Nő vagy és menstruálsz - de tudod, hogy pontosan mi történik ilyenkor a testeddel?

2020.február.5.

Mind ismerjük "azokat a napokat": a görcsölök, a ne szólj hozzám, a semmi nem kényelmes, a fagyit akarok sültkrumplival, a hagyjmárbékén ismétlődő köreit. Te csak viseled, vagy érted is ilyenkor a tested jelzéseit? Megválaszoltuk a leggyakrabban felmerülő kérdéseket – talán segíthetnek legközelebb a túlélésben.

Nő vagy és menstruálsz - de tudod, hogy pontosan mi történik ilyenkor a testeddel?
Fotó: Shutterstock
Fotó: giphy

1. Mi a menstruáció?

Kamaszkorban az ember teste is elkezd felkészülni a felnőtté válásra, vagyis többek közt a termékenységre is. Ennek részeként a lányok teste valamikor 9–13 éves kor között elkezd egy olyan hormont termelni, amelytől a születésük óta a petefészkünkben hordott petesejtkezdemények működésbe lendülnek.

A testük hónapról hónapra egyszer arra készül, hogy megrepessze az érett petesejt körül lévő burkot, a tüszőt (ez a tüszőrepedés, vagy más néven ovuláció), így "szabadon engedve" a petesejtet, ami ha ilyenkor találkozik egy hímivarsejttel, megtermékenyül – vagyis a lány teherbe esik. Ha viszont az érett petesejt nem találkozik hímivarsejttel, mert mondjuk valaki az adott időszakban nem vagy védekezés mellett él szexuális életet, akkor a méhnyálkahártya, ami eddig arra készült, hogy majd befogadja az megtermékenyült petesejtet, leválik, és vérzés kíséretében a hüvelyen keresztül távozik. Ez a menstruáció.

Fotó: giphy

2. Mire jó a menstruáció? A sok hátrányán kívül mik az előnyei?

Ez a havonta ismétlődő ciklus az egészséges nők életének természetes része. A menstruáció fontos jelzés arról, hogy a testünk egészségesen és jól működik. Az ilyenkor a testünk mellett a lelkünkben, hangulatunkban is megfigyelhető változások mind azt szolgálják, hogy ezekkel összhangban, a saját belső ritmusunknak megfelelően tudjunk élni. A hormonháztartásunk hónapról hónapra ugyanazt, a mi jóllétünket és biztonságunkat szolgáló forgatókönyvet vezényli le, amit akár egy ingyenes period tracker (lényegében menstruációs naptár) alkalmazás segítségével is viszonylag könnyen nyomon követhetünk – ha pedig előre tudjuk, hogy a hónap melyik napjain leszünk várhatóan csúcsformában, és melyiken vágyunk majd inkább a kanapénk és egy jó könyv társaságára, akkor tudunk akár ennek megfelelően is tervezni az időnkkel, energiánkkal, tennivalóinkkal.

3. Mi történik 2 menstruáció között?

A női ciklus – amikorra az ember hormonháztartása a kamaszkori ingadozások után beáll egy viszonylagos egyensúlyi helyzetbe – általában 28 napos, amely során ugyanaz a körforgás ismétlődik minden hónapban. Az egyik hónapban az egyik, a másik hónapban a másik petefészekben körülbelül 14 napig érlelődik egy petesejt, majd a 14-15. nap környékén megreped körülötte a tüsző, és a petevezetéken keresztül a petesejt elindul a méh felé. Itt ekkorra a méh ismét felkészült arra, hogy megvastagodott, értékes tápanyagokat és oxigént szállító, új vérerekben gazdag nyálkahártya fogadja a megtermékenyült petesejtet. Ha pedig az nem érkezik meg, újabb kb. 14 nap elteltével a vérrel teli nyálkahártya leválik, hogy a következő hónapban ismét újraépült méhnyálkahártya várhassa az időközben esetlegesen megtermékenyülő, következő petesejtet. A munkát, amit ilyenkor a testünk végez, ennek megfelelően változó hormonok jelenléte kíséri, ami kihat a hangulatunkra, az állóképességünkre, a libidónkra – valahogy így:

4. Mi a menstruáció normál mennyisége?

A menstruáció során a testünk tulajdonképpen kilöki azt a petesejtet és a fogadására előkészített szövetet, amit a megtermékenyülés esetére készített elő. Ebben mindannyian egyformán működünk – abban viszont, hogy ez milyen színű, erősségű, állagú vérzést jelent, már nagyon különbözünk. Gondolj csak arra, hány eltérő megoldás érhető el a menstruációs vér felfogására: a különböző méretű tamponok, más-más vastagságú betétek és többféle szélességű menstruációs kelyhek mind létező, valós igényeket szolgálnak ki.

Mi számít normálisnak, mennyi az ideális szex egy párkapcsolatban?

Mi számít normálisnak, mennyi az ideális szex egy párkapcsolatban?

Ha egy kicsit is bizonytalan vagy abban, normális-e az, ahogyan a tested működik, mindig biztosabb egy nőgyógyásszal egyeztetni a kérdéseidet. De ha a vérzés mennyisége a családod többi nőtagjáéhoz hasonló, illetve hónapról hónapra ugyanolyan, és nem jár semmilyen más, kellemetlen és/vagy szokatlan tünettel (görcsökkel, lázzal, elhúzódó, más színű, állagú vérzéssel, mint általában), akkor jó eséllyel nincs okod aggodalomra.

5. Lehet-e természetes módszerekkel késleltetni/előrehozni a menstruációt?

A menstruációs, havi ciklusunk egy nagyon komoly, minden részletében jól kitalált összjátéka a testünknek – a női testrészeink és a hormonháztartásunk közös, nagyon precíz munkája gondoskodik arról, hogy a termékeny éveink során képesek lehessünk a megtermékenyülésre. Bizonyos evészavarok, komoly traumák, stressz, jelentősen megváltozott életkörülmények össze tudják ugyan zavarni ezt a ciklust, de amikor ez a kb. 28 nap nagyon lerövidül vagy kitolódik, és tartósan nem áll vissza, azzal alapvetően azt jelzi számunkra a testünk, hogy valami nem oké. Ezt a jelzést érdemes komolyan venni, és inkább nem kísérletezni azzal, hogy – még ha természetes módszerekkel is, de – jobban akarjuk tudni a testünknél, hogy mikor mire áll készen.

Muszáj elmondanom a páromnak, hogy hány szexuális partnerem volt?

Muszáj elmondanom a páromnak, hogy hány szexuális partnerem volt?

A cikk a Yelon közreműködésével készült. Ha szívesen olvasnál még szexről, kapcsolatokról, a tested működéséről, látogass el a weboldalukra! A Yelon egy anonim chatet is működtet, ahol a 10–18 évesek saját kérdéseiket tehetik fel szakembereknek, és bármiről beszélgethetnek, ami érdekli őket.

Ez is érdekelhet

Gyümölcsből is ehetünk túl sokat - ezért vigyázz vele

Gyümölcsből is ehetünk túl sokat - ezért vigyázz vele

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói