Te mit fogadsz meg 2016-ra?

2015.december.31.

(– Írj vissza nekik – biztat a macskám. – Mutasd meg nekik, ki a frankó! Tipord őket a földbe! Gyerünk gazdám!)
(Végigpörgetve az év során közzétett bejegyzéseket, felfigyeltem arra, hogy nem is az olyan megosztó témák váltották ki a leghevesebb érzelmeket, mint például a melegházasság, hanem inkább az olyan hétköznapibb témák, mint a csapvíz- vagy tejfogyasztás. Itt többen keltek ki ellenem olyanokkal, hogy azt se tudom, miket beszélek. A macskám persze arra biztat, hogy mondjam meg nekik a tutit, de én nem hagyom magam befolyásolni.)

Úristen, mik ezek a kommentek?
Úristen, mik ezek a kommentek?
Fotó: RexFeatures/PuzzlePix

Eddig minden évben egészséggel kapcsolatos fogadalmakat tettem ilyenkor szilveszterkor, és most sem fogom meghazudtolni önmagam, azonban amíg korábban inkább a testi egészségem javítását tűztem ki célul, ezúttal a mentálhigiénémre fogok összpontosítani.

Az utóbbi hónapokban felfigyeltem arra, hogy a párom hosszú-hosszú időt tölt el azzal, hogy a különböző cikkek alatti hozzászólásokat böngészi, és bevallom, én is rákaptam erre. Amikor egyszer rákérdeztem, hogy mégis miért érdekli őt ez ennyire, akkor kifejtette nekem, hogy igazából azért, mert kíváncsi a közvélekedésre. Ez részben érthető, de csak részben, ugyanis a hozzászólások alapján nem lehet következtetni arra, hogy mit gondol az átlag, mert leggyakrabban az utálkozó kisebbség veszi a fáradságot, hogy megossza a nem éppen disztingvált véleményét, így a valóság helyett csak egy torz képet kapunk.

Ez pontosan olyan, mint a nemrég megtartott melegházassággal kapcsolatos szlovén népszavazás esete, ahol a szavazásra jogosultak csupán 31%-a ment el, és ezek 62%-a tiltakozott ellene. Abszolút számokra lebontva ez azt jelenti, hogy a szavazásra jogosultak alig 19%-a mondott nemet a melegházasságra, mégis ők nyertek. És milyen jól tették, hogy elmentek, hisz sikerült elérni, amit akartak, függetlenül attól, hogy ez most jó vagy rossz. Ugyanakkor ez a demokrácia lényege, nem? Feltehetőleg egyébként azok mondtak nemet, akik ugyanúgy, mint a cikkek alatti hozzászólók esetében, heves érzelmeket tápláltak az ügy iránt, a jelentős többség – vagyis a szavazásra jogosultak 81%-a – viszont vagy egyetértett a melegházasság bevezetésével, vagy teljesen mindegy volt számára, mi lesz az egész vége.

Én összességében a következőket tanácsolom nektek (és magamnak): ne olvassátok el a cikkek alatti hozzászólásokat, hisz azok úgysem képviselik a többséget, másrészt igyekezzetek a számok mögé nézni, mert a valóság sokkal színesebb és összetettebb, és csak ekképpen tudjátok megakadályozni, hogy befolyásoljanak titeket.

Boldog új évet kívánunk mindenkinek!

Cici és Vince

Ez is érdekelhet

„Az emberek kíváncsiak, bámulnak, de sokan nem merik megkérdezni, mi történt velem" - interjú Konkoly Zsófi paralimpikonnal

„Az emberek kíváncsiak, bámulnak, de sokan nem merik megkérdezni, mi történt velem" - interjú Konkoly Zsófi paralimpikonnal

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói