Semmi bajod? Irány az orvos!

2015.január.15.

(– Cici, megyünk orvoshoz! – közlöm a rossz hírt a macskámmal, aki notóriusan retteg minden ilyen látogatástól. Ha egyszer sikerül a szállítódobozába paterolni, a rendelőben már nincs probléma vele, mert szegény szó szerint úgy megdermed a félelemtől, mint egy szobor. Nem karmol, nem nyávog, nem csinál semmit, mozdulatlanul tűr mindent.)
(– Orvoshoz!? – kérdez vissza a macskám az ágy alatt rejtőzve. – Minek? Nincs nekem semmi bajom! Egészséges vagyok, mint a makk!)
(– Cici, nem csak akkor kell orvoshoz menni, ha betegek vagyunk. Ezt egy amolyan rutin szervízelésnek fogd fel.)

Semmi bajod? Irány az orvos!
Fotó: RexFeatures/PuzzlePix

Sajnos a legtöbb ember – bevallom olykor én is, ami igen szomorú tekintve, hogy kevesebb mint egy éven belül megelőző szakorvos leszek – azt hiszik, hogy a tünetmentesség egyenlő az egészséggel. Ez egyébként nem teljesen téves, de pont olyan betegségek esetében nem igaz, amelyek a legtöbb halálozást okozzák, így például a szív- és érrendszeri vagy a daganatos betegségek.

A magas vérnyomás tipikusan olyan kórállapot, amely évtizedekig észrevétlen marad. Mire viszont megjelennek a tünetek, addigra már visszafordíthatatlan károk alakultak ki. Az adatok szerint minden diagnosztizált magas vérnyomásos betegre egy nem diagnosztizált beteg jut. És ezért részben az felelős, hogy az emberek csak tünetek esetén keresik fel az orvost.

A magas vérnyomással kapcsolatban annyi a szerencse, hogy a kialakulófélben lévő megbetegedés életmód-változtatással viszonylag egyszerűen visszafordítható, de ennek eredményessége csakis rajtunk múlik. Másrészt a terápia és megelőzés a kezdeti stádiumban egy és ugyanaz, ami egy kicsit egyszerűbbé teszi a betegség elleni küzdelmet. Az alábbiakban feltüntettem fontossági sorrendben azokat a lehetőségeket – az általuk okozott vérnyomáscsökkenéssel együtt –, amik szóba jönnek a magas vérnyomás kezelésében/megelőzésében:

1. 10 kilogrammnyi testsúlycsökkenés: -10-20 Hgmm (Higanymilliméter, ez a vérnyomás mértékegysége)
2. Egészséges táplálkozás: -8-14 Hgmm
3. Rendszeres testmozgás: -4-9 Hgmm
4. Sóbevitel csökkentése: -2-8 Hgmm


Hogy mi a tanácsom mindezek tükrében? Látogassátok meg a házi orvosotokat, és kérjetek egy teljes kivizsgálást, vérnyomásméréssel, testsúlyméréssel, vér- és vizeletvizsgálattal együtt. Az egészségetekért talán érdemes végigcsinálni ezt a kis strapát.

Ez is érdekelhet

Julia Fox és Kanye West merész  szettben debütált a vörös szőnyegen

Julia Fox és Kanye West merész szettben debütált a vörös szőnyegen

Divathírek

Top 15: Thierry Mugler legikonikusabb ruháival emlékezünk az elhunyt tervező zsenire

Top 15: Thierry Mugler legikonikusabb ruháival emlékezünk az elhunyt tervező zsenire

GLAMOUR Horoszkóp

Milyen előnyökkel, hátrányokkal és következményekkel járhat a horoszkópok olvasása?

Milyen előnyökkel, hátrányokkal és következményekkel járhat a horoszkópok olvasása?