Te mit fogadsz meg 2016-ra?

2015.december.31.

(– Írj vissza nekik – biztat a macskám. – Mutasd meg nekik, ki a frankó! Tipord őket a földbe! Gyerünk gazdám!)
(Végigpörgetve az év során közzétett bejegyzéseket, felfigyeltem arra, hogy nem is az olyan megosztó témák váltották ki a leghevesebb érzelmeket, mint például a melegházasság, hanem inkább az olyan hétköznapibb témák, mint a csapvíz- vagy tejfogyasztás. Itt többen keltek ki ellenem olyanokkal, hogy azt se tudom, miket beszélek. A macskám persze arra biztat, hogy mondjam meg nekik a tutit, de én nem hagyom magam befolyásolni.)

Úristen, mik ezek a kommentek?
Úristen, mik ezek a kommentek?
Fotó: RexFeatures/PuzzlePix

Eddig minden évben egészséggel kapcsolatos fogadalmakat tettem ilyenkor szilveszterkor, és most sem fogom meghazudtolni önmagam, azonban amíg korábban inkább a testi egészségem javítását tűztem ki célul, ezúttal a mentálhigiénémre fogok összpontosítani.

Az utóbbi hónapokban felfigyeltem arra, hogy a párom hosszú-hosszú időt tölt el azzal, hogy a különböző cikkek alatti hozzászólásokat böngészi, és bevallom, én is rákaptam erre. Amikor egyszer rákérdeztem, hogy mégis miért érdekli őt ez ennyire, akkor kifejtette nekem, hogy igazából azért, mert kíváncsi a közvélekedésre. Ez részben érthető, de csak részben, ugyanis a hozzászólások alapján nem lehet következtetni arra, hogy mit gondol az átlag, mert leggyakrabban az utálkozó kisebbség veszi a fáradságot, hogy megossza a nem éppen disztingvált véleményét, így a valóság helyett csak egy torz képet kapunk.

Ez pontosan olyan, mint a nemrég megtartott melegházassággal kapcsolatos szlovén népszavazás esete, ahol a szavazásra jogosultak csupán 31%-a ment el, és ezek 62%-a tiltakozott ellene. Abszolút számokra lebontva ez azt jelenti, hogy a szavazásra jogosultak alig 19%-a mondott nemet a melegházasságra, mégis ők nyertek. És milyen jól tették, hogy elmentek, hisz sikerült elérni, amit akartak, függetlenül attól, hogy ez most jó vagy rossz. Ugyanakkor ez a demokrácia lényege, nem? Feltehetőleg egyébként azok mondtak nemet, akik ugyanúgy, mint a cikkek alatti hozzászólók esetében, heves érzelmeket tápláltak az ügy iránt, a jelentős többség – vagyis a szavazásra jogosultak 81%-a – viszont vagy egyetértett a melegházasság bevezetésével, vagy teljesen mindegy volt számára, mi lesz az egész vége.

Én összességében a következőket tanácsolom nektek (és magamnak): ne olvassátok el a cikkek alatti hozzászólásokat, hisz azok úgysem képviselik a többséget, másrészt igyekezzetek a számok mögé nézni, mert a valóság sokkal színesebb és összetettebb, és csak ekképpen tudjátok megakadályozni, hogy befolyásoljanak titeket.

Boldog új évet kívánunk mindenkinek!

Cici és Vince

Ez is érdekelhet

Kendall Jenner videóján nevet a fél világ. A ruha gyönyörű, de lehet, hogy enyhén szűk

Kendall Jenner videóján nevet a fél világ. A ruha gyönyörű, de lehet, hogy enyhén szűk

Divathírek

Íme a cannes-i filmfesztivál vörös szőnyegének legjobb szettjei

Íme a cannes-i filmfesztivál vörös szőnyegének legjobb szettjei

Szépséghírek

Kate Middleton, Grace Kelly és Diana hercegnő szépségtitkai

Kate Middleton, Grace Kelly és Diana hercegnő szépségtitkai