Ne hagyd, hogy fájjon!

2010.október.22.

<ŁŁŁ/>ŁŁŁNemrég részt vehettem egy nagyon érdekes sajtótájékoztatón, ahol arról volt szó, miért nem szabad fájni hagyni, ha valami fáj.

Dr. Káposzta Zoltán a Sanofi (többek közt az Algoflex gyártója) által szervezett előadáson elmondta, hogy egy kis, heveny fájdalom akár hasznos is lehet, hiszen
figyelmeztet a veszélyre, vagyis arra, hogy valami nem működik megfelelően a testedben vagy a lelkedben. Ez kiválthatja a válaszreakciót, amivel megelőzhető a még nagyobb baj.

Ugyanakkor jó tudni, hogy a heveny fájdalom kimondottan káros is lehet, hiszen akár keringéskárosodást, a testműködés zavarát is okozhatja. Az ilyen fájdalomból kialakuló idült fájdalom pedig már kifejezetten káros - amellett, hogy különféle testi-lelki problémákat okoz, a biológiai öregedést is gyorsíthatja.

Mi a megoldás? A fájdalmat - legyen az fejfájás, mellkasi fájdalom, fog- vagy torokfájás, vagy valamilyen mozgásszervi fájdalom - lehetőség szerint azonnal kezelni kell. A fájdalomcsillapítók arra valók, hogy addig is, míg kiderül, szükség van-e komolyabb orvosi segítségre, csökkentsék a tüneteket, és ha már ott vagy a gyógyszertárban, kérdezd meg a gyógyszerészt is, mi a teendő. Ez az első lépés, mely után kiderülhet, szükség van-e továbbiakra.

A fájdalom ugyanis korántsem csupán egyéni ügy: a gyakori, állandó kínokkal élő embernél "fájdalom-személyiség" alakulhat ki, ami már társadalmi gond. Ha viszont időben közbelépsz, minden bonyodalom elkerülhető. Ne hagyd hát fájni!

Ez is érdekelhet

Az önkielégítés jobbá teszi a világot, és erre bizonyítékunk is van!

Az önkielégítés jobbá teszi a világot, és erre bizonyítékunk is van!

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói