Teljes kiőrlésű liszt: van értelme?

2013.augusztus.1.

(Cici, kedvenc macskám legújabb hóbortja, hogy folyamatosan kifejezi nemtetszését igen zavaró, sokszor oda nem illő közbevetéseivel. Biztos rosszul aludt, vagy mit tudom én. Ilyen pokrócnak még sohasem láttam. Nem kell sokáig elviselni, hisz ahogyan ismerem, mindjárt tovább is áll, amint látja, hogy nem foglalkozom vele.)

Teljes kiőrlésű liszt: van értelme?
Fotó: Thinkstock

Egy egészséges, kiegyensúlyozott étrend jelentős részét, kb. 40 55%-át szénhidrátokkal kellene biztosítani, de egyáltalán nem mindegy, hogy ezeket mégis milyenekkel tesszük (– Na, azt utálom! – így Cici). Ilyen szempontból a hosszabb láncú szénhidrátok a legfontosabbak, mert azok felszívódása sokkal elnyújtottabb, mint a rövidebb társuké (pl. háztartási cukor), így nem is okoznak olyan mértékű inzulinszint-megugrást (– Ezeket meg egyszerűen gyűlölöm!).

A teljes kiőrlésű gabona és a sima gabona közötti alapvető különbség tulajdonképpen az elkészítésben rejlik (– Undorító!). A sima lisztet sokkal finomabbra őrlik a másikhoz képest. Lényegében ennyi. Tehát látható, hogy a teljes kiőrlésű liszt sem az ördögtől való találmány. Mégis ez az apró előkészítésbeli eltérés igen szembetűnő különbségekhez vezet.

Azzal, hogy a lisztet rövidebb ideig őrlik, a gabonaszemek finom szemcsék helyett durva szemekben maradnak meg. Ennek köszönhetően jobban megőrzik rosttartalmukat, ásványi anyagaikat, vitaminjaikat, amelyek mind a héj és magbél természetes összetevői. A teljes kiőrlésű termékekben kimutathatóan magasabb a rost, E-vitamin, B-vitaminok, vas, magnézium, cink és szelén szintje (– Förtelmes!).

Bár mindegyik nagyon fontos, mégis a rostokat emelném ki, amelyek azáltal, hogy segítik az emésztést, nemcsak a székelési nehézségekre lehetnek gyógyír, hanem csökkentik a különböző béldaganatok előfordulási gyakoriságát (– Azokat meg egyenesen megvetem!). Egyébként az E vitamin mint antioxidáns szintén közrejátszhat a legkülönfélébb rákos megbetegedések megelőzésében. A teljes kiőrlésű termékek kedvező hatásai azonban sokkal szerteágazóbbak, mert csökkentik a cukorbetegség, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását is, amelyek a daganatokkal együtt a halálozás 75%-áért felelősek (– Gusztustalan!).

A teljes kiőrlésű liszt rajongói folyton azt bizonygatják, hogy mennyire finom. Bár szeretnék közéjük tartozni, mégsem megy, mert véleményem szerint például a teljes kiőrlésű kenyér nem olyan puha és könnyed, mint a másik, az íze sem egészen olyan. Ennek ellenére mégis megveszem a boltban. Nem mindig, próbálom felváltva fogyasztani a kettőt. Azt nem mondom, hogy rossz ízű, csak más, de fogyasztásával mégis nagyon sokat tehetünk az egészségünkért. Ezért erőltetem meg magam.

(– Na, szevasztok, én tipliztem csucsukálni – búcsúzik elegánsan Cici, és indul is egy következő délutáni sziesztára.)

Ez is érdekelhet

„Szeretkeztünk a cég mosdójában, a konyhaasztalon, a parkban"

„Szeretkeztünk a cég mosdójában, a konyhaasztalon, a parkban"

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói