Nem igaz a legnagyobb menstruációs mítosz

2021.május.23.

4000 megkérdezett nő 86 százaléka azt állította, hogy a PMS (menstruáció előtt és közben jelentkező érzelmi és testi panaszok), a menstruációs görcsök teljesen normálisak. Ez nem is meglepő, ugyanis ezek a panaszok rendkívül gyakoriak a nők körében. Egy kutatás kimutatta, hogy a nők 82 százaléka tapasztal olyan fájdalmakat, amelyek akár a mindennapi tevékenységeik elvégzését befolyásolják.

Nem igaz a legnagyobb menstruációs mítosz
Fotó: Gettyimages.com

Sokan nem tudnak munkába menni, vagy olyan görcsökkel küzdenek, amik más fizikai tünettel (pl. hányással) együtt jelentkeznek. A legszélsőségesebb esetekben előfordul sajnos az is, hogy egyes nőknek öngyilkos gondolatai támadnak a fájdalmak miatt. Ennek ellenére a nők többsége azt gondolja, hogy ez teljesen normális.

Azért mert a PMS gyakori, az nem azt jelenti, hogy normális is. 420 millió ember cukorbeteg, azonban ez szintúgy nem normális.

Rendben, szóval mit kell tennem?

Az egészséges ciklus érdekében a testednek a következőkre van szüksége: elegendő mennyiségű alvás, megfelelő emésztés, helyes táplálkozás, megfelelő mennyiségű s testmozgás. Nem beszélve a stresszhelyzetek kiküszöböléséről - valamilyen eszköz(ök) segítségével.

Ha ciklusod nem megfelelő, keresd meg a probléma forrását:

1. Alvás!

Az alvás nagy hatással van az egyik legfontosabb hormonra, a leptinre. A leptin elengedhetetlen a menstruáció szabályozásához, de a termékenységet is befolyásolja. Ha az alvás elmarad vagy nem megfelelő mennyiségű, a leptinszint csökken, ami zavart okozhat a menstruációs ciklusban. Ha a test nem kapja meg a szükséges pihenést, akkor az növelheti a kalória iránti vágyat is - ami testsúlynövekedéshez vezet. Arról nem is beszélve, hogy a teherebeesés esélye is csökkenhet.

2. Emésztés

Ha bármilyen probléma van az emésztéseddel, akkor jelentős menstruációs problémákkal kell számolnod. Az összes reproduktív szerv energiát és vért igényel, amelyek az emésztés melléktermékei.

3. Táplálkozás

Sokszor mondják, hogy az vagy amit megeszel, de mi most egy lépéssel előrébb haladunk és azt mondjuk, hogy az vagy amit az megeszik, amit megeszel. Az elfogyasztott étel minősége és mennyisége közvetlenül meghatározza az előállított vér és energia minőségét, amely egyértelműen tükröződik a ciklusban. Az egészséges ciklushoz sok magnézium-, kalcium- és B-vitaminokra (különösen B12-re) van szükség. A jó hír az, hogy ezeket a tápanyagokat rendkívül könnyű a szervezetedbe bevinni. Növeld a zöldek, a mandula, csokoládé (igen, jól hallottad, csokoládé) és jó minőségű állati termékek fogyasztását. A csontleves egy igazi szuperétel, ugyanis gyógyítja a beleket.

4. Sport

A kutatások azt mutatják, hogy a mérsékelt testmozgás segíthet szabályozni a ciklust. Másrészről, a túlzott testmozgás negatív hatással is lehet a menstruációra. Ki kell tapasztalnod, hogy mi az a mennyiség, ami nálad még belefér, de a heti háromszor 45-50 perces mozgással tuti nem lősz mellé.

5. Stressz

Ezt nem szabad alábecsülni. Amikor stresszesek vagyunk, a testünk adrenalint és kortizolt termel. Jó, ha magas ennek a két hormonnak a szintje, amennyiben el kell menekülnünk egy égő épületből vagy más veszélyes helyzetből. Sajnos, modern testünk nem úgy fejlődött, hogy felismerje, hogy azért vagyunk stresszben, mert főnökünk egy bunkó, nem pedig azért, mert éhes farkasok elől menekülünk.

De hogyan befolyásolja ez a ciklust?

A test progeszteront használ a kortizol előállításához, "elcsenve" azt a reproduktív rendszerből. Minél magasabb a kortizolszint, annál nehezebb a szervezet számára elegendő mennyiségű progeszteron előállítása, ami elengedhetetlen a ciklus szabályozásához.

Tehát láthatod, hogy ciklusod sokkal több, mint egy átok. Inkább hihetetlenül hasznos visszajelzést nyújthat az általános egészségügyi állapotodról.

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: Váratlan meglepetés érhet - január 29.

Napi horoszkóp: Váratlan meglepetés érhet - január 29.

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói