Te szép vagy odalenn?

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Szerinted hogyan kellene kinéznie egy csinos puncinak? Le tudnád rajzolni, netán ki tudnád választani fotók közül, melyek ábrázolnak szép női nemi szerveket és melyek nem? Milyen kritériumok alapján döntenél, és te magad mennyire felelsz meg azoknak?

Te szép vagy odalenn?
Fotó: Getty Images

A nárcizmus korában élünk. Az önimádat és az énközpontúság talán még sohasem volt ennyire csúcsra járatva, mint a XXI. században. Mégis, sajnálatos módon ez a fajta önmagunk iránti rajongás és hiúság nem vezetett el a valódi önszeretetig és önelfogadásig, sőt, egyre távolabb kerül tőle. S míg a feminista mozgalmak több évtizedes harcait sok siker koronázta, a nők külső megjelenésével kapcsolatos elvárások évről évre csak nőnek. Szinte állandó elvárás, hogy a nők majd minden szőrt távolítsanak el a testükről, beleértve ebbe a teljes szeméremszőrzetet is. Gyakran pedig ennél sokkal tovább is kell menni, hiszen a tökéletes cici, a vékony vagy éppen precízen kidolgozott izomzatú testalkat bizonyos körökben szintén minimum elvárás - nemcsak egyes férfiak, hanem a nők részéről is, mások és önmaguk felé is. Sok tizen-huszonéves fiú és lány minden tudását a szexről és a női testről pornófilmekből és az internetről szerzi. Fura, hogy a lányok is? Gondolhatnánk, hogy aki együtt él a saját testével, az jól ismeri azt, de ez sajnos nem feltétlenül van így. Egy nőnek nem csak ismernie kell a saját testét, de meg kell tanulnia a szexuális élvezetet is, azt, hogy milyen stimulálás milyen érzeteket kelt benne. Ha ő nem tudja, hogyan jó neki és azt hogyan kell a partnertől kérni, akkor egyáltalán nem biztos, hogy lesz olyan szerencséje, hogy egy odaadó férfi bevezeti őt a valóban élményteli szexuális együttlétek világába. Gyakran ehelyett marad a vak vezet világtalant effektus és a pornófilmekből szerzett tudás. Ez pedig tovább növeli, és irreálissá dagasztja a saját testtel szembeni elvárásokat is.

Mi a baj a puncival?

A puncival semmi baj nincs. Baj azzal van, ahogyan hozzáállunk. Ez sokszor már gyermekkorban elkezdődik. Akkor nagyon gyakran a punci - melyet még a népmesék is "csúnyának" hívnak, és ennél károsabbat aligha tudok elképzelni - egy titokzatos, furcsa testrész, egy terra incognita, amelyhez nem illik hozzányúlni, amit nem mutogatunk és nem nézegetünk mi sem. Míg egy fiú már egészen kis korában tisztában lesz nemi szerve kinéztével és felépítésével, addig egy lány általában biológia órán szembesül először azzal, hogy pontosan milyen is van neki "ott lent". Ha a punci részei meglepnek egy hetedikes lányt, ha nem tudná sem elmondani, sem lerajzolni azokat, ha nem érti a nemi szerve felépítését, miközben a hormonjai már tombolnak és a statisztikák szerint egy-két éven belül nemi életet is élhet, akkor láthatjuk, mekkora a baj. A női nemi szerv nagy része rejtve van, keveseknek jut eszébe, hogy talán tükörben meg lehetne nézni, hiszen mégis csak az ő testüknek a része, arra pedig még kevesebb lánynak és nőnek van lehetősége, hogy másét is lássa. A férfiak felnőve normális esetben egy egészséges viszonyt tudnak kialakítani a nemi szervükkel, teljes egészében meg tudják szemlélni azt nap mint nap, ráadásul torna óra után vagy a kollégiumi zuhanyzóban más fiúk és férfiak nemi szervét is láthatják. Az internet térhódítása előtt a heteroszexuális nőknek erre például nem nagyon volt lehetőségük.

