Nemcsak a teherbeeséstől óv!

2013.április.2.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Az óvszer használatát szorgalmazó felvilágosító munka sokszor akkor bukik el, amikor valamiféle értékítéletet fogalmaznak meg, például az egyéjszakás kalandokkal kapcsolatban. Pontosan ezért én próbálok tartózkodni ettől. Főleg azért, mert az, hogy mi számít helyesnek, egy teljesen relatív fogalom, amely függ az adott kortól, kultúrától, vallástól. Mindenki döntse el saját maga, hogy mi fér bele a "helyes" kategóriába, de mindenféleképpen legyen tisztában cselekedetei következményeivel.

Glamour szerkesztőség
Fotó: Thinkstock

(– A szerelem sötét verem – mondja Cici, miközben árgus szemekkel figyel valamit az ablakból. Az utóbbi időben szegény nagyon rosszkedvű.)
(– Mi a baj? Már megint Heribert az oka? – kérdezem tőle. Heribert az egyik szomszédunk macskája. Csak ritkán engedik ki a gangra, ilyenkor viszont hosszú szerelmes sétákat tesznek kettesben a holdfényben.)
(– Most nem akarok erről beszélni, Vince. De mielőtt belekezdenél, hadd jegyezzek meg annyit, hogy nem bírom a mai világ laza erkölcseit.)
(– Jaj, Cici, először is honnan tudod, hogy mi volt régen, hisz négy éves vagy… Szerelmi kalandozások mindig is voltak. )


Ha egyszer mégis egyéjszakás kalandba bonyolódnátok, célszerű néhány tanácsot észben tartani. Az első és legfontosabb szabály, hogy óvszert kell használni. Még akkor is, ha fogamzásgátlót szedtek! Sokan ellenzik az óvszer használatát, mert úgy gondolják, csökkenti az aktus élvezeti értéket, de ez nem lehet kifogás, hiszen a felelős viselkedés nemcsak a teherbeesést előzi meg, hanem megóvja az embert számos szexuális úton terjedő betegségtől. De ez a védelem korántsem teljes, mert az óvszer elsősorban a testnedvekkel terjedő betegségeknek szab gátat, azonban képtelen megakadályozni a bőrkontaktus útján fertőző betegségeket, leginkább akkor, ha ez az elváltozás a test olyan részén helyezkedik el, amelyet nem takar a gumi.

(– A férfiak mind disznók – szakít ismét félbe Cici. Láthatólag beszélgetni akar, de ezt sohasem vallaná be.)
(– Ezt meg miért mondod? – kérdezem)
(– Úgysem értenéd meg…)
(Egyre kíváncsibb vagyok, de nem faggatom, hisz a bejegyzés végére úgyis megered a nyelve.)


Rengeted szexuális úton terjedő betegség van, egyesek alig észrevehető tüneteket okoznak, mások pedig akár meddőséghez vagy halálhoz is vezethetnek. Tovább bonyolítja a helyzetet az, hogy ezek igen eltérő tüneteket okoznak a két nemben. Tehát amíg egy kórokozó a nőknél, mondjuk, bűzös hüvelyváladékkal jár, férfiaknál tünetmentes is lehet. A fiú így azt hiszi, hogy egészséges, miközben nem is az. A szexuális úton terjedő betegségek másik fontos aspektusa, hogy bizonyos esetekben maradandó károsodással gyógyulnak, szűkületek, összenövések
keletkeznek, amelyek akár meddőséghez, méhen kívüli terhességhez is vezethetnek. Rémisztőnek hangzik, de az is. Ezért nem lehet az élvezet kifogás, mert itt jóval többről van szó.

Persze, ez tök jól hangzik, meg egyszerű is betartani, de a valóságban egészen más a helyzet. Főleg ha tekintetbe vesszük azt, hogy sokszor ezek az együttlétek erőteljes alkoholos befolyásoltság alatt történnek, ahol a beszámíthatóság és józanész a szórakozóhelyen maradt, a ki tudja hányadik pohár bor mellett. Ráadásul az óvszert nemcsak a hüvelyi és anális közösülésnél kell használni, hanem az orális szexnél is.

(– Úristen, Vince, te mégis miket írsz le? Mióta lettél ilyen vulgáris?)
(– Egyszerűen szörnyű vagy, Cici, tisztára, mint egy viktoriánus gardedám…)
(– Egy gardemicsoda? – értetlenkedik Cici, aztán visszafordul az ablak felé.)

Az óvszer használatát érdemes elsajátítani mind a lányoknak, mind a fiúknak. Az erre vonatkozó leírások számos helyen megtalálhatók. A lányok gyakorolhatnak banánon vagy uborkán, a fiúk meg… meg saját magukon. Ha az aktus során az óvszer sérülne, akkor újat kell felhúzni (de ennek bekövetkezése igen kérdéses felhevült kedélyállapotban). Ezen kívül pedig be kell tartani az eltarthatóságra vonatkozó javaslatokat is. Tehát, ne legyen lejárt, és lehetőleg ne a hátsó zsebünkbe tároljuk.

A megelőzés leghatékonyabb módja a teljes önmegtartóztatás, amely sokak számra megvalósíthatatlan. A monogámia is megfelelő eszköz lehet erre, de csak akkor, ha a partnerek valóban hűségesek egymáshoz, és a pár mindkét tagja egészséges a párkapcsolat létrejötte előtt is. Ha ezek a feltételek fennállnak, a szexuálisan terjedő betegségek előfordulásának valószínűsége minimális. Olykor megtörténik azonban, hogy a fertőzésnek köszönhetően döbben rá az ember, hogy a párja eltérő módon
értelmezte a hűség fogalmát. A promiszkuitás esetén a legmagasabb a megbetegedés kockázata, ez bizonyított tény, mégis, felelős viselkedéssel ez a veszély viszonylag alacsony szint alá szorítható.

(Cici ismét sóhajt egy jó hangosat. – Nem értelek, Cici. – mondom neki. – Heribert hoz neked félretett macskakaját, sőt virágokat is, akkor meg miért vagy ilyen rosszkedvű?)
(– Hát ez itt a probléma…)
(– Cici, kérlek, fejtsd ki bővebben, mert most már egyáltalán nem értelek…)
(– Hát pont az a probléma, hogy csak félretett macskakaját meg virágokat hoz… Hol vannak a bundák, luxusautók és drága vacsorák? Miért nem halmoz el drágakövekkel?)
(– És mégis mit csinálnál az ékkövekkel? Biztos széthordanád a lakásban, hogy esténként jól rálépjek. Pont úgy, ahogy a gumilabdáiddal is teszed…)
(– Mondtam én, hogy nem értenéd, Vince.)




Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ez is érdekelhet

Hogyan válasszunk stílusos és praktikus téli kabátot? Nézd meg a nőknek szóló tippjeinket!

Hogyan válasszunk stílusos és praktikus téli kabátot? Nézd meg a nőknek szóló tippjeinket!

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Mihez kezdj, ha megszorultál anyagilag? (x)

Mihez kezdj, ha megszorultál anyagilag? (x)

PR

Addiktív, elegáns és mámorító: mutatjuk a parfümöt, amit most mindenki akar (x)

Addiktív, elegáns és mámorító: mutatjuk a parfümöt, amit most mindenki akar (x)

PR

Legyél csinos hideg időben is - mutatjuk az 5 legtrendibb cipőt (x)

Legyél csinos hideg időben is - mutatjuk az 5 legtrendibb cipőt (x)

PR

Tippek Black Friday-re: ezt érdemes most beszerezni (x)

Tippek Black Friday-re: ezt érdemes most beszerezni (x)