Sztorik tabuk nélkül - 6. Vivien: Kimostam a vaginámat, de meg is bántam! (x)

Promóció

2017.szeptember.11.

Nem hinném, hogy kényszeres lennék a mosakodás területén, az viszont biztos, hogy képtelen vagyok például este fogmosás nélkül lefeküdni. És persze reggel is első dolgom a tisztálkodás. De mint kiderült, kicsit túllőttem a célon…

Tisztaság fél egészség – vagy mégsem
Nemrég – ostoba módon – rákaptam a hüvelyöblítésre. Még spéci irrigátort se szereztem be a művelethez, csak egyszerűen lecsavartam a kézi zuhany rózsáját és a vízsugárral kiöblítettem magam. De még mielőtt leutánoznál, már most szólok, hogy mindezzel életem egyik legnagyobb hülyeségét követtem el. Úgyhogy egy jó tanácsot gyorsan fogadj meg: ha csak nem a nőgyógyászod javasolja, ne öblögesd magad, mert még baj lehet belőle. Nekem legalábbis lett tőle bajom rendesen!

Fertőzés a tisztálkodástól?!
Dióhéjban: a rendszeres "öblítőprogrammal" szépen kinyírtam a saját hüvelyflórámat, és még akkor se kaptam észbe, amikor szokatlanul erős folyásom lett. Sőt, ahelyett, hogy a nőgyógyászomhoz mentem volna, a visszataszító, halszagú, bőséges hüvelyfolyástól megint csak zuhanyozással próbáltam megszabadulni. Elárulhatom, ezzel a módszerrel egyáltalán nem lehet csak úgy "kimosni" ezt a hüvelyi nyavalyát, amiről persze néhány saját magamnak okozott kellemetlen nap után megtudtam, hogy egy bakteriális fertőzés. Ilyenkor pedig, vagyis ha bakteriális hüvelyfertőzése van az ember lányának, a megfelelő gyógyszeres kezelés után inkább a hüvelyflóra mielőbbi helyreállításán kell munkálkodni, például patikában kapható hüvelyflóra-regeneráló készítmény segítségével.

Ilyen a vaginád belülről
Azóta persze megtanultam – jobb híján a saját káromon –, hogy a hüvely öntisztuló szerv, amit nem hogy tök fölösleges vízzel kiöblögetni, hanem egyenesen káros is. Ha hozzám hasonlóan te is nekiállsz zuhannyal irrigálni, azzal csak kárt teszel a hüvelyflórádban. A vaginád ugyanis nem steril, hanem különféle mikroorganizmusok (baktériumok, gombák) találhatók benne, békésen éldegélve egymás mellett. Ez a hüvelyflóra, amelyben – jó esetben – egészséges, biológiai egyensúly uralkodik. A hüvelyflóra legfontosabb "lakói" a tejsavbaktériumok, amik a nevükhöz híven tejsavat termelnek, így biztosítva a hüvely savas pH-ját, mely egyben a védelmet is jelenti, mivel a savas közeg nem kedvez a kórokozók szaporodásának. Ezért kell egy-egy fertőzés után törekedni a savas kémhatás mielőbbi helyreállítására, mert azzal gátat lehet vetni a fertőzés kiújulásának.

Ne öblögesd, ha nincs nyomós okod rá!
A felesleges, túlzásba vitt hüvelyöblítéssel a többi ott élő mikroorganizmussal együtt kimosod a hüvelyflóra egészségét fenntartó tejsavbacikat is. Márpedig ha ezek nincsenek, vagy legalábbis erősen megcsappan a "létszámuk", a hüvely savas kémhatása megváltozik. Ezzel pedig védtelenné válsz a gáttájékon szinte állandóan lesben álló, káros baktériumokkal szemben. Tanácsos tehát óvnod a pH-dat! Kerüld az öblögetést, de még a túlzott szappanozást is: használj inkább speciális, intim mosakodószereket. Egyéb, illatosított kenceficéket pedig csak a vaginádtól biztonságos távolságban alkalmazz!

Ez is érdekelhet

A rózsaszín Gölöncsér Flóra új kedvence

A rózsaszín Gölöncsér Flóra új kedvence

G-Életstílus

Hangulatzavarok léteznek, fontos és természetes rajtuk dolgozni: a Mélylevegő Projekt nem kezeli tabuként a problémákat

Hangulatzavarok léteznek, fontos és természetes rajtuk dolgozni: a Mélylevegő Projekt nem kezeli tabuként a problémákat

G-Életstílus

Helyes táplálkozás elfoglalt startupereknek: hogy még többet hozhass ki magadból

Helyes táplálkozás elfoglalt startupereknek: hogy még többet hozhass ki magadból