromból kettő folyamatosan szelfiket posztol magáról a közösségi oldalakon.

"A szelfik elősegítik, hogy elfogadja magát az illető és több figyelmet kapjon, azonban ezáltal a közösségi média függője lesz (....) Ennek az elvárásnak nem lehet megfelelni, nárcisztikus viselkedéshez, és alacsony, kielégíthetetlen önértékeléshez vezet" - fejtette ki egy pszichológus

Akkor mérgesedett el igazán a helyzet, amikor egy brit diák majdnem megölte magát, mert nem sikerült elkészítenie a tökéletes önfotót. Danny Bowman a szelfizés megszállottjává vált, akár napi 10 órát is eltöltött azzal, hogy megtalálja a megfelelő szöget és fényviszonyt. A 19 éves srác súlyosan lefogyott, kirúgták az iskolából, és nem hagyta el az otthonát 6 hónapon keresztül. A függősége depresszióhoz vezetett, és egy napon öngyilkosságot kísérelt meg.

Ezt olvastad már? Kiakadtak a követői Kylie Jenner retusált szelfijén

Danny-t Anglia első szelfifüggőjeként tartják számon, és pszichoterápiára küldték, hogy le tudja győzni a betegségét. A terápia részeként elzárták tőle a telefonját 10, 30, majd 60 percekre, fokozatosan szoktatták hozzá a közösségi média nélküli élethez.

A szelfizés azonban csak egy apró része a jelenségnek. Évente több mint 100 beteget kezelnek közösségimédia-függőséggel, ugyanis rengeteg fiatal válik a Facebook és a Twitter megszállottjává. A betegség két fő tényezőből tevődik össze: a nárcizmus mellett megjelenik a FOMO (fear of missing out), azaz a félelem, hogy valamiből kimarad az, aki nincs folyamatosan jelen az online térben.

data-instgrm-version="7" style=" background:#FFF; border:0; border-radius:3px; box-shadow:0 0 1px 0 rgba(0,0,0,0.5),0 1px 10px 0 rgba(0,0,0,0.15); margin: 1px; max-width:658px; padding:0; width:99.375%; width:-webkit-calc(100% - 2px); width:calc(100% - 2px);"> cool, now i need a vaca Kendall (@kendalljenner) által megosztott bejegyzés, 2017. Márc 7., 08:35 PST

A közösségi oldalak, elsősorban a hírességek profiljai hatalmas nyomást gyakorolnak a felhasználókra. A nárcizmus hétköznapivá vált, mi pedig folyamatosan - látszólag - tökéletes testű, makulátlan arcú modellek képeit nézzük. Már az egészséges önképpel rendelkező ember is megkérdőjelezi magát, szeretne hasonlítani a (gyakran photoshopolt!) sztárokra, felérni a szépségükhöz, életstílusukhoz. És ez egy ördögi kör: egy jól sikerült szelfire akár több száz kedvelést is bezsebelhetünk, és megkapjuk azt a visszaigazolást, amit a való életben hiányolunk. Azonban ha belegondolunk, ez a szám irreális ahhoz képest, hogy hány emberrel ápolunk valódi kapcsolatot, és meglehet, hogy a követőink egy részét nem is ismerjük. A kedvelések és a kommentek személytelenek, és fals támogatást és szeretet adnak csak.

A pszichológusok egyre több figyelmet szentelnek az elhatalmasodó őrületnek. A szelfifüggőség folyamatos stresszel és önértékelési problémákkal jár, és komoly veszélyekhez is vezethet - elég megnéznünk Danny esetét.

Persze nem azt szeretnénk ezzel mondani, hogy ha olykor készítesz egy fotót magadról, máris kezelésre szorulsz. A legfontosabb a mértéktartás és a tudatosság: ne a posztjaid sikerétől tedd függővé, hogy mit gondolsz magadról, és ne borulj ki, ha nem mindegyik képeden nézel ki úgy, mint Beyoncé!

Ez is érdekelhet

3 egyértelmű jel, hogy nem illetek össze a másikkal

3 egyértelmű jel, hogy nem illetek össze a másikkal

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

PR

3 dolog, ami felboríthatja a hüvelyflórád (x)

3 dolog, ami felboríthatja a hüvelyflórád (x)

PR

Így élték meg ezek a hírességek a menopauzát (x)

Így élték meg ezek a hírességek a menopauzát (x)

PR

Megdöbbentő: Ilyen következményekkel is járhat egy drasztikus fogyókúra (x)

Megdöbbentő: Ilyen következményekkel is járhat egy drasztikus fogyókúra (x)