Te tudod, mik azok a posztbiotikumok?

2020.február.13.

Ugye számodra is fontos, hogy egészséges legyen a bélrendszered működése? Ha igen, szinte biztos, hogy te is sokat hallottál már a probiotikumok és a prebiotikumok jótékony hatásairól, de a posztbiotikumokkal tudatosan talán még sohasem találkoztál. Na de mégis mik azok, és milyen szolgálatot tesznek a bélrendszered egészséges működéséért?

Te tudod, mik azok a posztbiotikumok?
Fotó: Shutterstock

Először is, egy kis emlékeztető vagy gyorstalpaló: probiotikumokat a fermentált ételekben és étrend-kiegészítőkben találhatsz, egyfajta "jó" baktériumok, amelyek segítenek fenntartani az emésztőrendszer egészséges működését és fokozzák az immunrendszer hatékony munkavégzését.

A prebiotikumok pedig olyan természetes élelmiszer-összetevők, amelyekre a gyomor és a bélrendszer felső szakaszában található emésztőenzimek nem hatnak, és változatlan formában a vastagbélig eljutva serkentik a probiotikumok szaporodását. Megtalálhatóak a hagymában, a banánban, a fokhagymában, a babban, a búzában, a borsóban és a tejben is. Ami a prebiotikumok probiotikumokhoz való eljutásához történő folyamatsorán zajlik, annak a hátrahagyott "hulladéka" a posztbiotikum.

Igen, ez talán erősen hangzik. De posztbiotikumok például a szerves savak, az enzimek és a proteinek is. Mindegyiknek megvan a maga előnye, és szerepet vállalnak a vércukorszint és a gyulladás csökkentésében is. Egyes kutatók a probiotikumok előnyeinek egy részét is inkább a posztbiotikumoknak tudják be.
A posztbiotikumok működésének pontos meghatározása jelenleg is zajlik, de annyit már most biztosan megállapítottak a tudósok, hogy jótékony hatást fejtenek ki a bélrendszerre. Olyan étrend kiegészítő jelenleg még nincs forgalomban, ami posztbiotikumot tartalmazna, de a probiotikumokkal és a prebiotikumokkal teli ételek és étrend-kiegészítők fogyasztása, valamint bármiféle testmozgás által a posztbiotikumok termelődése is fokozódik. Bármilyen értékes lépést teszel tehát a bélrendszered egészségéért, egyszerre több pozitív folyamatot is beindíthatsz vele.

Ez is érdekelhet

9 új könyv májusban, amit hiba lenne kihagynod

9 új könyv májusban, amit hiba lenne kihagynod