Egy veszélyes trend

Az internet térhódításával a pornográf tartalmak is sokkal több emberhez jutottak el, a szexuális aktust anatómiai nézőpontból ábrázoló fimekben pedig teljes valójában szemlélhették a nők más nők nemi szervét is. Csakhogy ezek kozmetikázott, sminkelt, előnyösen bevilágított és retusált puncik voltak. Ráadásul egy olyan standardot állítottak föl a szép puncira, ami megint csak a kislányosságon alapul - ami erőteljesen megkérdőjelezhető trend még a szőrtelenítés terén is. Miért is kellene egy felnőtt nő nemi szervének úgy kinéznie, mint egy nyolcéves kislányénak?! Sajnos nem csoda, hogy nem telt bele pár év, és megjelent az igény a női nemi szerv plasztikáztatására. Ez általában a túl vastagnak vagy hosszúnak tartott kisajkakat érinti, de igény van a klitorisz feletti bőr plasztikáztatása is. A trend pedig dinamikusan növekszik. Nagy-Britanniában például tíz év alatt megötszöröződött a kisajakplasztikán átesettek száma. Ráadásul nem csak a felnőtt nők, hanem a tinédzserek körében is egyre divatosabb. Egy amerikai felmérés szerint 2014-ről 2016-ra 80%-kal nőtt a kisajakplasztikán átesett tizennyolc éves vagy annál fiatalabb lányok száma, és míg országos átlagban a plasztikai beavatkozáson átesett nőknek csak 2%-át teszik ki a tinédzserek, addig ez a szám kisajakplasztika esetében már 5%. Pedig ez korántsem egy veszélytelen beavatkozás. Nem lehet ugyanis megmondani, mennyire fog hegesedni a terület, és elképzelhető, hogy folyamatos fájdalmat, illetve érzéketlenséget tapasztalnak a műtéten átesett nők. Nem csak a testi kockázatokról van azonban szó. Ha eltekintünk attól a kis számú pácienstől, akiknek annyira vastagok vagy hosszúak a kisajkaik, hogy folyamatos irritációt, netán fájdalmat tapasztalnak, és emiatt kéri a műtétet, mindenképpen el kell gondolkodnunk azon, vajon milyen lelki problémák állnak annak hátterében, hogy valaki annyira csúnyának látja a nemi szervét, hogy nagy kockázatot és fájdalmakat vállalva kés alá fekszik? Sokan emlékezhetnek azokra a tíz évvel ezelőtti kutatásokra, melyek szerint a mellnagyobbításon átesett nők körében akár 3-4-szer magasabb volt az évekkel későbbi öngyilkosság kockázata, mint a nem plasztikáztatott nők esetében. Gyanítom, hogy ennek hátterében az is álhatott, hogy ezek a nők már a műtét előtt olyan önértékelési gondokkal és a testükkel kapcsolatos túlságosan nagyfokú elégedetlenséggel küszködtek, amelynek megoldását nem egy sebész, hanem sokkal inkább egy pszichoterapeuta szakértelmére kellett volna bízni. Félő, hogy a női nemi szerv plasztikáztatását választók között is sok ilyen önértékelési és testkép zavarban szenvedő, esetleg depressziós egyén áll. Vajon az ő valódi problémáikra odafigyel-e valaki?

A tiéd is szép!

Az internetnek van jó oldala is. Például az, hogy csupán néhány kattintással megnézhetjük, milyen sokfélék is lehetnek a valódi, nem kozmetikázott, nem sminkelt és nem retusált puncik. Ez pedig rengeteget segíthet abban, hogy a sajátunkat is elfogadjuk. A labialibrary.org.au mindent elmagyaráz részletesen a női nemi szervről és annak részeiről, és rajzokkal, illetve fotókkal is illusztrálja - amiből máris láthatjuk, hogy szinte nincs is olyan, hogy átlagos. Annyiféle van, és mindegyik a maga nemében szép! Ha a képek kevésnek bizonyulnak, lássuk a konkrét számokat: egy 168 nőt vizsgáló tanulmány szerint a bal kisajkak átlagos hosszúsága 2,1 cm (a szám a vizsgált nőknél 4 mm és 6,4 cm között váltakozott), a jobb kisajaké pedig 1,9 cm (3 mm és 7 cm között váltakozott). Ebből rögtön leszűrhetjük azt, hogy az átlagos kisajak nem is olyan rövid, illetve azt is, hogy általában nem egyforma hosszúságú a két kisajak. Egy másik kutatás pedig azt is megállapította, hogy a nők mintegy felének hosszabbak a kisajkai, mint a nagyajkai (vagyis kikandikálnak alóla), és a nemi szerv körül a bőr színe a nők 41%-ánál sötétebb, mint teste egyéb részein. Az aprócska, alig látható kisajkak és a rózsaszín bőr tehát csak kevés nőre jellemző. Vagyis a valóságban egyáltalán nem ez a standard. Az pedig szintén butaság, hogy a férfiak a Barbie-puncit szeretik. Olvasgass csak bele internetes kommentekbe ezzel a témával kapcsolatban, és megtudod, mit is szeretnek a normális férfiak: a nőket, akik szeretik és elfogadják magukat. Az askman.com-on két tucat kommentet olvastam végig, és mindegyik férfi, kivétel nélkül imádta a hosszabb kisajkakat is. Egyeseket a szirmait bontogató, csodaszép virágokra emlékeztetnek az ilyen nemi szervek. Persze, elsősorban magadnak kell megfelelned és nem a szexuális partnereidnek! Ugyanakkor az ő véleményük is segíthet abban, hogy tisztábban lásd, valójában mennyire vagy vonzó. Mert az biztos, hogy a te puncid is gyönyörű!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

„Az apáknak is jólesik, ha néha  megdicsérik őket” - így éli meg Király Viktor az apaságot

„Az apáknak is jólesik, ha néha megdicsérik őket” - így éli meg Király Viktor az apaságot

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)

Ezzel a tökéletes esti arcápolási rutinnal másnap is ragyogni fog a bőröd (x)

Ezzel a tökéletes esti arcápolási rutinnal másnap is ragyogni fog a bőröd (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)