Miért pazarlod a vizet?

2013.november.7.

A környezettudatosság elterjedésével az emberek egyre inkább törekednek arra, hogy óvják nemcsak a szűkebb, hanem tágabb értelembe vett környezetüket is. Sokszor elhangzott már, hogy a víz nagyon értékes közkincs, de ez keveseket fog meggyőzni a takarékosság ésszerűségéről, ezért talán az anyagi vonzatokkal is érdemes foglalkozni.

víz, zuhany
Fotó: Thinkstock

Összességében elmondható, hogy a vízfogyasztás tekintetében óriási különbségek vannak a világ különböző pontjain. A vízfelhasználás mértékét általában az egy főre eső napi mennyiséggel szokták jellemezni. Az óriási számok abból adódnak, hogy ilyenkor figyelembe veszik az ipari és mezőgazdasági vízfogyasztást is, amely együttesen akár a teljes érték 80-85%-át is kiteheti. Az Egyesült Államok vezeti a listát napi 370 liter/fő értékével, Magyarország messze elmarad napi 110 liter/fő értékével. A legalacsonyabb Mozambikban található, csupán napi 10 liter/fő.

A háztartási vízhasználat során a legtöbb vizet a vécé lehúzása emészti fel. Ez a teljes fogyasztás 33%-át teszi ki. Második helyen áll a személyes tisztálkodás 25%-kal, harmadikon a főzés és ivás 18%-kal. Valahol megdöbbentő, hogy a régebbi vécék egyszeri lehúzása több vizet használ (kb. 10-13 liter), mint Mozambik per főre számolt napi vízfogyasztása.

Amellett, hogy a környezettudatosság szép és nemes eszme, jelentős összegeket is megspórolhatunk általa. Becslések szerint egy csöpögő csap havi 400 Ft-ot, egy folyó vécé havi 800 Ft-ot jelenthet, így érdemes ezeket megjavíttatni. Egy másik spórolási lehetőség, ha olyan vécét vásárolunk, amely rendelkezik kis és nagy öblítési funkcióval. Ha vesszük a fáradtságot, és amikor szükséges a kicsit választjuk, havi akár 1200-2120 Ft-ot is megtakaríthatunk. Ha fürdés helyett a zuhanyzást választjuk, és elzárjuk a vizet, mikor szappanozzuk magunknak, alkalmanként 52 Ft-ot spórolunk meg. (Másik kitűnő megoldás, ha a pároddal egyszerre zuhanyoztok, mert így nem is kell elzárni a vizet, csak összehangolni a dolgokat).

Bár a fenti értékek havi bontásban nem tűnnek soknak, hosszú távon igenis számottevők lehetnek. Némi odafigyeléssel jelentős összegeket spórolhatunk meg, ez igaz, de azért nem ilyen egyszerű a helyzet, mert a megfelelő szakemberek óradíja gyakran olyan hihetetlenül magas, hogy sokak emiatt vonakodnak kihívni őket.

Ez is érdekelhet

5 jel, hogy ez a férfi aranyat ér

5 jel, hogy ez a férfi aranyat ér

GLAMOUR Mami

Belső hangjaink: Gondolatok szülésről, traumáról

Belső hangjaink: Gondolatok szülésről, traumáról

G-Szex

7 dolog, amitől sokkal intimebb lesz a szex

7 dolog, amitől sokkal intimebb lesz a szex