Nem tabu: ezeket kell tudnod a hüvelyi folyásról

A hüvelyváladéknak fontos szerepe van a női nemi szerv védelmében, megmutatja mikor vagy termékeny, a megváltozott állagából pedig bizonyos fertőzésekre lehet következtetni. A témáról Dr. Kiss Dórával, a Wáberer Medical Center szülész-nőgyógyász szakorvosával beszélgettünk. Ne feledd, mindenképpen fordulj orvoshoz, ha a megszokotthoz képest eltérő mennyiséget, színt, szagot, vagy más kellemetlen tünetet tapasztalsz.

Nem tabu: ezeket kell tudnod a hüvelyi folyásról
Fotó: Getty images/Glamour

Természetes folyamat

A hüvelyváladék két részre csoportosítható. A sejtes elemek döntően a hüvely el nem szarusodó laphámjának lesodródott, legfelső rétegéből származnak, kisebb mértékben megtalálhatók a méh nyakcsatornájának hengerhámsejtjei is. A hüvelyváladék folyékony összetevője a hüvelyben található kapillárisok falán átjutó izzadmány, de kialakulásában szerepet játszik a hüvelybemenetben található Bartholin-mirigy, a méh nyakcsatornájának hengerhámja, a méhnyálkahártya, és a petevezetékek csillószőrös hengerhámja is. A nyáktermelő sejtek aktivitása a menstruációs ciklus hormonális ingadozására változik, ezért módosul a ciklus során a hüvelyváladék mennyisége. Bővebb váladék tapasztalható a ciklus közepén, az ovuláció előtti pár napban, a menstruációs vérzést megelőzően, de szexuális izgalomra is fokozódik a mennyisége, ezáltal válik a hüvely a közösülésre alkalmassá.

Tudd meg mikor van baj!

A doktornő szerint problémáról akkor beszélünk, ha megváltozik a hüvelyváladék mennyisége, színe, szaga, továbbá gáttájéki diszkomfort érzést tapasztalunk, akár vizeletürítési panasszal együtt, vagy anélkül. Ezeket a legenyhébb esetben a hüvelyi normál Lactobacillus-flóra megbomlása, a hüvelyi savas pH lúgos irányba tolódása is okozhatja. Súlyosabb verzióját gombás, bakteriális vagy mikrobiális, és szexuális úton terjedő fertőzés is kiválthatja. Kezelés hiányában tartós fennállás, illetve súlyosbodás is előfordulhat, ami további kóros gyulladásos folyamatok idézhet elő. A súlyos kismedencei gyulladás petevezeték elzáródást és meddőséget, míg a szexuális úton terjedő, magas rizikófaktorú csoportba tartozó HPV-fertőzés kezelés és ellenőrzés hiányában méhnyak rákot okozhat. Ráadásul a gyulladásos elváltozások jelentősen megnehezíthetik a teherbeesést. A várandósság alatti fertőzések pedig vetélést vagy koraszülést is okozhatnak, ezért is fontos minden esetben a mihamarabbi kezelés, mely a panaszok típusának megfelelő mintavétellel történik. A hüvelyváladék-minta mikrobiológiai tenyésztése a gombás és bakteriális fertőzések, illetve a hüvelyi normál flóra megbomlásának kimutatására alkalmas. A szexuális úton történő fertőzések szűrése (HPV, Neisseria gonorrhoeae, Chlamydia trachomatis, Mycoplasma, Ureaplasma, Gardnerella) PCR-módszerrel történik. A kórokozó érzékenységének megfelelően további kezelés válhat szükségessé, hogy még pontosabb diagnózisra derüljön fény. Ezután pedig a probléma típusától függ, hogy milyen gyógyszerekkel, kezelési módszerekkel szüntetik meg a fennálló tüneteket.

A cikk eredetileg a GLAMOUR magazin 2020. novemberi számában jelent meg.

Ez is érdekelhet

Ő lett a Sztárban sztár hatodik adásának kiesője, elképesztően szoros volt a szavazás

Ő lett a Sztárban sztár hatodik adásának kiesője, elképesztően szoros volt a szavazás

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói