Mi az a száraz böjt?

2020.március.15.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A böjt a fogyásnak egy népszerű módja lett, és sok más előnye lehet, természetesen csak akkor, ha helyesen csinálod. Ilyen előnyök lehetnek például, a vércukorszint csökkentés, a koleszterinszint csökkentése és a kognitív funkciók fokozódása. De a legújabb, úgynevezett "száraz böjt" lett az új trend, ami az egészség szakértőket aggasztja.

Mi az a száraz böjt?
Fotó: Shutterstock

Tipikusa a böjt azt jelenti, hogy egy bizonyos időkereten belül nem eszel semmit. Már a böjtnek is több változata ismert, például az, amikor felosztod a napod, 8 és 16 órára, amiből a rövidebb periódust töltheted evéssel, a fennmaradó időben viszont nem ehetsz semmit. Egy másik fajtája pedig az úgynevezett "váltó-napi böjt", ami azt jelenti, hogy egy nap eszel, a másikban viszont nem. A böjt tipikusan nem köti meg a vizet, viszont támogatja a vízfogyasztást, hogy segítsen a szervezetből a toxinokat kiüríteni.

A száraz böjt, ami alatt nem ehetsz és nem is ihatsz, egy teljesen más téma. Néhány influenszer és egészséggel foglalkozó blogger azt állítja, hogy ennek a böjtnek még több előnye van, például a bőr minőségének és az immunrendszer javulása, valamint a nagyobb súlycsökkenés. Viszont, mivel nincsenek tanulmányok és kutatások a víz és egyéb folyadékok bevitele nélküli böjtről, így ezekre nincs bizonyíték.

A szakértők a száraz böjt lehetséges mellékhatásaira hívják fel a figyelmet. Dr. Pauline Yi, a UCLA orvosa, azt nyilatkozta, hogy a száraz böjt veszélyes lehet, hiszen, amikor a tested nem tud a kalóriákból energiát felvenni, elkezdi lebontani a zsírt és az izmokat. Miközben ezeket bontja, a testedben felszabadulnak toxinok, amiket ki kellene üríteni a testedből. Ez azt jelenti, hogy ha nem eszel, akkor a testednek több vízre van szüksége - nem pedig kevesebbre. Mivel a test szereti a homeosztázist, ezért, ha megvonod magadtól a vizet, olyan hormonokat fog termelni, amik megkötik a vizet - és ez nem jó.

Vannak olyan mellékhatásai is, amik ugyan hosszútávon nem okoznak annyira problémát, mint például a fáradtság, az éhség, az irritáltság és a figyelem fenntartásának nehézsége. De vannak olyan gondok, amik ezeknél sokkal súlyosabbak, ilyen lehet a kiszáradás, a vizelési problémák és a máj betegségek.

Valter Longo, aki tanulmányozta a böjtölést és az emberek éhezését 30 éve keresztül, is azon a véleményen van, hogy persze, szüksége van a testünknek a feltöltődésre, és az újra indításra, de erre vannak biztonságos módszerek, a száraz böjt nem tartozik közéjük.

Bár az emberek megesküsznek arra, hogy van előnye annak, hogy egy hosszabb ideig nem iszunk, inkább a szakértőknek higgyünk, ez a mód veszélyesnek tűnik és jobb lenne elkerülni.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Újabb részletek derültek ki Katalin hercegné rákkezeléséről

Újabb részletek derültek ki Katalin hercegné rákkezeléséről

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője