Minden, amit a méregtelenítésről tudnod kell

2021.január.5.

Te is szeretnél az újévben fittebb, frissebb lenni, és nem bánnád, ha néhány kósza kiló is eltűnne rólad? Nos, ha így van, könnyen lehet, hogy az ezt elősegítő módszerek közül neked is elsőként jut eszedbe a méregtelenítés. Mielőtt viszont elhatároznád magad mellette, nem árt tudnod, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak, és hogy egyáltalán mit is takar pontosan az, hogy méregtelenítés.

Minden, amit a méregtelenítésről tudnod kell
Fotó: YouTube

Ha te is egy vagy a sok közül, akit összezavar az egész világon hódító méregtelenítési őrület, egy percig se aggódj! A méregtelenítés, más néven tisztítókúra az étrended megváltoztatása egy meghatározott időtartamra azzal a céllal, hogy megszabadítsd a testedet a mérgező vagy egészségtelen anyagoktól. A piacon sok különféle méregtelenítési lehetőség létezik, amelyek különböző szerveket vagy testrészeket céloznak meg.

Számos érv szól amellett, hogy méregteleníts, még akkor is, ha az éppen olyan nehéz változásokkal jár, mint például csak hidegen sajtolt gyümölcslevek fogyasztása, vagy a cukortól, esetleg a koffeintől való teljes tartózkodás. A méregtelenítés előnyei közé tartozik például a vese és a máj működésének javítása, a növekvő energia – és vitalitásérzet, az elme felfrissülése, az ugrásszerűen induló fogyókúra vagy egy új diéta megalapozásának lehetősége, az immunrendszer megerősítése vagy a rossz étkezési szokások megszüntetéséhez való hozzájárulás.

De, mint minden drasztikus változás, a méregtelenítés is magában foglal több lehetséges kockázatot. Ilyen az, hogy az étrend hirtelen megváltoztatása, mint például a magas rosttartalmú gyümölcsök megnövekedett fogyasztása puffadáshoz, kellemetlen gázokhoz és hasmenéshez vezethet, mert a szerezet gyakran csak így képes feldolgozni a változást. A méregtelenítő diétát sok esetben nem ajánlják tizenéveseknek, állapotosoknak vagy egészségi problémával küzdőknek, mivel fennáll annak a veszélye, hogy nem fogyasztanak számukra elegendő kalóriát és túl alacsony a fehérjebevitelük az idő alatt, amíg a szervezetük alkalmazkodik az új étrendhez.

A méregtelenítés – legyen az bármilyen formájú – nem alkalmas továbbá hosszú távra. Abból a szempontból viszont hasznos lehet, hogy képes gyorsan beindítani egy egészséges táplálkozási rutint és a testmozgásra is motiválhat, hiszen ha már az étkezésedre ügyelsz, miért ücsörögnél otthon ahelyett, hogy tornáznál vagy kimozdulnál legalább egy fél órát sétálni. Sokkal jobban hangzik, mint minden nap lustálkodni, nemde? Ha tehát méregtelenítésen gondolkozol, vegyél figyelembe minden előnyt és hátrányt, ami pedig szintén fontos, hogy ha úgy érzed, hogy a testednek nagyon kellemetlen a változás, akkor hagyj fel vele rögtön, és haladj inkább kisebb lépésekben egy egészségesebb életmód elérése felé.

Ez is érdekelhet

Ez a női orgazmus kulcsa, mégis megfeledkeznek róla a férfiak

Ez a női orgazmus kulcsa, mégis megfeledkeznek róla a férfiak

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói