Olívaolaj - mire használd, és mire ne

2014.április.17.

(– Cici, tiszta olivaolaj lett a kanapé! Mégis mi a fenét csináltál? – ripakodok rá a macskámra.)
(– Most komolyan, te vagy kiborulva? – kérdez vissza Cici sértetten. – Egész nap észre se vetted, milyen fényes a bundám! Pedig reggel bekentem olívaolajjal… és ez magyarázza a foltokat is a kanapén.)
(– Jaj, én kérek elnézést! – felelem. – Valóban szép lett a szőröd, de tudod, hogy milyen nehéz kitisztítani a kárpitot!
(– Ugyan, ugyan, kedves gazdám, ne kapd fel a vizet. Meg egyébként is, nem tudtad, hogy a szépségért meg kell szenvedni?)
(– Dehogynem, Cici – válaszolok ingerülten, – de neked kellene szenvedned, és nem nekem!)Olívaolaj - mire használd, és mire ne
Fotó: Thinkstock

Mára már rengeteg típusú olívaolaj sorakozik az üzletek polcain, és óriási különbségek mutatkoznak árban meg persze minőségben is. Az olívaolaj köztudottan egészséges, de elég drága, mindezért alaposan át kell gondolni, hogyan és mire használjuk.

Az extra szűz olívaolaj a legjobb minőségű mindközül. Leegyszerűsítve úgy állítják elő, hogy az olajbogyókból kipréselik az olajat. Ennyi. Tehát nem hevítik fel, mint az egyéb típusú olajakat, hanem szimplán szétnyomják őket. Ennek köszönhetően nemcsak az íze marad a lehető legtisztább, hanem megőrzi mindazon jótékony tulajdonságait is, ami miatt ilyen népszerűvé vált, hisz fokozza a koleszterin eltávolítását az erekből.

A jó minőségű olívaolajat nem szabad nagyon felmelegíteni. Sokan ész nélkül használják mindenre. Még a rántott húst is ebben sütik. Ez nemcsak drága mulatság, hanem értelmetlen is. Egyrészt azért, mert a hevítés során az olívaolaj elveszíti az ízét és minden jótékony hatását, másrészt azért, mert miután eleve csak alacsonyabb hőmérsékletet lehet elérni vele, több ideig tart megsütni a különböző ételeket, így nagyobb arányban alakulnak ki égéstermékek.

Mindezért az olívaolajat, különösen az extra szűz olívaolajat, hidegen/nyersen érdemes fogyasztani. Leggyakrabban saláták elkészítéséhez használom, de ezzel szoktam nyakon önteni a tésztát is, miután megfőtt. Emellett húsokra vagy halakra is nyugodtan csorgathatunk belőle. A steaknek például kitűnő íze lesz, ha közvetlenül tálalás előtt facsarunk rá kevés citromot és csepegtetünk rá némi olívaolajat. De egy pirítóst is fel lehet dobni vele. Ha a kenyeret emellett még bedörzsöljük fokhagymával és megszórjuk bazsalikommal, akkor pedig egyenesen mennyei íze lesz.

A jó minőségű olívaolaj nagyon drága, de nem érdemes rosszabbat vásárolni, hisz csak keveset kell használni belőle, így egyetlen üveg sokáig elég. Sütésre és minden egyébre pedig tökéletesen megfelel a jó, öreg napraforgóolaj.

Ez is érdekelhet

Ezek a Bika jegyűek kristályai

Ezek a Bika jegyűek kristályai

Divathírek

Vélemény: Jogosan viselhette Kim Kardashian Marilyn Monroe ruháját a Met gálán?

Vélemény: Jogosan viselhette Kim Kardashian Marilyn Monroe ruháját a Met gálán?

G-Életstílus

Szerelemféltés, avagy így romanticizálja az erőszakot a kultúránk

Szerelemféltés, avagy így romanticizálja az erőszakot a kultúránk