Oltassunk vagy ne oltassunk?

2014.március.20.

(– Én tuti, hogy nem oltatom be magam – háborog Cici, a kedvenc macskám. – A fene se tudja, mit fecskendeznek belém. Mert hát mindenki tudja, hogy a gyógyszerlobbi milyen erős. Mindenre van egy tablettájuk, de szerintem pontosan ezek tesznek minket beteggé, ami miatt még több pirulát kell szednünk, amitől pedig még rosszabbul leszünk. Átlátok én mindenen, kedves gazdám.)

Oltassunk vagy ne oltassunk?
Fotó: Thinkstock

Egyre többször találkozom olyanokkal, akik a legkülönfélébb okok miatt ellenzik az oltásokat. Ez nem egy magyar sajátosság, hisz a legtöbb fejlett országban ugyanez a tendencia figyelhető meg.

Azok a fertőző betegségek, amik ellen ma oltunk, régen ezres, sőt akár több tíz ezres esetszámmal fordultak elő. Ráadásul igen sokszor súlyos szövődményekkel jártak, és a halál sem volt ritka. Mikor megjelentek az oltások, az emberek boldogan vették igénybe őket, hisz első kézből szembesültek azzal, hogy hányan betegedtek meg. Ahogy a lakosságban növekedni kezdett az oltottak aránya, a betegségek előfordulása úgy ritkult. Mára az emberek abba a téves tudatba ringatták magukat, hogy ezek a betegségek vagy teljes egészében eltűntek, vagy csak extrém ritkán fordulnak elő. Már nem félünk tőlük annyira, így növekedni kezdett az oltásokkal kapcsolatos bizalmatlanság is. Pedig ezek a betegségek még mindig léteznek, és szempillantás alatt vissza is térnének, ha abbahagynánk az oltások beadatását.

Az igaz, hogy azok a betegségek, amelyek ellen rendelkezünk oltással, többnyire kellemetlenek, mintsem veszélyesek (nem mindegyik, gondoljatok a járványos gyermekbénulásra, tbc-re stb.), de nem szabad megfeledkezni azokról, akiknek szervezete valamilyen oknál fogva legyengült, és náluk egy ilyen banális fertőzés súlyos, akár végzetes lefolyást is mutathat. Sajnos mindig akadnak olyanok, akiket egészségi állapotuk miatt nem lehet beoltani. Az ilyen embereknek az egyetlen védelmet az jelenti, ha a környezetükben lévők be vannak oltva. Tehát nemcsak a mi egészségünk miatt fontos az oltás, mert ezzel másokat is éppúgy megvédünk.

Az oltások valóban megváltoztatták a világot. A segítségükkel vagy sikerült felszámolni, vagy minimális szintre visszaszorítani az olyan betegségek megjelenését, amelyek régen tömegesen fordultak elő, és százasával szedték az áldozataikat. Ahhoz, hogy ez fenn is maradjon, elengedhetetlen, hogy a lakosságot következetesen oltsák.

Ez is érdekelhet

Harry herceg időzített bomba a királyi család szemében

Harry herceg időzített bomba a királyi család szemében

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói