Mik azok a taktilis, azaz tapintási hallucinációk? Neked is lehet?

2021.július.19.

Érezted már azt, mintha valami a bőrödön lenne, de lenéztél, és semmit sem láttál ott? A taktilis, vagyis tapintási hallucinációkban szenvedőknél ez rendszeres és kellemetlen jelenség, de szerencsére vannak olyan módszerek, amik segítenek leküzdeni ezeket a kellemetlen érzéseket.

Mik azok a taktilis, azaz tapintási hallucinációk? Neked is lehet?
Fotó: Getty Images

A tapintási hallucinációk során a szenvedő alanyok hamisan észlelik a szenzoros bemenetet, ami olyan fizikai érzést kelt bennük, mintha érintkeznének egy dologgal, ami valójában nincs is ott. Egyszerűen szólva az ilyen típusú hallucinációk magukban foglalják a test, vagy a test érintésének, esetleg mozgásának érzését, miközben a tényleges inger hiányzik.

Olyan bizarr érzéseket keltenek az érintettekben, mintha például rovarok mászkálnának a bőrükön, valaki mellettük állna, elmozdulnának a szerveik, vagy valami ki akarna szabadulni belőlük. Bár ezek az érzések lehetnek ártalmatlanok, és egyik pillanatról a másikra elmúlhatnak, a tapintási hallucinációktól szenvedők közül vannak, akik akár nap mint nap szenvednek tőlük.

Na és hogy mégis miért jelentkeznek? A tapintási hallucinációk számos mentális betegség tünetei lehetnek, beleértve a skizofréniát, a szülés utáni pszichózist, a bipoláris rendellenességet és a súlyos depressziót. De nemcsak a mentális betegségek, hanem bizonyos gyógyszerek, hallucinogén drogok és a túlzott alkoholfogyasztás is felelhet azért, ha valaki ezekkel a furcsa érzésekkel szembesül.

A gyógyuláshoz vezető úton az első lépés, hogy a betegek felismerjék, hogy valódiak a tüneteik. Sokan nem szívesen ismerik be, ha ilyen problémákkal küzdenek, pedig nagyon fontos megtalálni a kiváltó okot, és megkapni a megfelelő kezelést, hiszen hosszú távon az ilyen típusú hallucinációk nemcsak álmatlan éjszakákat, de komoly mentális károkat is okozhatnak.

A tünetek felismerése után elsőként mindenképp a háziorvost érdemes felkeresni, aki a probléma forrását beazonosítva felírhatja a panaszok megszüntetéséhez szükséges módszert. Egy másik módszer egy pszichológus felkeresése, aki a hallucinációk esetleges lelki okát segíthet megtalálni.

Végül pedig a fizikai aktivitás fokozása is hasznos lehet, hiszen sportolás vagy egyéb mozgásban gazdag tevékenység közben az agy dopaminszintjének növekedése elősegítheti egy szintén lehetséges kiváltó ok, a szorongás csökkenését. A legfontosabb tudnivaló, hogy vannak kezelési lehetőségek, és bár egyes embereknél a hallucinációk nem tűnnek el teljesen, de valamiféle segítség igénybevétele biztos, hogy sokat képes javítani a kellemetlen hallucinációkon.

Ez is érdekelhet

10+1 para konspirációs elméletes film: ha vágynál egy kis extra gyomoridegre

10+1 para konspirációs elméletes film: ha vágynál egy kis extra gyomoridegre

Sztárhírek

8 sztár, aki szembenézett a szülés utáni depresszióval

8 sztár, aki szembenézett a szülés utáni depresszióval

Sztárhírek

Reese Witherspoon otthona egy álom, lesd el ezeket az apró lakberendezési trükköket tőle

Reese Witherspoon otthona egy álom, lesd el ezeket az apró lakberendezési trükköket tőle