Miért veszélyes a házi tej?

2014.november.27.

(– Nézd, Cici, milyen finom házi sajtot vettem a piacon – dicsekedek el a kedvenc macskámnak, Cicinek.)
(– Te meg vagy húzatva!? – ripakodik rám. – Attól még, hogy házi, nem feltétlenül egészségesebb. Nem tudtad, hogy a szúrópróbaszerűen elvégzett vizsgálatokon nagyon sok ehhez hasonló termék akad fenn, mert veszélyes kórokozókat tartalmaz?)
(– Te miket tudsz, Cici – ámulok el. – Mindig meglepődöm, cicaként mennyire tájékozott vagy.)

Miért veszélyes a házi tej?
Fotó: RexFeatures/PuzzlePix

Bár a bejegyzésben elsősorban a listeriosis nevű betegségről lesz szó, ezt igazából csak eszközként használom, mert ezen keresztül megmutatkozik, hogy mindennek két oldala van, és ez a házi tejek, házi sajtok esetében sincsen másképp. Az kétségtelen tény :), hogy a házi sajtok és tejek finomabbak, azonban épp azért, mert kisebb, családok által üzemeltetett gazdaságok állítják elő, gyakran nem állnak rendelkezésükre olyan eszközök, amelyekkel az esetleges kórokozókat elpusztíthatják. Másrészt a hatóságoknak nehezebb ellenőrizni, hogy az ilyen előállítók betartják-e a higiénés előírásokat

Ahhoz, hogy elpusztítsuk a Listeriát és egyéb kórokozókat, a tejet pasztörizálni kell. Ennek során a tejet kb. hetven fokra hevítik, és ezen a hőmérsékleten tartják egy ideig. Ez nem egyenlő a forralással, mert az száz fokon történik, és megváltozik tőle a tej íze. Pasztörizálni technikailag nem olyan könnyű és olcsó, így a kisebb gazdaságok sokszor nem engedhetik meg maguknak. Ez nem azt jelenti, hogy nem tehetnek semmit a megelőzés érdekében.

A Listeria két módon kerülhet a tejbe. Az első esetben az állat maga beteg, és a kórokozó a szervezetén keresztül választódik ki. Ez állategészségügyi probléma, így ennek kiküszöbölése bonyolultabb. A második esetben a Listeria valamilyen szennyezés útján kerül a tejbe, mondjuk a talajból vagy a nem kellően megtisztított tőgyből. Ezt csak úgy lehet megelőzni, ha a kistermelők betartják a tisztasági előírásokat.

A Listeria tünetei változatosak, sokaknak semmi baja nem lesz tőle, másoknál influenzaszerű állapot alakul ki, esetleg gyomor- vagy bélpanaszokról számolnak be. Nem a legveszélyesebb fertőzés, viszont terhesség alatt az lehet, mert koraszüléshez, halvaszüléshez és vetéléshez is vezethet. Tehát a terhes nők mindenféleképpen kerüljék a nem pasztörizált tej fogyasztását.

Én személy szerint szeretem a házi termékeket. Egyrészt azért, mert legtöbbször a termelő és eladó egy és ugyanaz, amiben szerintem van valami meghitt, másrészt azért, mert az ilyen sajtok és tejek íze is sokkal finomabb. A fertőzés elkerülhető, ha az előállítók tényleg odafigyelnek a tisztaságra és az állatok egészségére. Ennek egyetlen akadálya sokszor a hanyagság.

Ez is érdekelhet

Mit gondolnak a férfiak a női mellekről? Íme egy férfi őszinte vallomása a kicsikről és a nagyokról

Mit gondolnak a férfiak a női mellekről? Íme egy férfi őszinte vallomása a kicsikről és a nagyokról

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói